Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – október 14-17, Várkert Bazár

Programajánló az októberi 14 és 17 között tartott Margó Fesztiválhoz

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár egy 2011 óta tartó négy napos programsorozat, amely során könyvbemutatókon, koncerteken, felolvasásokon és egyéb kulturális eseményeken vehet részt a (főleg) irodalomban érdekelt látogató, illetve könyveket vásárolhat és dedikáltathat a szerzőkkel. Minden évben legalább kétszer megrendezik a Margót nyár elején és ősszel, az idei év volt először kivételes, mert a rendezvény tizedik születésnapja alkalmából augusztusban egy vidéki helyszínen, Szentgyörgyváron is megünnepelték az irodalmat az olvasók. A legközelebbi Margó fesztivál október 14. és 17. között látogatható a Várkert Bazárban. Hagyományosan a programok legnagyobb hányada ingyenes, de érdemes a fesztivál Facebook felületén leellenőrizni mindig, hogy regisztrációhoz vagy jegyvásárláshoz kötik-e az adott eseményen való részvételt. A  továbbiakban beszámolunk a legígéretesebbnek tűnő programokról és a Margó-díj idei esélyeseiről.

Az őszi Margók különlegessége az, hogy külföldről is érkeznek a fesztiválra szerzők. Két hazánkban különösen népszerű izlandi származású író is vendégeskedik Budapesten: október 14-én csütörtökön negyed hétkor Sigríður Hagalín Björnsdóttir és Veress Dávid beszélgetnek majd a Szent szó című idén megjelent, Patat Bence által fordított kötetről. A szerzőnőtől ez a második könyv, amelyet magyarul olvashatunk. Az első A sziget című disztópikus regény volt ­­– szintén Patat Bence fordításában ­­–, amely magával ragadta a magyar olvasóközönséget.

A másik izlandi szerző, akivel beszélgetést hallgathatunk, nem más, mint Jón Kalman Stefánsson, akit ezúttal az Ásta című regényéről kérdez majd Csuhai István október 15-én, fél nyolckor. Jón Kalman Stefánssontól négy regény olvasható magyar nyelven, a Menny és pokol trilógia, A halaknak nincs lábuk, A mindenséghez mérhető és az Ásta. A legnagyobb sikert itthon a Menny és pokol trilógia jelentette a szerző számára, amely a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg 2019-ben. Az Ásta ezúttal egy egyrészes regény, de hasonló stílust követ, mint amilyen a trilógia volt és amit Jón Kalman Stefánssontól megszokhattunk – mindkét fordítás Egyed Veronika munkája.

A gyönyörű könyvborítók rajongói bizonyára ismerik Irene Solá, katalán írónő nevét, akinek a Magvető Kiadónál jelent meg első magyarul olvasható regénye Nemes Krisztina fordításában, az Énekelek, s táncot jár a hegy. A szerzőnővel Ruff Orsolya beszélget majd október 16-án, szombaton háromnegyed ötkor.

A nagy magyar prózaírók közül többek között Háy János, Bartók Imre, Bodor Ádám és Szilasi László is bemutatja legújabb regényét, azonban az olyan elsőkötetes szerzőkkel is lesz beszélgetés, mint Vonnák Diána, akinek a Látlak című novelláskötetéről Tompa Andrea kérdezi majd az írónőt október 17-én, vasárnap 14 órakor. Korábban Tompa Andera így írt a kötetről:

„››Kívül közöny, belül tériszony‹‹ ‒ mondja Vonnák Diána egyik írásának hőse. Pedig kívül is mekkora tér van ezekben a novellákban: az egész tágas és ismeretlenül ismerős táj Indiától a Közel-Keletig, Ukrajnától az Atlanti-óceánig, de semmi egzotikum vagy úgynevezett tarkaság, csak drámai szögletek és kiszögellések. Olykor nem tudni, a hősök hol vannak éppen. Merre lehet az Orot-domb? És messze van-e a tajga, ahova egy kislány egyedül indul az altatóktól bódult anyja mellől? Az ember csak szédül ezekben a túlságosan tágas mikrovilágokban, elveszett, kapaszkodik, hová is kapjon, kihez, már billen is le a kőről, amire felállt hegedülni. Zuhan, mert az ember lába alatt a tér mégis oly szűk. Zuhan, de valaki elkapja – az értékes hegedűt. Az emberek ezekben a novellákban inkább érzékelik, mint értik egymást. Mint akiknek nincs a világban és egymásban helyük.”

Költői estek is lesznek a Margón, Simon Márton és Tóth Krisztina is bemutatja legújabb kötetét. Simon Márton Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni című verseskötete augusztus végén jelent meg a Jelenkor Kiadónál. Az eseményen október 16-án este hétkor a szerző Boros Levente és Henri Gonzo közreműködésével, zenei kisérettel olvas fel a verseiből. Az alábbi linken (https://www.youtube.com/watch?v=VgJh3X1WlK0) meghallgatható Simon Márton és Boros Levente egy korábbi ütős-beszélős albuma, úgynevezett spoken word mixtape.

A gyermekek számára is készülnek programokkal a Margó szervezői szombat és vasárnap délelőttre. Például az én gyerekkoromat is megidéző Geronimo és Tea Stilton, a Rágcsáló hírek különleges tudósítói – Tittel Kingának hála – Budapestre is ellátogatnak október 16-án.

A 2015 óta hagyománnyá vált Margó-díjat is kiosztják immár hetedik alkalommal, amelyre kizárólag olyan szerzők pályázhatnak, akik első prózakötetüket publikálták az elmúlt egy évben. A legutóbbi díjjat 2020-ban Harag Anita nyerte az Évszakhoz képest hűvösebb című regényével. Az idei listán ismerős név lehet a magyar költészetben jártas olvasóknak Pál Sándor Attila, akinek a Rokonok című novelláskötete a pályaművek között szerepel. Emellett esélyes lehet a nagy sikert aratott Mély levegő Halász Ritától, A szív utca Gurubi Ágnestől és az Al-dunai álom Szálinger Balázstól, illetve sok másik friss megjelenés.

Rendszerint minden napot zenés program zárja majd. Csütörtökön a Magashegyi Underground zenés versfeldolgozásokkal érkezik, szombat este pedig a Krizsó Live Act programnév keretein belül a Nagyszínpadon Vranik Krisztián zenél. Az Ivan and the Parazol is elhozza a fesztiválra a legújabb albumát, a Budai poppot, de elsősorban azért, mert a lemez dalait az általuk nagyratartott íróknak kiosztották, hogy benyomásaikat novellákba sűrítsék. A felkért írók között szerepel Babiczky Tibor, Kemény István és Lackfi János is.