fantasy_football_premier_league

Fantasy Football – mi az, és miért örvend ilyen népszerűségnek?

Mára több mint nyolcmillióan raknak össze egy képzeletbeli csapatot minden héten. De miért teszik ezt? Utánajártunk a Fantasy Football sikerének.

A Fantasy Football az elmúlt években végigsöpört a futballszerető közegen. A legnépszerűbb az angol első osztály játéka, vagyis a Fantasy Premier League (FPL), amivel idén több mint 8,5 millióan játszanak. Ez a szám a 2015/16-os szezonban még csak 3,7 millió volt, a játékosok száma tehát jelentősen megugrott az elmúlt években. A nyári Európa Bajnokságon is milliók játszottak napról napra az EURO 2020 hivatalos Fantasy Football oldalán. De mi is ez a játék? Honnan indult? Miért ilyen népszerű? Ezekre a kérdésekre próbáltam választ találni cikkemben, amely alapjául a Premier League játékát használtam. 

Hogy működik maga a játék?

Az FPL lényege, hogy a szezon elején mindenki azonos keretből, 100 fontból gazdálkodhat és ebből kell játékosokat vásárolva minél jobb csapatot összeállítani. A játékosok teljesítményük alapján pontokat kapnak, a pontozásban viszont szerepet játszik posztjuk is. Pontot kapnak azért, ha gólt szereznek, gólpasszt adnak, de a támadókon kívül minden poszton pont jár azért is, ha kapott gól nélkül hozza le az adott játékos csapata a meccset. Értelemszerűen a jobb játékosok többe kerülnek, úgyhogy okosan kell menedzselni a csapatot. Ráadásul az is korlátozva van, hogy egy csapatból hány játékost vehetünk meg, szóval nem lehet összeállítani a Manchester City kezdőjét várva, hogy a “Polgárok” végigsöpörnek a bajnokságon. A szezon során nyújtott teljesítménytől függően idővel a játékosok értéke is változik, így aki ügyesen vásárolja meg és adja el a játékosokat, egyre nagyobb összeggel gazdálkodhat. Érdemes jól átgondolni az első fordulóra összeállított csapatot, ugyanis ezután csak heti egyet cserélhetünk, ha ezen felül szeretnénk játékosokat váltani, az már pontokba fog kerülni.

Az előző fordulóban majdnem sikerült bekerülnöm a legjobb 300 000 játékos közé.

A Fantasy Footballt ligákba tömörülve játsszuk. Tudunk csatlakozni szurkolói közösségekhez, az egyes csapatok hivatalos ligáihoz, de mivel egyszerűen, gyorsan és ingyenesen lehet ligát készíteni, barátainkkal, munkatársainkkal is készíthetünk saját bajnokságot, ahol hétről-hétre összemérhetjük, ki ért leginkább az angol focihoz. 

Miért játsszák ezt ennyien?

A tavalyelőtti szezon egyik érdekessége volt, amikor kiderült, hogy korunk egyik, ha nem legjobb sakkozója is aktív FPL játékos. Magnus Carlsen jócskán a szezon kezdete után vezette is a ranglistát és még az utolsó (38.) fordulóban is volt esélye a végső győzelemre, de végül “csak” a tizedik helyen végzett.

Bár a sakkozónak vélhetően nincsenek anyagi gondjai, az FPL-ben előkelő helyezést elérő játékosok értékes jutalmakban részesülnek. A győztes egy hetes utazást nyer az Egyesült Királyságba, amely során 2 választott mérkőzést is megtekinthet, ráadásul a VIP részlegben. A második helyezett két napos utazást és egy VIP meccsélményt nyer. Ezen felül díjazzák a heti és havi legjobb helyezetteket is, akik az aktuális FIFA játékot, különböző elektronikai cikkeket és az FPL egyéb ajándéktárgyait kaphatják meg.

A tavalyi kiírást egy ír Liverpool szurkoló, Michael Coone nyerte meg. A játék gyors változásait jól mutatja, hogy jelenleg nincs benne a legjobb hétszázezer játékosban.

Persze ezek a nyeremények a legtöbb játékos számára elérhetetlenek és nem lehet ezzel magyarázni azt, hogy az összesített ranglista 5 233 427. helyezettje minden héten bíbelődik egy kicsit a csapatával. Maga a játék, ha nem vesszük véresen komolyan, nem igényel túl nagy idő- és energiabefektetést. Emellett beszédtémát nyújt, szórakoztató, ráadásul olyan mérkőzéseket is izgalmassá tud tenni, amik egyébként nem feltétlenül érdekelnének minket. Sokkal érdekesebb lehetett a Manchester City és a Leeds (7-0) hétközi meccsének vége azoknak, akiknek 2 City-védő van a keretében és a clean sheet-ért, vagyis a kapott gól nélküli meccsért járó pluszpontokat féltették, mintha csak semleges nézőként félálomban tudomásul veszi az ember, hogy na, még egy gól.

Az FPL úgy tudja izgalmasabbá varázsolni a mérkőzéseket, hogy nem kell hozzá szerencsejátékon kockára tenni pénzünket, mégis ad valami kis pluszt minden meccshez. A koronavírus miatt elhalasztott meccsek mostanában megnehezítik a Fantasy Football menedzserek dolgát. Mindamellett, akinek felkeltette az érdeklődését, annak szezon közben is érdemes lehet becsatlakoznia. Így, kvázi tét nélkül tudja kipróbálni magát és augusztusban, az új idény indulásakor akár azt az egyhetes utazást is megcélozhatja.