A SkyShowtime a legújabb streaming szolgáltató a piacon, és nagyon szeretné felvenni a versenyt konkurenciáival.

Megéri előfizetni a SkyShowtime-ra?

Felmerülhet sokakban a kérdés a SkyShowtime láttán, hogy van-e szükségünk egy újabb streaming szolgáltatóra. Jogosnak tűnik ez a felvetés, mivel elérhető már számunkra többek között a Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, Apple TV és az RTL+ is. Rengeteg ilyen szolgáltatás áll rendelkezésünkre, úgyhogy a SkyShowtime-nak valamiben újítania vagy kiemelkednie kell, ha szeretne hosszú távon is fennmaradni. Cikkünkből kiderül, hogy ez sikerült-e neki.

Borítókép: skygroup.sky

A Hallgató Magazin Tech rovatának támogatója a Skribe.

Mit kínál a SkyShowtime?

A SkyShowtime többek között olyan stúdiók tartalmait szolgáltatja előfizetőinek, mint a Universal Pictures, Dreamworks, Sky Studios, Peacock, Nickelodeon, SHOWTIME, Paramount+ és a Paramount Pictures. Ez így első hangzásra elég jónak tűnik: már ha csak a Paramountot és a Universalt nézzük, akkor olyan bő száz évre visszatekintő stúdiókról van szó, melyek megannyi klasszikussal és blockbusterrel gazdagították a filmtörténelmet. Azt gondoljuk, hogy csak az ő portékáikkal” meg lehetne tölteni egy olyan szolgáltatót, aminek csodájára járna a világ.

Ehhez pedig hozzájön az a rengeteg tartalom, amit a különböző kis” divízióik szállítottak: köztük számos többévados, nagy múltú sorozattal és izgalmas, külföldön már nagy rajongótáborral bíró új szériával (például a Yellowstone és a hozzátartozó előzménysorozatok). Szóval a SkyShowtime-nak tulajdonképpen a lehetőségei adottak, hogy a konkurenciával felvéve a versenyt rengeteg érdekes és értékes tartalommal lássa el a nézőket – sajnálatosan ez azonban egyelőre nem jött össze. 

Remélhetőleg a SkyShowtime kínálata a jövőben folyamatosan bővülni fog.
Mégis 577 filmet és 132 tévésorozatot találtunk a kínálatban, ami így elsőre nem hangzik rosszul. Kép: hwsw.hu

Sajnos nincs találat, de íme néhány a SkyShowtime-kedvencek közül”

Ami a kínálatot illeti, nem is a mennyiséggel van igazán baj, hanem a foghíjassággal. Nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy a Universal Pictures egyik legnagyobb sikerénekk számító Halálos iramban franchise-ból mindössze a második rész van fent, a DreamWorks Animations által gyártott Shrek-filmekből csupán a negyedik rész elérhető, valamint hiányzik a Vissza a jövőbe-trilógia középső része (sok szerencsét így a harmadik film megértéséhez). A sort még lehetne folytatni akár sorozatok terén is, ahol megannyi szériának hiányoznak bizonyos évadjai (néha teljesen érthetetlen helyekről és érthetetlen módon).

Felmerül még az a kérdés is, hogy miért választhatjuk avatarnak” a Városfejlesztési osztály és az Office szereplőit, ha maguk a sorozatok nem szerepelnek a kínálatban. Annak ellenére, hogy tényleg foghíjas a fennlévő kínálat, az elérhető műsorok mind kiemelkedőek a maguk nemében – azonban már láthattuk őket máshol. Ezt arra értjük, hogy sokan érvelnek a SkyShowtime mellett azért, mert nagy klasszikusokat tudhat magáénak. Ám érdemes megtekinteni a három nagy” szolgáltató (Netflix, HBO Max, Disney+) felhozatalát, hiszen nagyrészt ott is szerepelnek ezek a filmek. 

Tartalmát tekintve egyébként a saját forgalmazású műsorokon és a klasszikusokon kívül a SkyShowtime megpróbálja elhozni otthonunkba a mostani nagy mozifilmeket (mint például a Top Gun: Maverick, Az északi). Kár, hogy az HBO Max már ezzel próbálkozik egy ideje, és nem is megy rosszul neki. Úgyhogy el lehet mondani, hogy a legnagyobb streamingszolgáltatókhoz képest jelenleg hiányos a SkyShowtime felhozatala – viszont ez még változni fog. Igen, így van, a tartalmat folyamatosan bővíteni fogják, mivel ez még csak a kezdeti állapota a streamingnek”. A felsorolt negatív tények ellenére a szolgáltatásnak van egy nagy pozitívuma, az ára. 

