Hogyan legyél környezetvédő? – Útmutató egy jobb világ felé

Napjainkban természeti kincseink megőrzése és védelmezése sokkal fontosabb, mint eddig bármikor. Megmutatjuk, hogyan veheted ki a részedet te is, hogyan érhetsz el változásokat a környezetedben.

Bizonyára te is találkoztál már elhanyagolt, megrongált parkokkal, szeméttel ellepett túraösvényekkel vagy egyéb hasonlóan szívszorító látvánnyal Ezekben a helyzetekben az ember általában valami ilyesmire gondol: ,,Miért nem kezdenek ezzel valamit az illetékesek? Ha nekem módomban állna biztosan tennék valamit.” Nos az igazság az, hogy minden a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy tegyél valami számottevőt. Nem kell se politikusnak, se ismert személynek lenni ahhoz, hogy változást érj el, elég csupán cselekedni. Én is így tettem. 

Az én lakókörnyezetemben, Békásmegyeren található egy parkkal körülvett tó, a Gőtés-tó. Sajnos a terület az elmúlt években nagyon el lett hanyagolva ezért már csak árnyéka régi önmagának. A víz egyes helyeken elkezdett kiszáradni, gazok nőtték be a parkot, a padokat, kukákat folyamatosan rongálják. Mivel sok kedves gyermekkori emlékem fűződik a helyhez, eldöntöttem, hogy teszek valamit a romlás megállításának érdekében.

Hogyan kezdj neki?

Egy ilyen vállalkozáshoz egyedül persze rendkívül nehéz lenne hozzáfogni, ezért az elsődleges dolgod a toborzás lesz. Ennek legjobb módja a figyelemfelkeltés, amihez a közösségi oldalak kiváló eszközök. Mindegyik településnek, budapesti kerületnek vannak nyilvános facebook csoportjai, melyek több tízezer taggal rendelkeznek. Ezek a csoportok tökéletesek arra, hogy olyan emberekkel vedd fel a kapcsolatot, akiket szintén zavar az a probléma, amire te akarod felhívni a figyelmet és együtt működj velük a változás érdekében. Én egy pár összehasonlító fotót posztoltam a Gőtés-tóról, amelyek megmutatják milyen volt a terület régen és milyen most, látványosan bemutatva a hanyatlást. Ezzel a bejegyzéssel több mint 16 000 embert sikerült elérnem és többen fel is kerestek engem.

Kép: Bejegyzés, Mentsük meg a Gőtés-tavat!

Mit lehet elérni?

Még egy ilyen egyszerű tevékenységgel, mint a Facebookra való posztolás is jelentős hatást lehet elérni. Az első számú eredmény az volt, hogy rengeteg lakos reagált támogatóan a kezdeményezésre és többen fel is ajánlották segítségüket, ha a jövőben egy akció szervezésére kerülne a sor. Meglepetésemre még önkormányzati képviselők is reagáltak a posztra. A legelső dolog, amire bíztattam a lelkes embereket az volt, hogy mindenki írjon egy levelet, e-mailt vagy legalább Facebook üzenetet a kerület polgármesterének és kérje meg, hogy foglalkozzon a Gőtés-tó rendbetételével.

Annak ellenére, hogy ezekre az üzenetekre érdemleges válasz a mai napig sem érkezett, nagyon úgy tűnt, hogy mégis sikerült valamit elérni velük. Néhány nappal később ugyanis egy környéken lakó hölgy egy képet küldött nekem, arról ahogyan a Főkert emberei elkezdtek dolgozni a tavakat belepő sűrű növényzet ritkításán. Ilyesmire már évek óta nem volt példa. Ez az esemény nagyon lelkesítőleg hatott, hiszen azt mutatta, van értelme ezzel foglalkozni és a változás ténylegesen elérhető.

Kép: A Főkert emberei munka közben, Mentsük meg a Gőtés-tavat!

A kezdeményezés felkeltette a Hegyvidék TV figyelmét. Felkerestek és interjút készítettek velem. Ez egy kiváló lehetőség volt rá, hogy több emberhez eljusson az üzenet. Ebben a pár perces riportban főként a tó történetéről és állapotáról volt szó. Ezután jött egy fellendülés a projektben, ugyanis elkezdtek a politikai élet szereplői is felfigyelni a projektre. Szeretném kiemelni, hogy semmiféle elköteleződés nem játszott szerepet a dolgok alakulásában, bármelyik párt bármely tagjával szívesen működök együtt máig a célért. Először a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik tagja, Budai Sándor keresett meg, aki szintén 3. kerületi lakos. Egy nagyon ambiciózus víziója volt, szinte az egész parkot fel akarta újítani. Társaival nagyon szép munkát végeztek a parkban lévő ,,házikó” rekonstruálásával. Nagyon remélem, hogy a jövőben még sokszor tudok velük együttműködni.

Kép: Az MKKP munka közben, MKKP Óbuda

Ezt követően Tordai Bence, országgyűlési képviselő (Párbeszéd) és Derda Ádám, önkormányzati képviselő (Momentum) hívtak el egy találkozóra. Ők is kifejezték érdeklődésüket a terület rendberakásával kapcsolatban és felajánlották, hogy jövőben akár közös projekteket is szervezhetünk. A találkozásról készült egy videó is, ahol a Gőtés-tóról beszélgetünk.

Sajnos a lezárások és a pandémia nagyon megnehezítette azt, hogy akciókat szervezzük ezért az elmúlt időszakban nem sikerült eredményeket elérni, de ettől függetlenül a fent említett példák nagyszerűen bemutatják, hogy mennyi mindent lehet teljesíteni akár minimális erőfeszítéssel is. Mindenkit arra biztatok, hogy amennyiben van lehetősége rá, ő is kezdjen el hasonló projekteket, hiszen csak így érhetünk el változásokat.

Ha többet szeretnél megtudni a Mentsük meg a Gőtés-tavat! projektről, kattints ide!