Ezek a telefonos applikációk segíthetik az egyetemistákat a tanulásban.

Leghasznosabb applikációk egyetemistáknak: Általános tanulás

A mai világban már elképzelhetetlen a mindennapi élet szinte mindenki számára az okostelefonja nélkül. Ez a tény pedig nincsen másképpen az egyetemistáknál sem, akiknek igaz, hogy más telefonos applikációk nélkülözhetetlenek, mint a nagy átlagnak. Három, ezzel a témakörrel foglalkozó cikkünkben arra keressük a választ, hogy mely appok könnyíthetnek leginkább az egyetemisták életén.

Három témakörben választottunk ki mobiltelefonos applikációkat, melyeket szinte minden felsőoktatásban résztvevő fiatalnak ismernie kell. Ezek a területek név szerint: idegen nyelvek, időbeosztás/life management és általános tanulás. Ebben a cikkben az általános tanulással kapcsolatos telefonos programokat gyűjtöttük össze. A cikksorozat előző részeiben már volt szó arról, hogy az egyetemisták élete rendkívül komplex, ugyanis a fiataloknak meg kell találniuk a megfelelő hangsúlyt a szórakozás, barátok, plusz elfoglaltságok, munka és a tanulás között. Mégis azért amire a legtöbb időt kell fordítani egy hallgatónak egyetemi éveiben, az a tanulás. Viszont a felsőoktatás már szinte teljesen más kategória, mint egy középiskola, úgyhogy elkellhet mindenféle segítség abban, hogy egyetemistaként elérjük tanulmányi céljainkat. 

OneNote, Evernote

Meglepő, de sokan még mindig papírra jegyzetelnek az órákon, aminek megvannak az előnyei – például írás közben sokkal jobban megjegyezzük azt, amit leírunk. Azonban manapság már lenyűgöző alkalmazások vannak, melyek remek kiegészítései lehetnek az órai jegyzetelésnek. Ilyen például az Evernote vagy a OneNote. Ezeket az appokat azért ajánljuk, mert segítségükkel nagyon jól tudod rendszerezni annotációidat, illetve még talán kényelmesebb és gyorsabb is ez a fajta jegyzetelés, mint a hagyományos írogatás. Mellesleg pedig kevésbé környezetszennyező, mivel nem használsz közben papírt.  Viszont az is érthető, ha egyik nap már az ötödik órádra esel be, és nincs erőd jegyzetelni. Ilyenkor érdemes bekapcsolni a hangfelvétel funkciót, hogy később nyugodtabb körülmények között elemezd a hallottakat. Emellett pedig ezekkel az alkalmazásokkal „felturbózhatod” órai jegyzeteidet (méghozzá nem is bonyolultan), például ábrákkal, linkekkel és bármilyen fájlokkal. Mindkét alkalmazás egyébként elérhető Androidos (OneNote, Evernote) és IOS-es (Evernote, OneNote) készülékeken is.

A jegyzetelésben is hasznos támogatást nyújthatnak nekünk a telefonos appok.
Sokakban felmerül az a kérdés, hogy a OneNote vagy az Evernote a jobb. Mindkettő appnak vannak előnyei, hátrányai, de mindenki arra esküszik, mely jobban megfelel a saját „szájízének”. Kép: poynter.org

Goodnotes és Liquid Text

A Goodnotes segítségével szép, követhető, kézzel írott jegyzeteket készíthetsz. Ez az alkalmazás gyakorlatilag digitális füzetté alakítja az okos eszközödet. Az a jó benne, hogy mindig megtalálod, amit írtál, mert a kézírás-felismerő és OCR technológiának köszönhetően a digitális jegyzeteid kereshetőek. Az írásaidat mappákba rendezheted, és biztonsági mentéseket is készíthetsz a Google Drive-ra, a OneDrive-ra vagy a Dropboxba, így a jegyzeteid mindig biztonságban lesznek. Hasonló és elismert ilyen applikáció még a Notability is, amivel szintén digitális jegyzeteket készíthetünk és kézzel írt feljegyzéseket alakíthatunk át. Sajnos az előbbi és az utóbbi app is csak IOS-es telefonokra érhető el. El kell ismerni, hogy az App Store kínálata jobb az ilyen „irodai alkalmazásokban”, mint a Google Play-nek.

Ki lehet mondani, hogy jelenleg a LiquidText a legmegfelelőbb alkalmazás dokumentumok olvasásához és jegyzeteléséhez, legyen szó Word, PDF vagy PowerPoint-dokumentumokról. Voltaképpen ez egy dokumentumtervező és -szerkesztő alkalmazás, amely az egyetemistáknak azért lehet rendkívül fontos, mert komplexebb, mint „konkurenciái”, de mégis nagyon könnyen kezelhető. A LiquidText rögzíti olvasmányaidat, jegyzeteidet, kiemeléseidet, megjegyzéseidet és megfigyeléseidet is. Hasznos alkalmazás ez diákoknak és tanároknak egyaránt. Mindenféleképpen érdemes adni neki egy próbát, sajnos viszont csak IOS-en és Windows-on keresztül érhető el.

