Ezek a mobiltelefonos alkalmazások segíthetnek neked az időbeosztásban és az életed menedzselésében!

Leghasznosabb applikációk egyetemistáknak: Időbeosztás/Life management

A mai világban már elképzelhetetlen a mindennapi élet szinte mindenki számára az okostelefonja nélkül. Ez a tény pedig nincsen másképpen az egyetemistáknál sem, akiknek igaz, hogy más telefonos applikációk nélkülözhetetlenek, mint a nagy átlagnak. Három, ezzel a témakörrel foglalkozó cikkünkben arra keressük a választ, hogy mely appok könnyíthetnek leginkább az egyetemisták életén.

Három témakörben választottunk ki mobiltelefonos applikációkat, melyeket szinte minden felsőoktatásban résztvevő fiatalnak ismernie kell. Ezek a területek név szerint: idegen nyelvek, időbeosztás/life management és általános tanulás. Ebben a cikkben pedig a time és life managementtel foglalkozó alkalmazásokat gyűjtöttük össze. Az mindig is igaz volt, hogy az egyetemistáknak rettentően szükségük van egy jó időbeosztásra, különben elvesznek a tanulás, szórakozás és a munka „Bermuda-háromszögében”. Viszont ez mára hatványozottan igaz lett, mivel sokkal több lehetőség adott a fiatalok számára, és így nehezebben is tudnak szelektálni, hogy mire fordítják értékes idejüket. Nem azt mondom, hogy ezek az alkalmazások megoldást jelenthetnek az ilyesfajta problémáikra, de segítséget mindenféleképpen nyújthatnak. 

TimeTune

A TimeTune-nal akár óráról órára beoszthatjátok az időtöket. A felvett rutinok naptárként működnek, de nem szükséges dátumot megadni, tehát nem szimpla naptárként hanem határidőnaplóként is funkcionálhat. Az átlátható egyéni címkék segítenek abban, hogy könnyen beazonosíthassátok az ütemtervetekben található tevékenységeket. A testreszabással pedig az igényeitekre alakíthatjátok tulajdonképpen az egész alkalmazást. Ha mindez nem lenne elég, a TimeTune statisztikai áttekintéseket is készít a rutinokból, így kielemezhetitek a napirendeteket és javíthattok az időbeosztásotokon. Az biztos, hogy rengeteg időbeosztással foglalkozó telefonos app létezik, de a TimeTune kiemelkedik közülük. Ez annak köszönhető, hogy kifejezetten komplex, mégis jól áttekinthető, mellesleg még segít is abban, hogy jobb legyél az efféle tervezésben. Nagy hátránya viszont az alkalmazásnak, hogy csak Androidos készülékeken érhető el, IOS-en nem.

Todoist

A TimeTune-hoz hasonlóan ez is egy tervező és szervező alkalmazás, ami segíthet az egyetemisták mindennapjaiban. Viszont amiben jobb a Todoist az előbb említett konkurenciánál, az pont az időbeosztás. Sokkal részletesebben el lehet merülni a tervezésben, és ez a része nagyon jól ki van dolgozva, nem véletlenül használják már ezt komoly munkahelyeken is. Ez tényleg inkább azoknak való, akik egyetem mellett valamilyen rendszeres tevékenységet végeznek, illetve dolgoznak és még tagjai mondjuk valamilyen diákszervezetnek is. Tehát azok, akiknek tényleg sok teendőjük, elfoglaltságuk van, és hozzá vannak szokva a határidőnaplókhoz, de nem akarnak megszakadni, nekik megéri ezt a programot használni. Egyébként a Todoist elérhető Androidon, IOS-en és online is. Viszont mivel egy prémiumnak mondható applikációról van szó, nem ingyenes sajnos, de nem egy „ökör ára” a havidíj. Ugyanakkor van egy alapverziója is az appnak, ami ingyenes, ezt pedig így érdemes szerintem mindenkinek kipróbálnia.

