Iskolakezdési pánik

Szeptember. Úgy lebeg az ember szeme előtt, mint a nyár kaszása, normális reakció a pánik. Az utolsó napsugarak aláfestenek egy gyors nyaralást, „még egy kicsit hadd élvezzük ki”, „még egy rövid ideig tegyünk úgy, mintha az eddig 2 év nem történt volna meg”. A lelkünk kiéhezett arra, hogy hihessük: nem borul ránk az árnyékos tél, és lesz még alkalmunk szabadon járni akkor is. 

Mindig nehéz visszacsöppenni a nyárból az egyetemi életbe, nem csak most, nem csak így. Már azt se tudod, miért ezt a szakot választottad, az előző vizsgaidőszak küzdelmei feledésbe merültek, és sose tudni, hogy Mark My Professzoron tényleg igazat mondtak-e jövőbeli tanáraidról. Várod a következő szemesztert, de benned van egy kis „nemár”, hiszen tegnap még nyár volt. Akkor hogyan zökkenj vissza? 

Természetesen nagyon jó, amennyiben az elmúlt hónapokat feltöltődéssel, szórakozással töltötted, és ne feledkezzünk meg a napsugarak jótékony hatásáról sem: kedvező esetben a tanév elején még tele vagy energiával, és a cél, hogy ez így is maradjon. Az is előfordulhat viszont, hogy az egész nyár munkával telt és végig talpon voltál – így már kicsit nehezebb.

Az internet tele van praktikákkal, hogyan legyél összeszedettebb, miképp váljon belőled tudatos valaki, és mi segíti a legjobban a koncentrációt. Sok alvás, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres étkezés, zavaró tényezőktől mentes környezet, meditáció vagy vitamintabletták. Ugye, hogy ezt már mind hallottad? Most komolyan, mennyi esély van arra, hogy egy csendes kis zugba elvonulj tanulni, vagy hogy a diákbérből napi 5x bio zöldségeket egyél? 

Egyetemi diákként az első, amit megtanulsz, hogy abból gazdálkodsz, amid van. Na, és mi az, amitől túlcsordulnak az egyetemisták? Céloktól. Miért kezdted el ezt a szakot, mi leszel, ha nagy leszel? Miért dolgozol egyetem mellett, vagy miért nem? Miben vagy jó, és miben vagy kevésbé? Hogyan éred el azt, amit kitűztél magad elé, és mi az első lépés felé? Amint tudod ezekre a választ, lazán végigtolod a sulit. Ahhoz, hogy sikeres félévet-tanévet-egyetemet zárj, tudnod kell, miért csinálod mindezt. A jövőképed húz majd előre magától.

Persze, nagyon jó, ha eleget alszol, de az sem baj, ha megvárod a napfelkeltét a barátokkal, mert az is feltölt! Az is szuper, ha rendszeresen eszel, és ha meditálsz. Viszont nincs azzal semmi baj, ha pihensz, mikor teljesítened kell, senki sem vet meg, amiért dolgozol és nem csak tanulsz, ami miatt kevesebb energiád jut mindkettőre, és az se gond, ha nem sikerül az összes tárgy elsőre. Általánosíthatunk, de tudjuk, hogy nem jutunk azzal sokra. Mert Neked kell tudnod, hogy Neked mi a jó.