Magyar nyomozó a világranglista élén

Az elmúlt időszakban igencsak felkavarodott az állóvíz az öttusa körül. Eleinte az olimpiai játékok közül akarták kivenni, majd ennek elkerülése érdekében inkább újításokat vezettek be. Többek között erről is kérdeztem Gulyás Michelle-t, világbajnoki és Európa bajnoki ezüstérmes öttusázót.

Az öttusa 1912 óta minden olimpián szerepelt: eleinte öt napon keresztül versengtek egymással a sportolók, továbbá a lövészet és a futás is külön volt megrendezve. Ahogy teltek az évek, elkezdték sűríteni a versenyprogramot és a fentebb említett két sportág laser run néven vált eggyé. Ezen felül napjainkban két nap alatt eredményt hirdetnek a versenyeken. A sok változtatás ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felől 2021 februárja környékén borzalmas hírek röppentek fel: ekkor hallatszott először az a hír, ami később biztossá vált.

2022 februárjában a NOB úgy döntött, hogy ha az UIPM (Nemzetközi Öttusa Szövetség) nem tesz meg bizonyos változtatásokat, a sport az ökölvívással és a súlyemeléssel együtt nem lesz ott a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Ezt azzal indokolták, hogy a sport kevésbé eladható a fiatalok számára, illetve hogy túl költséges a megtartása. Ahhoz, hogy az öttusázók továbbra is részt tudjanak venni az ötkarikás játékokon, a Nemzetközi Öttusa Szövetség májusban egy tesztverseny keretében akadályfutásra cserélte a lovaglást, idén novemberben pedig ez a csere hivatalossá is vált. A változtatásnak köszönhetően jövőre a juniorok és a fiatalabb versenyzők már az újított öttusában fognak versenyezni.

Valahogy így fog kinézni az akadálypálya, azonban hivatalos szabályok még nincsenek a felépítésére.
Forrás: https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/ottusa-dontottek-lovaglas-helyett-akadalyverseny-2923767

A döntés nagy felháborodást keltett a sportolók, nemzetközi szövetségek és a lelkes szurkolók körében. Többen az öttusa haláláról beszéltek és megpróbálták megakadályozni az újítás bevezetését sikertelenül. Kíváncsi voltam, mit gondol a helyzetről hazánk egyik legnagyobb olimpiai reménysége, Gulyás Michelle.

Honnan jött az öttusázás, miért ezt a sportot választottad?

2006-ban kezdtem szertornával a Postás SE-ben és amikor klubot váltottam és átigazoltam a KSI-be, akkor kezdett az öcsém ugyanott öttusázni. A szertorna-terem és az öttusa-úszás ugyanabban a létesítményben volt, így mikor abbahagytam a szertornát 2011 végén, akkor az is nagy hatással volt rám, hogy az öcsém már ugyanott kipróbálta és szerette az öttusát, valamint hogy helyileg is ugyanoda kellett egyes edzésekre járnom. A szertorna nagyon színes és igen összetett, hiszen négy szerből áll: mindenképpen olyan sportot akartam továbbra is űzni, amelyben ezt az izgalmat meg tudom találni. Szerettem a közösséget, az edzőimet és szépen is fejlődtem, ami extra motivációt nyújtott.

Mit emelnél ki a legjobb pillanatodnak az évből?

Rengeteg szép pillanatom volt idén, nem is tudnék hirtelen egyet sem kiemelni, mert mindegyik verseny más miatt volt kiemelt jelentőségű számomra. A Budapesti Világkupa aranyérmem azért kedves számomra, mert a Ludovikán volt megrendezve, ahova egyetemre járok: így sok barátom, egyetemtársam és a családom is ki tudott jönni. A családom hatalmas támogatást nyújt a háttérben, és szeretnek engem élőben biztatni. Ez volt az első olyan verseny, ahol már nem vonatkoztak a versenyre a Covidszabályok és nézők is ott lehettek. A szurkolás, úgy érzem, olyan energiákat tud felszabadítani, amelyek megadják nekem a plusz löketet a nehéz pillanatokban – az Európa bajnokságon elért 3. helyem is pont ezért kedves nekem. A Világbajnokságon elért ezüstérmem pedig azért különleges, mert az a legnagyobb verseny minden évben: minden versenyző ott szokott lenni, a legnépesebb mezőny is itt van; ekkorra időzíti mindenki a csúcsformáját.