Egyetemistaként nehézséget jelenthet beosztani az idődet, de ne aggódj van megoldás!
Érdemes még megemlíteni a Trellot is, mint ismert és elismert időbeosztásos applikációt. Ezzel szemben mi ezt az appot a tanulós alkalmazásokkal foglalkozó cikkünkben említettük meg. Kép: coamplifi.com

PocketGuard

Szerintem meg lehet abban állapodni, hogy Magyarországon az egyetemisták nagy része nincs „eleresztve” pénzügyileg. Ezért hozzátartozik (sajnos) a mindennapjaikhoz, hogy aggódnak az anyagiak miatt. Viszont egy megfelelő pénzkezelő applikáció tudna valamennyire segíteni a helyzeten, de az ilyen programokból sok van jelenleg a piacon és nagy részük nem is olyan jó. Azonban van egy alkalmazás, ami tökéletes a pénzkezelés ezen aspektusára (főleg a spórolásra), ami így sokat segíthet a fiataloknak. A PocketGuard arra keresi a választ, amit szinte minden hallgató meg akar tudni, hogy mennyi a kiadásuk. Ugyanis megmutatja, mennyi pénz áll rendelkezésre a számlák, kiadások és megtakarítási célok elszámolása után. Mint a neve is sugallja, a PocketGuard tulajdonképpen egy egyszerű, ingyenes költségvetési alkalmazás a főiskolai hallgatók számára, amely segít megvédeni őket a túlzott kiadásoktól. Ez az alkalmazás összekapcsolja a pénzügyi számlákat, és segít nyomon követni a kiadásokat a havi költségvetéshez képest, illetve lehetőséget is kínál ezek megtakarítására és csökkentésére. Mindezek mellett nagyon figyel mindenféle megadott fontos adat biztonságára. Szerencsére az alkalmazás elérhető Androidon és IOS-en, úgyhogy mindenki telefonján ott tud lenni, hogy segítsen az anyagiakban. 

Coach.me

Volt már a korábbiakban szó határidőkről, tanulásról, nehéz anyagiakról, ezek a „problémák” pedig mind aggaszthatják és stresszelhetik az egyetemistákat. Azt pedig már sokunkkal előfordulhatott (akár egyetemistaként, akár nem), hogy elvesztettük a motivációnkat, és valljuk be, nagy csodának kell történnie ahhoz, hogy visszanyerjük azt. Ebben próbál meg támogatást adni a Coach.me, valamint abban segít, hogy ne veszítsük el az inspirációnkat. Lényegében ez az app olyan, mint egy „hagyományos közösségi oldal”, azzal a különbséggel, hogy itt a produktivitáson van a hangsúly. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: ti „posztoljátok”, amit csinálni fogtok vagy szeretnétek. A többiek (professzionális coachok és más felhasználók) pedig a lájkhoz hasonló visszajelzést adnak nektek. Feltehettek kérdéseket a közösségnek, szakértőknek, és emlékeztetőket is beállíthattok, hogy biztosan ne felejtsetek el egy feladatot, tevékenységet se. Ez az applikáció is elérhető Androidon, IOS-en és weben egyaránt. Valamint érdemes elmondani, hogy alapvetően egy ingyenes programról van szó, de lehet fizetni is plusz szolgáltatásokért, amik hozzáadnak az élményhez, de ez nem kötelező. 

Az időbeosztás kalkulációja mellett fontos az egyetemisták életében az is, hogy mindennapjaikat szintén megtervezzék.
Az időbeosztás kalkulációja mellett fontos az egyetemisták életében az is, hogy mindennapjaikat szintén megtervezzék. Kép: bank360.hu

Bacco és Headspace

Érdemes még megemlíteni az előbb felsorolt alkalmazások mellett a Bacco appot (csak Androidon elérhető), ami szintén segíthet az egyetemisták életén, csak más módon. Ez az applikáció egyfajta „részeg üzemmód”, amit érdemes bekapcsolni egy olyan estén, ahol például megünneplitek a sikeres vizsgákat. Ugyanis így elkerülheted az általad küldött kínos üzeneteket, hívásokat és az ebből szempontból kellemetlen másnapokat. 

Egyetemistaként is néha muszáj pihenni, és ebben is segítségedre lehet a telefonod. Az elmúlt években megsokasodtak a meditációs appok, tekintettel a növekvő igényre. Közülük a Headspace nevű alkalmazást emelnénk ki, amely elvileg azoknak tökéletes, akik eredménytelenül, vagy még sohasem meditáltak. A témában ez jelenleg a legjobb és leghíresebb telefonos app, de nem alaptalanul, mivel rengeteg embernek bevált. Az applikáció egyébként elérhető Androidon, IOS-en és weben is, de sajnos fizetős programról van szó (a próbaidő után nagyjából négyezer forint havonta).