Érezni lehet az Isten-szagot az Akropolisztól 200 méterre is? – avagy egy athéni kirándulás mérlege

Biztos sokan éreztétek úgy, hogy 1-2 kimaradt év után jó lenne valahová külföldre utazni. Valószínűleg azzal sem voltunk egyedül, hogy erre a nyár (és a turistaszezon) közepén eszméltünk, ráadásul igyekeztünk minél olcsóbban megúszni a nyaralást. Mi végül egy háromnapos athéni kirándulás mellett döntöttünk. Úti beszámolónk következik tippekkel, tanácsokkal és a legfrissebb infókkal Görögországból.

A csaknem két óra Wizz Air járaton töltött idő nem tartozott életünk legkomfortosabb élményei közé,

de 3500 forintért alig volt drágább a görög fővárosba repülni, mint elvonatozni Kisvárdára diákjeggyel.

Az ellenőrzés nem volt szigorú a görög és a magyar oldalon sem, 14 perccel azután, hogy leszálltunk a 900E reptéri járatról, már beszállókártyánkkal a kezünkben üldögéltünk a váróban. Ha tudatosabb utazók lettünk volna, akkor a földet érés után 25 perccel már az 5,5 eurós reptéri buszon ülhettünk volna, mi viszont a 9 eurós reptéri metróra szálltunk. Mivel már elmúlt este 10 óra és hosszú út volt mögöttünk, ezért gyorsan ettünk egy gyrost, majd eltettük magunkat másnapra, hogy energiával telve vehessük be Athént.

A hotel, ahol megszálltunk a középiskolai kirándulásokon megismert szálláshelyek színvonalát súrolta, de alig 5000 Ft/fő/éj áron aludhattunk légkondicionált (ez még szeptember második felében is fontos volt) szobában csupán 10 percre az Akropolisz lábától. Korán kelve, már fél nyolc körül úton voltunk és megnéztük az Akropoliszt, az Agorát, a római Forumot, szóval az első délelőtt a város központjában lévő ókori látnivalókat tekintettük meg.

Kellemes meglepetés volt, hogy ezek 25 év alatt ingyenesen látogathatók, szóval az első nap körülbelül 25 eurót spóroltunk meg fejenként a belépőkön.

Egy kései reggeli után pedig a Parlamentet és a Nemzeti kertet néztük meg, majd az 1896-os Olimpiára készült ókori mintájú stadiont is megtekintettük.

Az első újkori olimpiára épített Panathinaiko stadion

Délután felkerekedtünk és nagy túrát tettünk a város közelében lévő hegyekre, hogy messzebbről is megcsodálhassuk a görög fővárost. Errefelé már turistákkal sem találkoztunk, viszont fontos tanács azoknak, akik esetleg követnének minket:

Vigyetek magatokkal vizet és számítsatok arra, hogy a görög túraútvonalak néha egy gyorsforgalmi út leállósávján át vezetnek.

Hazafelé betértünk egy autentikus étterembe, ahol tenger gyümölcseit ettünk és megkóstoltuk a görögök specialitását, az ouzot is, ami egy körülbelül 40 százalékos alkoholtartalmú, mentolos ízű szeszesital. Ezt a görögök nagyobb poharakból és sok jéggel isszák, megvárva, hogy fátyolosan fehérre színeződjön. Megpróbáltuk úgy is, mint ahogy itthon a pálinkát fogyasztják, utóbbit nem ajánljuk.

Áthén látképe a várostól északra elhelyezkedő hegyekből

Utunk harmadik napján kimentünk “Athén tengerpartjára”, Pireuszba,

ahol kezdetnek megnéztük az Olympiacos Pireus csapatának stadionját, majd egy nem túl bizalomgerjesztő és elhanyagolt úton jutottunk ki a tengerhez. Egy kisebb öbölben strandoltunk, ahol belépőt nem szedtek, viszont a nyugágyak és a napernyő két főre 6 euró volt, emellett illett fogyasztani valamit a bárban is. Miután meguntuk a partot visszatértünk a városba és megcéloztuk a Régészeti Múzeumot, ami szintén ingyenes volt. Bár a legismertebb leletek Londonban vagy a Vatikánban vannak, azért találkoztunk a történelemkönyvekből ismerős vagy érdekes kiállítási tárgyakkal.

Az Égei-tenger partja Pireusznál

A harmadik nap végére már kissé el voltunk fáradva, úgyhogy tartottunk egy rövid csendes pihenőt a szálláson, majd megkóstolva a souvlakit és egy tradicionális görög salátát (valamint újfent elmerülve az ouzo autentikus fogyasztásának örömeiben) úgy gondoltuk, hogy éjszaka is megnézzük a várost. Kedd este lévén nem volt óriási tömeg, de a három, Athénban eltöltött nap során ekkor láttuk a legtöbb embert az utcákon. Felsétáltunk két kisebb dombra is a város központjában, hogy képeket készíthessünk az éjszakai Athénról, azonban azt kellett tapasztalnunk, hogy az Akropoliszon kívül nem nagyon tudunk mit megörökíteni. Utazásunk zárásaként leültünk egy teraszon és megkóstoltuk az igazán mély benyomást nem hagyó görög söröket is.

Az Akropolisz esti látképe

Mérleg: Egy rövid táblázatban összegeznénk, hogy mennyibe került minden költséget beleszámolva az athéni út kettőnk számára, ezzel segítve azokat, akik gondolkoznak a görög főváros megtekintésén (a forint-euró átváltásnál 357-es árfolyammal számoltunk). Ez alapján minden költséget összeszámolva ketten 356,1 eurót költöttünk, ami kerekítve 127 ezer forintra jön ki, az összeg utólag mindkettőnket meglepett.

TételÁr (euróban)
Reptéri transzfer Budapesten5
Repülőjegy (oda-vissza)19,6
Reptéri metró Athénban18
Első nap vacsora7
Szállás 3 éjszakára85
Második nap reggeli15
Belépőjegy a Stadionba5
Második nap ebéd (Lidl)5,5
Második nap vacsora31,5
Harmadik nap reggeli11,5
24 órás athéni bérlet8
Strandköltségek12
Harmadik nap ebéd9
Harmadik nap vacsora42
Negyedik nap reggeli8
Reptéri transzfer Athénban11
Szuvenírek (1-1 liter díszdobozos ouzo, 1 hűtőmágnes, 1 hógömb, 1 csomag baklava, 1 üveg olívabogyó, 1 üveg méz – reptéren vásárolva)63
Reptéri transzfer Budapesten5
Összesen356,1
Háromnapos görög utazásunk mérlege

Összességében megérte megtenni ezt a rövid kirándulást Athénba, bár magát a várost két nap alatt tényleg végig lehet nézni. Kifejezetten szomorú volt látni, hogy a válság és a forráshiány milyen hatással volt a görög fővárosra. Az az érzésünk volt az utcákat járva, hogy a 2004-es Olimpiára nagyon szépen felújítottak mindent, azóta viszont elhanyagolják a várost. A köztisztaság fogalma mára ismeretlen lehet az athéniak számára, a városban rendkívül sok a szemét és az utcaképhez hozzátartoznak a graffitik, a félbemaradt építkezések és a teljes mértékben lelakott, felújítatlan házak is. Athénnak nagy szüksége lenne arra, hogy valaki bevonzza a pénzügyi forrásokat és rendbe tegye a dolgokat.

Athén a színfalak mögött