Michelle-t a nemzetközi szövetség az év női öttusázójának nevezte ki.
https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/ottusa-vb-gulyas-michelle-ezust-a-magyar-csapat-bronzermes-2905959

Mi volt az első gondolatod, amikor meghallottad az újítást?

Először azt hittem, hogy „fake news”. El sem hittem, hogy tényleg létező problémává válhat az, hogy a lovaglásért küzdeni kelljen, hogy ne kerüljön ki az öttusából, amely ráadásul egy történelmi, régre visszanyúló hagyományokkal rendelkező sportág.

Mennyire nyomasztó, hogy már csak egy olimpia van lovaglással?

Nagyon el voltam keseredve. Csalódott voltam, hogy a nemzetközi vezetőség nem próbált kompromisszumos megoldást keresni arra, hogy a lovaglást valahogy bent lehessen tartani 2024 után. Nem láttam azt sem át, hogy miért nem várták meg, hogy az az újítás amely lerövidítette a nézők számára a versenyt és lovaglás szempontjából teljesíthetőbb körülményeket biztosított – milyen eredményt hoz és milyen visszhangja lesz a világban.

Mivel csak egy olimpiai maradt hátra, amely  „lovaglásos”, igazi öttusa lesz, sokkal monumentálisabb eseménnyé válik számomra. Már most érzem ennek hatását, mert bármikor lemegyek egy lovas edzésre, mindig eszembe jut, hogy mennyire szeretek lovagolni. Olyan jó érzés, amikor  egy másik élőlénnyel összhangba kerülve közösen megoldotok egy feladatot és veszitek az akadályokat: pl.: pályalovagláskor (10 ugrással).

Te is érzed a gondokat a lovaglással?

Én úgy gondolom, hogy ha megfelelő a lóállomány, mindenki rendelkezik a megfelelő lovasvizsgával, és emellett a lovak képességeihez és a lovasok tudásához építik meg a pályát, akkor nem lehet gond. A lovas szabálymódosítás a 2021-es olimpia óta pozitív élményeket adott szinte minden versenyzőnek. Természetesen, mivel sorsolják a lovakat és a lovak is élőlények, nekik is bármikor lehet rossz kedvük, bármikor lehet, hogy nem lesz sikeres a pályalovaglás, vagy sok pontot elveszít az ember. Ezzel a tényezővel mindenki tisztában van: ez talán a sport varázsa, hogy kell hozzá egy kis szerencse is.

Vettél már részt akadálypályával tarkított versenyen? Ha igen, milyen volt?

Nem indultam még és nem próbáltam még ki az új sportágat, az akadályversenyt. Úgy gondolom, hogy a 2024-es párizsi olimpia a fő célom. Ott még lovaglást tartalmazó öttusa lesz, arra kell minden erőmmel készülni. Azt, hogy azután mit hoz a jövő, én sem tudom.

Mik a céljaid jövőre?

Jövőre a fő célom a kvótaszerzés. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen négy magyar női versenyző küzd ugyanezért, de igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni.

Michelle a tokiói olimpián egy rosszul sikerült lovaglás után a 12. helyet szerezte meg.
Forrás: https://m4sport.hu/tokio2020/galeria/2021/08/06/kepgaleria-magyarok-a-tokioi-olimpia-14-versenynapjan/

Szezonon kívül mivel töltöd mindennapjaidat?

Szezonon kívül mindig igyekszem a barátaimmal és a családommal tölteni az időt, hiszen edzések és egyetem mellett nem sok szabadidőm van. Szeretek utazni és rengeteg minőségi időt eltölteni velük.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással?

Nehezen, főleg a ZH-időszak és a versenyidőszak alatt. Szerencsére nagyon támogató az iskolám, van egyéni tanrendem, emellett, mivel campus-kialakítású az egyetemem, a sportlétesítményeiket is igénybe tudom venni, amivel sok időt tudok spórolni.

Mit tervezel az öttusa után?

Rendőrnyomozónak tanulok, ezért ezen a pályán is képzelem el magamat a jövőben. Érdekel emellett a sportdiplomácia is, és a nemzetközi szervek a rendőrségnél. Ha a tanulmányaimat befejezem 2023-ban, egy kerületi kapitányságra kerülök majd vizsgálatra vagy felderítésre, utána meg majd meglátom merre sodor az élet.