Mit nézzenek a magyarok október másodikán hajnalban? – Borics Ádám címmeccse a Bellator 286-on

A magyar profi MMA jelenlegi, de lehet abszolút legnagyobb tehetségének következő viadalát 2022. október másodikán hajnalban rendezik meg a Bellator 286. gáláján. Ez a mérkőzés pedig címmeccs lesz, ami már régóta kijárt volna Ádámnak, aki rendesen megharcolt ezért az évek során. De hogy megértsük a “Kölyök” zsenialitását, először meg kell ismernünk a sportágat, amit űz. Majd pedig sorra vesszük, hogyan lett egy hevesi falusi fiúból a sportág magyar történelmét író ikon. Mindezt úgy, hogy példaképként szolgálhat minden fiatal sportoló számára, aki nagy hírnévre tesz szert.

MMA, a harcművészetek “Gyűjtője

Mielőtt Borics Ádám kalandos pályafutásáról és címmeccséről beszélnénk, ismerjük meg egy kicsit azt a sportot, amivel ő foglalkozik: az MMA-t. A Mixed Martial Arts, vagyis kevert harcművészetek olyan küzdősport, amely megengedi az ütést, rúgást és a szabadfogású birkózást egyaránt, állva és földön is. Különféle küzdősportok és harcművészetek technikáit vegyesen alkalmazzák, innen ered a neve is. A szövetségek szerint engedélyezettek a rúgások, az ütések, a térd és a könyök, az álló ütéses technikák, a dobások és a különböző birkózó elemek. Az, hogy ki alkotta meg magát a kifejezést, máig vita tárgya, de egyesek szerint a „kevert harcművészetek atyja”, Bruce Lee. Az első feljegyzések erről a sportágról az ókorból származnak, a 20.század második feléig pedig a brazil dzsúdzsucut tartják az MMA elődjének. Rorion Gracie, akit a modern MMA atyjának tartanak, két nagy cégtulajdonossal együtt alapította meg a UFC-t. Egy olyan bajnokságot, amelynek célja a különböző stílusú és eltérő harcművészetekben jártas ellenfelek szembeállítása egymással.

A UFC 1-et 1993. november 12-én rendezték Denverben. Ez az újfajta bajnokság, amelyet Gracie testvére, Royce háromszor nyert meg, nagy sikert aratott, és felfordulást okozott a harci sportok terén. Az első hat UFC-nek valójában nagyon kevés szabálya volt: nincs súlykorlát, nincs időkorlát, nincs kötelező védőfelszerelés. Az egyetlen szabály az volt, hogy a versenyző ne üsse meg a szemet, ne harapjon és ne ragadja meg az ellenfél intim testrészeit. Az összecsapást csak játékvezetői megállással vagy kieséssel lehetett leállítani. A küzdelmek egy nyolcszögletű hálós ketrecben, az úgynevezett „nyolcszögben” zajlottak, ami mára ikonikussá vált. Sokak szerint a UFC (és az MMA is) a durvaságnak köszönheti jelenlegi óriási népszerűségét. Ebben pedig van valami, mivel például az Olimpián sem indulhat ez a sportág, főleg a túlzott agressziója miatt. Viszont el kell ismerni, hogy ezek a sportolók több harcművészetet is elsajátítottak és komoly szinten űzik azokat, úgyhogy a küzdősportok egyik legkomplexebb fajtája.

Sokan a brazil dzsúdzsucut vagy a thai bokszot (muay-thait) ajánlják jó alap küzdősportnak az MMA-hez. Azonban érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt pár év UFC-bajnokai mind komoly birkózó múlttal rendelkeznek. Kép: mmajunkie.usatoday.com

