„A norvégok szomorúan, mi boldogan mentünk haza” – Pick Szeged – Elverum BL csoportmérkőzés élménybeszámoló

A Pick Szeged tavaly bajnokságot nyert, ennek ellenére idén nem annyira megy a játék a csapatnak. A bajnokságot egyelőre vezetik (igaz, egy meccsel többet játszottak, mint a második Veszprém), és valószínűleg a döntőbe is be fognak jutni, viszont a Bajnokok Ligájában nagyon nem ment jól eddig nekik. Úgyhogy a szerdai (2022. 10. 26.) Elverum elleni mérkőzésen az volt a tét, hogy a csapat megszerezze első győzelmét az idei kiírásban. Annak érdekében, hogy ezt a párharcot „testközelből” láthassam, a helyszínről tekintettem meg a mérkőzést. Annyit elárulok, hogy nem csalódtam a Pick Szegedben az eredmény, hangulat és a fogadtatás terén sem.

Milyen volt mérkőzés?

Nem igazán volt választása a Pick Szegednek a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ugyanis csak a győzelem volt elfogadható tőle az Elverum ellen (a hétvégén elveszített Veszprém elleni rangadó miatt is). Viszont nemcsak az edző, Juan Carlos Pastor jövője, hanem saját becsülete miatt volt ez fontos, hogy bizonyítsa a szurkolóknak és magának, képes újra nyerni a legmagasabb szinten. Helyzetét némileg nehezítette, hogy három alapembert sem tudott nevezni a meccskeretbe a spanyol mester. A beálló Bánhidi Bence bokája továbbra sem egészséges, és a kapus Mikler Roland éppenhogy túl van egy térdműtéten. Az osztrák balszélsőnek, Sebastian Frimmelnek pedig még nem gyógyult meg a lábfeje. Pastornak újra kellett variálni a csapatot, de megtalálta az átmeneti megoldást Frimmel pótlására. Így némi meglepetésre Szita Zoltán a kezdőcsapatban kapott helyet, ráadásul nem balátlövőként, hanem balszélsőként, és védekezésben is fontos szerep hárult rá. A hazaiak motiváltan, gyors és pontos játékkal kezdtek, és a 14. percben már 9-5-re vezettek. A norvég bajnokcsapat még a meccs harmada előtt időt kért (12-7-es állásnál), és kapusának lecserélésével létszámfölényes támadó játékra váltott, de nem járt sikerrel. A szegediek sokkal összeszedettebb, hatékonyabb játékkal rukkoltak elő, mint az elmúlt hetekben, és egy félidőt követően magabiztosan, 16-10-re vezettek.

A második felvonásban is többet hibázott az Elverum, a hazaiak ezt rendre kihasználták és a mérkőzés kétharmadánál már tíz gól volt az előnyük. Később ez az előny csökkent, de így is magabiztosan 30-23-ra nyert a Szeged, ezzel megszerezte első BL-győzelmét a jelenlegi szezonban. Hazai oldalon Kent Robin Tönnesen és Rosta Miklós hat-hat, Alexander Blonz négy góllal, Mirko Alilovic 14 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Daniel Blomgren volt a legeredményesebb négy találattal, a jövő nyártól Szegeden védő Emil Kheri Imsgard 12 lövést hárított. Személy szerint a meccs emberének a hazaiak kapusát, Mirko Alilovicot választanám, mivel 44 százalékos hatékonysággal védett, sőt egy gólt is szerzett. Valamint látványosan hárította az ellenfél lövéseit, és jó pár szorult helyzetből kimentette csapatát a találkozón. Annak ellenére, hogy a szegediek végig vezettek és kettőnél kisebb gólkülönbség nem volt a két csapat között, egy rendkívül izgalmas és szórakoztató mérkőzést láthattunk. Ez köszönhető volt a rengeteg kapus bravúrnak (mindkét oldalon), egyéni megoldásnak, a meccs tétjének és a remek hangulatnak.

A két csapat (Pick Szeged, Elverum) hatodik egymás elleni BL-mérkőzése volt a szerdai, egy norvég siker mellett ötödjére győztek most a szegediek. Kép: nemzetisport.hu

Milyen volt a hangulat nézőként, illetve miért érdemes Pick Szeged meccsre járni?

A csapat otthona, a Pick Aréna, amit 2021. december 9-én adtak át, 8143 néző befogadására képes. Szerdán több mint hatezer ember volt a lelátókon, akik egészen pazar hangulatot generáltak, de csak az első félidő harmadától. Ugyanis a hazai szurkolótábor tagjai az első tíz percben az elmúlt hetek gyenge eredményei miatt tüntetőleg csendben maradtak. Érdekes volt látni, hallani, hogy ekkor az Aréna szinte síri csendben volt, és alig lehetett hallani, hogy a kb. harminc főből álló vendég szurkolói gárda drukkolt csapatának. Majd a tizedik perc elteltével a hazai szurkolók feléledtek és lelkesen illetve hangosan biztatták kedvenceiket. A mérkőzés után a kommentszekcióban egyébként elterjedt egy olyan gondolatmenet, mely szerint csak százan drukkoltak a csapatnak, míg a többiek csak csendben nézték a találkozót. Ez egyébként szerintem is igaz volt az egész meccsre, mivel szinte csak akkor volt nagyobb horderejű szurkolás, mikor a „kemény mag” drukkolni kezdett. Viszont ez semmit sem von le a hangulatból, ami még így is remek volt, illetve meglepően rendesen viselkedtek a drukkerek.

Igaz, a mérkőzés előtt felhívtáka figyelmet a sportszerű szurkolásra a bemondókon keresztül, de csupán elvétve hallatszódhatott egy-két káromkodás a hazaiak szájából a nem annyira igazságosnak tűnő bírói döntések kapcsán. Úgyhogy csak alátámasztani tudom azt a megállapítást, hogy sokkal sportszerűbb a szurkolás a kézilabdameccseken, mint mondjuk egy futballtalálkozón. A szurkolók amúgy nagyon jól viszonyulnak egymáshoz és az újonc nézőkhöz is, és tényleg olyan, mintha egy nagy család lenne az egész közeg, de ez valószínűleg így van a rivális Veszprémnél is. Az Aréna kialakítása egyébként meglepően jó, mivel hatezer szurkoló rendkívül gyorsan tudott be- és kimenni a létesítményből. Illetve a lelátó mögötti részek sem voltak egyáltalán zsúfoltak a mérkőzés előtt nem sokkal, így nyugodtan lehetett büfézni és vásárolni a csapatboltban. Az előbbi árai teljesen „pariban vannak” más hasonló országos sportlétesítményekével, sőt a nagyobb fővárosi stadionokhoz képest itt olcsóbban lehet vásárolni. A Pick Shop (ahol a csapat merchelt termékeit lehet beszerezni) árai viszont már eléggé borsosak. A Pick Szeged meccseire való kijárást őszintén tudom ajánlani azoknak is, akik nem kézilabda fanok (de mondjuk szegediek). Azt gondolom, így is egy felejthetetlen élményben lesz részük, és akár folyamatos látogatói lehetnek ezeknek a mérkőzéseknek.

A Szegednek még kilenc mérkőzése van javítani helyezésén a Bajnokok Ligája B csoportjában. Reálisan nézve a magyar csapat a negyedik pozícióra érhet oda, ami nyolcaddöntő szereplést érne nekik. Kép: eurosport.hu