GMO: Halálos méreg vagy a jövő megmentője?

A GMO-k kérdése a legmegosztóbb témák egyike. Egyeseknek már a szó hallatán is görcsbe rándul a gyomra, míg mások a klímaválság és az éhezés megoldását látják benne. Miért hasítja ketté a társadalmat ez a tárgykör, és melyik oldalon van az igazság?

A pandémia során megtapasztalhattuk, hogy az ember oltással kapcsolatos véleménye akár olyan erős indulatokat is kiválthat némelyekből, mint az, hogy melyik politikai oldalhoz tartozik. Valami ilyesmi a helyzet a GMO-k megítélése kapcsán is, persze sokkal kisebben, mivel a szemlélt topik is kevésbé ismert. Éppen ezért kezdjük is a megismeréssel.

Mik azok GMO-k?

A GMO egy mozaikszó, jelentése genetically modified organism, magyarul géntechnológiával módosított szervezet. Ez azt jelenti, hogy laboratóriumi körülmények között más fajokból származó géneket ültetnek be élőlényekbe. Az eljárás alapvető célja az volt, hogy olyan növényeket lehessen alkotni, amiket nem szükséges permetezni, mert saját védekező funkcióik vannak az élősködőkkel szemben. Hamar felütötte a fejét a gondolat, hogy más kedvező tulajdonságok beépítésére is lehet használni a folyamatot nagyobb, finomabb és több termést eredményezve.

Nem csoda, hogy egy ilyen ígéretes premissza hallatán vannak, akik óriási reményeket fűznek a génmódosításhoz, hiszen könnyű a globális krízisek elleni fegyvert látni benne.

génmódosított paradicsom / agroforum.hu

GMO, mint megmentő

Mivel a génmódosításnak az a célja a lehető legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező növények megalkotása, nem kell messzire kalandoznia a fantáziánknak, hogy akár olyan méretű válságok megoldását is felfedezni véljük, mint az éhezés vagy a globális felmelegedés.

Ha sikerül olyan fajokat kreálni, amiknek kevesebb a vízigénye, és emellett kisebb területen több termést hoznak, jelentősen redukálható a mezőgazdaság ökológiai lábnyoma, illetve megoldható lenne a termesztés a száraz, termőföldekben szegény térségekben is.

A GMO-kkal foglalkozó vállalatok, mint a Monsanto, szeretik hangsúlyozni mennyire környezetbarát a termékük. A probléma csak annyi, hogy ezt a tudományos kutatások nem támasztják alá.

GMO, mint ellenség

A GMO-k megítélése világszerte problémás. Számos európai országban betiltották a termelésüket. Mi az oka ennek nagymértékű ellenszenvnek?

Sok rémhír terjeng a génmódosított növényekről. A leggyakoribb tévhitek egyike, hogy daganatokat és allergiát okozhat a fogyasztásuk. Jelenleg nincs olyan vizsgálat, ami ezeket az állításokat igazolná. Ennek ellenére könnyű olyan cikkekbe, blogbejegyzésekbe botlani, amik ezeket tényként tálalják

Továbbá, véleményem szerint, a GMO-nak nagyon rossz a PR-ja. A köznyelvben a géntechnológiai eljárásokat gyakran génmanipulációnak hívják. Ennek a szónak alapvetően is negatív konnotációja van, de az sem segít rajta, hogy a filmekben, regényekben, egyéb popkulturális termékekben ezek a kísérletek gyakran gonosz tudósok ármánykodásai, akik valamilyen szörnyűséges teremtmény létrehozásán munkálkodnak.

GMO ellenes tüntetés / index.hu

Összefoglalva, akár minden más tudományos innováció esetében, a GMO-kkal kapcsolatban is érdemes szkeptikusnak lenni és nem elhinni mindent, amit a nagyvállalatok állítanak a produktumukról. Ugyanakkor nem szabad teljesen elzárkózni sem, hiszen annak ellenére, hogy napjainkban ez az eljárás még kezdetleges a jövőben könnyen lehet, hogy egy kifejezetten hasznos, sőt megkerülhetetlen vívmánya lesz a biotechnológiának.

Borítókép: nyuz.elte.hu