„Tűrni kell a pofonokat, és muszáj menni tovább” – Borics Ádám eddigi életútja

Ez a kissé már elcsépelt Rocky Balboa idézet a “Kölyök” becenévre hallgató sportoló ketrecen kívüli életéhez is eléggé passzol. Borics Ádám egy Heves megyei Sirok nevezetű faluban nevelkedett és a harcművészetek már kisebb korában is érdekelték, de lakóhelye közelében nem volt lehetősége egy küzdősportot sem kipróbálni. Egerben kezdett thai bokszra járni az egyik barátjával 16 évesen, és rögtön meg is szerette a sportot. Fél év múlva, 17 évesen vett részt élete első MMA-edzésén, aznap pedig eldöntötte, hogy profi lesz. A gimnáziumi évek alatt és után is sok kempo- és amatőr MMA-mérkőzést vívott, hogy folyamatosan fejlődjön. Érettségi után Ádám mindent vagy semmit alapon úgy döntött, hogy Egerbe költözik és ezzel profi karrierbe kezd. Azonban anyagi források hiányában otthagyta az egyetemet, hogy napi 2 edzése mellett saját maga is órákat adjon, harmadállásban pedig masszőrködjön. Borics az HFC (Hungarian Fight Championship) keretein belül, a szervezet 5. gáláján mutatkozott be 2014. augusztus 1-jén. Ellenfele Hajzer Dániel volt, akit kicsivel 1 perc után lekopogtatott egy bokakitekeréses technikával. Októberben Tárnai Józseffel került szembe a ketrecben az HFC 6-on. Ezt a mérkőzést pontozással nyerte Ádám, és még aznap szembe került Németh Ádámmal, akit a 2. menetben kiütéssel győzött le. Negyedik mérkőzésén a “Kölyök” már címmeccset vívott a HFC 65 kilogrammos övéért Molnár Benjámin ellen. A meccs nem úgy alakult, ahogy eltervezték, ugyanis a 4. menet közepén Molnárt egy illegális technika használata miatt kizárták, így a „Kölyök” diszkvalifikációval nyerte el élete első övét 2014. november 15-én, 21 évesen.

Borics első nem hazai megmérettetésére Szarajevóban került sor a Final Fight Championship 7. gáláján, pehelysúlyban. A magyar “harcos” pontozással verte el a horvát Marko Burušićot 2015 márciusában. Következő mérkőzésén jó bajnokhoz méltó módon megvédte HFC-s övét Jaroslav Jarim ellen a HFC 9-en 2015 májusában. Egyébként Ádám az úgynevezett háromszög fojtással győzte le cseh ellenfelét, az első menet végén. A HFC 10-en ugyanezzel a technikával győzte le azt a Molnár Benjámint, aki ellen az övét szerezte Ádám, ezzel pontot téve rivalizálásuk végére. Ez volt a “Kölyök” utolsó mérkőzése a magyar szervezetnél, ahonnan 6-0-ás (győzelem-vereség) mérleggel távozott 2015 végén, miután kétszer megvédte címét. Borics 8. profi mérkőzésén ismét a Final Fight Championship szervezetében lépett ketrecbe. Az FFC 20-on Matija Blažičević, horvát harcművész volt a magyar fiú ellenfele, akin megosztott pontozással felülkerekedett Borics, ezzel megőrizve veretlenségét. Az FFC 23-at Bécsben rendezték 2016. áprilisban, ahol Ádám Manuel Bilić ellen verekedett. Ekkor karrierje során harmadszor nyert háromszög fojtással, ezúttal a 2. menet közepén. 2017 elején adódott egy lehetőség Boricsnak, hogy 3 hétre kiutazzon az Egyesült Államokba edzőtáborozni. Szűkös anyagi lehetőségei ellenére sikerült elutazni, hála Ádám új menedzsereinek, akik befektettek a karrierjébe. Így tudott csatlakozni néhány hétre a Hard Knocks 365 csapatához. Azonban a magyar srác tehetségére és győzni akarására hamar felfigyeltek Henri Hooft csapatában. Meglátták a benne rejlő potenciált és felajánlották, hogy maradhat. Erre azonban ismét nem volt meg az anyagi háttér, ugyanis ki kellett volna költöznie Amerikába, ráadásul anélkül, hogy tudott volna angolul.

