A Konferencia Liga kupája

Hogyan vizsgázott a Konferencia Liga első csoportköre?

A 2021-2022-es szezon amiatt is különleges, mert az 1998-99-es szezon óta először élvezhetünk három európai kupasorozatot. Az újonc pedig nem más, mint  az Európai Konferencia Liga, angol nevén az ECL.

Annak ellenére, hogy harmadik számú sorozat, igen prominens csapatok szerepelnek benne, mint a korábban sikert sikerre halmozó José Mourinho vezette AS Roma, a két éve Bajnokok Ligája döntőt játszó Tottenham, a tizenkilencszeres svájci bajnok FC Basel vagy a tizenötszörös holland bajnok Feyenoord. Mellettük a nemzetközi porondon újoncnak számító csapatok is láthatóak mint a 2012-ben alapított szlovén NS Mura, a félprofi gibraltári Lincoln Red Imps vagy az örmény Alashkert. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az európai klubfutball egy nagyon érdekes elegye a Konferencia Liga, amelyre érdekes lehet odafigyelni az elkövetkező években.

A Konferencia Liga lebonyolítása

A Konferencia Liga megjelenésével az Európa Liga átszervezésére is sor került. Az eddigi években az EL-ben 48 csapat vett részt, amiből 24-en jutottak tovább és ezen csapatok kiegészülve a 8 Bajnokok Ligájából kiesett csapattal alakították ki a 32 fős egyenes kieséses szakasz mezőnyét. Az új sorozat indítása mellett az EL színvonalának emelése is célja volt az UEFA döntéshozóinak, így a csoportkört 32 résztvevősre csökkentették, az ide be nem jutó csapatoknak pedig lehetősége maradt a Konferencia Ligában szerepelve megmutatni magukat az európai színtéren.

A 32 csapat, akik a Konferencia Liga első évadának főtáblájára kerültek

 A Konferencia Liga selejtezőjében 184 csapat vett részt, ebből végül 32-en kerültek a főtáblára. A 4 fős csoportok első helyén végző csapatok automatikusan továbbjutnak a legjobb 16 közé, a másodikok pedig az Európa Ligából kieső csoportharmadikokkal fognak egy oda-visszavágós párharcot játszani, hogy tovább szerepelhessenek a sorozatban. Ezzel pedig újabb olyan csapatok kerülhetnek a Konferencia Ligába, akik komolyabb nézettséget hozhatnak a sorozatnak. Idén ezek közé tartozik az angol Leicester City, a holland PSV, a (z egyelőre Szalai Attilát soraiban tudó) török Fenerbahce, a francia Marseille vagy éppen a több mint 50 skót bajnoki címmel rendelkező Celtic. 

Mi okozott meglepetést és mi nem?

Tegnap este lezárult a Konferencia Liga csoportköre (kivéve a COVID miatt elhalasztott Rennes – Tottenham mérkőzést, ami sorsdöntő lehet), eddig igazán nagy meglepetésről kizárólag pont a Tottenham kapcsán beszélhetünk. A legtöbb csoportban a nemzetközi tapasztalattal rendelkező gárdák jutottak tovább, míg az európai kupákban szárnyaikat bontogató újoncok alulmaradtak a csoportkör küzdelmeiben. Meglepő lehet a kolozsvári CFR Cluj könnyed búcsúzása vagy a Bundesligában jelenleg hatodik Union Berlin kiesése, bár a német csapat legfontosabb játékosai nem játszották végig a csoportkört.

Sokkal látványosabb a Tottenham gyengélkedése, akik idegenben kikaptak a Vitesse és a Mura csapatától is, de a Rennes ellen is képtelenek voltak győzni Franciaországban. Bár a “Sarkantyúsok” legnagyobb sztárjai sem játszották végig a csoportkört, a Transfermarkt által 697,25 millió euróra becsült keretértékű londoniaknak még tartalékosan is illett volna megvernie a 7,53 millió eurós NS Mura és a 37,48 millió eurós Vitesse csapatait (érdekesség, hogy a Tottenham keretében 23 olyan játékos van, akit a német szakportál értékesebbnek becsül a szlovén csapat teljes kereténél).

Hogyan tovább?

Valószínűleg a legtöbb futballszerető álmából felkeltve is egyből el tudja dúdolni a Bajnokok Ligája himnuszának dallamait. Kevésbé karakteres, bár az évek során pozitív visszhangra talált az Európa Liga himnusza is. A Konferencia Liga ellenben nem kapott saját himnuszt és a második számú kupasorozat himnuszát játsszák a mérkőzések előtt, ez pedig jól szimbolizálja az egész sorozatot. Mindenképp pozitívum, hogy az UEFA igyekszik kisebb országok csapatainak vagy a topbajnokságok nagyjait megközelíteni nem tudó gárdáknak is lehetőséget biztosítani a nemzetközi porondon való megmutatkozásra. Azt pedig már az első idény is megmutatta, hogy a lenézett “kicsik” is tudnak komoly meglepetést okozni, aminek a Tottenham vereségei mellett legjobb példája a dán FK Bodø/Glimt ámokfutása, amely során 6-1-re győzték le a végső győzelemre is esélyesnek tartott AS Romát.

Az utolsó párosításokba viszont valószínűleg nem fognak tudni beleszólni a kevésbé tőkeerős klubok, hiszen az EL-ből kieső nagycsapatok és a múlt idényben rosszabb szezont futó topbajnokságokból érkező alakulatok ellen nehéz felvenni a versenyt. Kérdés, hogy a döntőhöz közeledve ezek a gárdák milyen mértékben vetik be legjobbjaikat, hiszen ha nem is a legmagasabb presztízsű trófea, a Tottenham és a Roma 2008, a Marseille pedig 2012 óta nem ünnepelhetett kupagyőzelmet, a Konferencia Liga pedig lehetőséget nyújthat ezeknek a csapatoknak a híres-hírhedt “winning mentality” kialakításában. Én mindenesetre alig várom a december 13-i sorsolást, ahol megtudhatjuk, hogy ki kivel csaphat össze februárban. 

A Konferencia Liga döntőjét a 2019-ben elkészült 22 500 fő befogadására képes Air Albania Stadiumban fogják rendezni, Tiranában