Miro, Trello

Mindannyian tudjuk, hogy az egyetemi projektfeladatok (akár nem is kicsi) részét képezik a főiskolás tanulmányoknak. A csapatmunka minden egyetemistának áldás és átok is tud lenni egyszerre. A megajánlott jegyekért folyó harcban pedig sokan „elvérezhetnek”, azonban egy jól összehangolt kooperációval könnyen megszerezhető az áhított jeles (vagy éppen az elégséges). Főként két alkalmazást ajánlanánk neked, amik segítenek a közös munkában ilyen helyzetekben. Az egyik a Trello, amit bizonyára sokan ismernek az olvasók közül, de nem biztos, hogy tudják, projektfeladatnál is lehet használni. Márpedig igen, és rendkívül jól működik annak ellenére, hogy nem egyszeri, kis létszámú csoportokra van tervezve, ugyanis az üzleti (és diákszervezetes) színtéren is sokan alkalmazzák. A másik ajánlatunk a Miro, amit kevesebben ismernek, de talán még jobb is az ilyenfajta csapatfeladatokban, mint a Trello. Ez a digitális tábla nagyon jól jön (főként) a projekt ötletelési szakaszában. Lehet rakni ugyanúgy post-iteket, rajzokat, videókat és képeket a végtelen digitális táblára, mint a konkurencia appjában. Emelett pedig itt sokkal többféle lehetőség van a tervezésre, jobb is a kezelőfelület, és a bonyolultabb „projektek” is jobban átláthatóak vele. Úgyhogy a kreativitásodnak semmi sem szab határt! 

DeepL és Grammarly

Ha egyetemistaként nem mindig jutnak eszedbe elsőre az idegen szavak, vagy nehezedre esik a kacifántosabb mondatok fordítása, akkor a DeepL lesz a legjobb barátod. Az intelligens fordító gyorsan tanul, és olyan angolsággal fogalmazza meg a hatszorosan összetett magyar mondatokat is, hogy a tanárod nem fog hinni a szemének. Ezt az alkalmazást főként a szakdolgozat vagy beadandó írásához ajánljuk, de bárhol felhasználható, ha szöveget kell fordítani. Több nyelven is működik oda-vissza, tulajdonképpen egy továbbfejlesztett Google Fordító. A DeepL megtalálható Androidon, IOS-en és weben is. Hasonló a Grammarly, ami szintén egy elismert és nagyon precíz fordítóalkalmazás. Viszont ezt az appot használják arra is, hogy a nyelvtani hibákat kijavítsák (például szintén a szakdolgozatnál). Mégsem ezért emelkedik ki a Grammarly, hanem azért, mert ezt használják hallgatók és tanárok egyaránt plágiumészlelési segédeszköznek. Ránézésre ez csak a tanárok számára fontos applikáció, viszont a tanulóknak is hasznos lehet a saját munkáknál,  akárcsak kíváncsiság szempontjából is.

A mobilos alkalmazásokon kívül az internet is segítheti az egyetemistákat.
A Grammarly adatállománya több, mint 16 milliárd weboldalból és adatbázisból áll. Kép: magyarnemzet.hu

Sci-hub, Mybib, Unipie

Tudományos cikkeket, kutatásokat, szakirodalmat elsősorban a Google Tudóson érdemes keresgélni, viszont lehet olyan, hogy egy tartalom nem elérhető ingyenesen. Nem probléma, erre való a Sci-hub: a keresőbe bemásolt URL vagy DOI alapján ugyanis a legtöbb cikk díjmentesen elérhetővé válhat számodra. 

Általában fel szokott merülni még mindig az a kérdés az egyetemeken, hogy hogyan kell hivatkozni. Ebben a kérdéskörben segíthet a Mybib alkalmazás, mégpedig úgy, hogy a felhasznált irodalmakat rendszerezi és tárolja. Egyébként ez egy Google Chrome kiegészítő program, ami a legtöbb online elérhető forrást egy kattintással megfelelően lehivatkozza. 

A szakirodalom-gyűjtésben tud még neked segíteni a Unipie is, amire érdemes ránézned, ha nem vagy az a könyvtárba járó típus. Mivel egy digitális könyvtárról beszélünk, igen sok szakirodalom megtalálható az oldalukon, illetve magától értetődő, hogy az is mellettük szól, az online szöveg kimásolása gyorsabb, mint legépelni a releváns könyvrészleteket. Mellesleg pedig saját értékes jegyzeteid, értekezéseid megosztásával még akár pénzt is kereshetsz az alkalmazáson keresztül.