A Bellator, ami a UFC után a második legnagyobb profi MMA “liga”, 2017 áprilisában tartotta a 177. gáláját, ami egyben az első gála volt, amit Magyarországon rendeztek. Adtak Ádámnak egy lehetőséget, hogy bunyózzon Anthony Taylor ellen, és ezzel élt is Borics. Az első menetben hátsó fojtással legyőzte ellenfelét, ezzel megszerezve pályafutása  tizedik sikerét. Jutalma egy szerződés volt a Bellator MMA szervezetével, ami 4 mérkőzésre szólt, és ezzel kapott vízumot is. Henri Hooft és menedzserei segítettek az anyagiakban, hogy a fiatal magyar reménység mégis kiköltözhessen feleségével. Borics utólag elárulta, hogy az elején takarítania kellett az edzések mellett Amerikában, de cserébe finanszírozták neki a kint maradást. Következő mérkőzésére közel 1 évet kellet várni, mert 2 héttel a kiköltözés után eltört a keze. A “Kölyök” 2018. április 6-án ismét Budapesten léphetett ketrecbe. Nagyon domináns teljesítményt nyújtva kiütötte Teodor Nikolovot a 2. menetben a mára már védjegyévé vált repülő térdessel. Ádám a Bellator 222. gáláján Aaron Pico ellen tesztelhette tudását, aki tagja volt a 2016-os amerikai olimpiai szabadfogású birkózó csapatnak, amelyik ezüstérmet szerzett a tornán. Azonban hazánk büszkesége ismét a repülő térdesével vonzotta magára a figyelmet. Ugyanis ezen technikával ütötte ki Picot a Madison Square Gardenben. Ezzel a győzelemmel pedig nagy médiafigyelem is járt. Viszont 2020. január 25-én a “Kölyök” belefutott első (és eddigi egyetlen) vereségébe, mégpedig Darrion Caldwell ellen, aki hátsó fojtással győzte le. Teltek az évek, Borics Ádám győzelmet és sikert egymásra halmozott, így aztán 2022. március 12-én eljutott első Bellator “főmeccséig”. 

Ádám az elmúlt években rázúduló siker ellenére megőrizte szerénységét és alázatát, és elmondása szerint még mindig ugyanaz a falusi fiú, mint előtte, ami látszik is rajta – jó értelemben. Kép: sportfaktor.hu

A falusi fiú, aki sporttörténelmet írt a magyar MMA-ben

Az előbb említett első Bellator főmeccsén Borics Ádám egyhangú pontozással legyőzte dán ellenfelét, Mads Burnellt. A magyar pehelysúlyú versenyző így 18-1-re alakította mérlegét a kevert harcművészetekben, egyúttal 7 mérkőzésre nyújtva győzelmi sorozatát. A meccsen láthattuk a Borics-féle klasszikus repülő térdrúgást is, de a magyar bunyósnak az évek során ennél az egy technikánál már sokkal bővebb a repertoárja, amit Burnell is megtapasztalt a mérkőzés során. Ezzel a győzelemmel Ádám elérte, hogy címmeccset vívhasson a Bellatorban, mégpedig a brazil Patricio “Pitbull” Freire ellen. Ezzel pedig történelmet írt, mivel előtte senki nem vívott címmeccset egyik profi amerikai MMA ligában sem. A “Pitbull” a Bellator ikonikus arca, 33 győztes meccs mellett 5 veresége van, és eddig 14-szer volt címmeccse, amiből viszont csak hármat veszített el.

Ezzel szemben Borics Ádám jelenlegi mérlege 18 győzelem mellett 1 vereség. Mindenféleképpen ő számít az esélytelenebbnek, de ettől függetlenül meglepheti a magyar fiú a bajnokot. A “Kölyköt” megkérdezték arról, hogy ha győzedelmeskedik, akkor a következő állomás számára a UFC-e. Ő pedig ezt nyilatkozta

„Szerepel a szerződésemben egy záradék, amely tartalmazza, hogy ha bajnok leszek, további három meccset a mostani szervezetemnél kell lehúznom. Sokkal nevesebb, nézettebb a UFC, oda húz a szívem, de nem titok, hogy jelenleg anyagi akadályai is vannak a váltásnak: amíg a UFC a bevételeinek csak a nyolc százalékát, addig a Bellator a negyvenegy százalékát adja a harcosoknak a mérkőzések után. Ennek ellenére úgy hiszem, előbbiből fogok visszavonulni.”

Borics Ádám előtt itt a nagy lehetőség, hogy felérjen a csúcsra, már csak rajta áll, mit hoz ki belőle. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy már így is történelmet írt és hogy mi mindent tett már le eddig az asztalra ez a fiú. Illetve valószínűleg lesz még rá lehetősége, hogy ezen vagy akár magasabb szinten is megmutassa magát. Egy biztos, mi, magyarok igazán büszkék lehetünk rá!

*Címmeccs*
Borics Ádám a Bellator 286-on megrendezett pehelysúlyú címmeccsét hazai idő szerint 2022. október 2-án éjfélkor tudják megtekinteni a magyar nézők. Kép: m4sport.hu