A streaming mára mindennapjaink részéve vált, több formában is.
A SkyShowtime-hoz képesta Netflixen nagyjából ötezer-négyszáz, az HBO Maxon háromezer, a Disney+-on pedig több mint ezer program található. Kép: hwsw.hu

A titkos fegyver”

A SkyShowtime szerencséje az, hogy van egy kriptonitja” a többi riválisa ellen, ez pedig a tarifája. Ugyanis az indulást a platform egy rendkívül kedvező ajánlattal ünnepli meg: azok ugyanis, akik a SkyShowtime weboldalon keresztül regisztrálnak a szolgáltatásra, azok 50% kedvezményben részesülnek a havi alapcsomag árából. Ez azt jelenti, hogy  1999 forint helyett havi 999 forintért élvezhetik a SkyShowtime kínálatát, méghozzá egy életen át (a feltételekről ide kattintva lehet tájékozódni). Tehát tulajdonképpen a SkyShowtime havi 1000 forintba kerül (ha most regisztálunk, viszont a költség nem változik), ami kiemelkedőnek számít a jelenlegi streaming-mezőnyben. Viszonyításképpen a Netflix minimum 2500, az HBO Max 2490, az Apple TV Plus 1890, a Disney+ 2590, míg az Amazon Prime Video (kedvezményes verziója) 890 forintba kerül. 

Milyen a felület?

Erre a kérdésre talán Gru édesanyja tudna a legmegfelelőbben válaszolni, mi pedig teljes mértékben egyetértünk vele. Kialakítás tekintetében a SkyShowtime nem kínál sok újdonságot: az HBO Max kinézetével és működésével kísérteties a hasonlóság, némi Disney+-os beütéssel. Letisztultnak nem éppen nevezhető a felület, hiszen a teljes kínálat megtekintéséhez konkrétan a kezdőoldal legvégéig kell görgetni, a webes felületen visszalépéskor a lista tetejére ugrik az oldal, illetve az egy kategóriába sorolt tartalmak rendezéséhez is végig kell görgetni a sort. 

Minden filmhez és sorozathoz mellékelve van egy ajánló, amit az Ezek is tetszeni fognak” fül rejt, de ez sajnos nem működik megfelelően. Példának okáért a Yellowstone-hoz a rendszer nem dobja be a spin-off szériákat (márpedig van kapcsolat köztük), viszont teljesen más sorozatokat meg igen. Valamint ha időről időre felkerülnek majd újdonságok, nem ártana egy Újonnan feltöltött tartalmak” és egy Hamarosan” menüpont sem. Van még mit fejleszti a weboldalon, és remélhetőleg ez meg is fog történni a jövőben. Azonban azt meg kell jegyezni, hogy a tartalmak lejátszásához kapcsolódó paneleket rendkívül részletesen és kompakt módon alkották meg.

Próbáld ki te is a Skribe kávé és sörelőfizetéseit.
Hirdetés

„Ördög a részletekben”

A szinkron meglétének felderítéséhez ugyanúgy el kell indítani a műsort, mint a többi szolgáltatónál, de sajnos ez egy nemzetközi probléma. Látszik, hogy ezeket a platformokat elsősorban olyan piacokra fejlesztették, ahol angol nyelv és felirat mindenképpen van a tartalomhoz, így csak annak kell a szinkronhangok és feliratok között szórakozni, akinek egyéni igényei vannak. Ha pedig már a részletekről van szó, itt (a többi streaming szolgáltatóhoz képest is) rengeteg dolgot módosíthatunk  a beállításokban: a felirat pontos méretétől kezdve, a színeken át egészen a személyre szabott profilig és a kényelmi konfigurációkig. 

Sajnos az elkezdett tartalmakat csak úgy tudjuk eltüntetni a kezdőoldalról, ha végigpörgetjük azokat, de ez más szolgáltatónál is így működik. Pedig sokszor előfordul, hogy az ember nem néz végig valamit, de el akarja távolítani a lejátszási listájáról. A profilok testreszabásánál be lehet állítani a korhatár-besorolást, hogy a fiók rendelkezzen-e PIN-kóddal, illetve hogy az előzetesek automatikusan elinduljanak-e a filmek adatlapján. Állítható még a felület nyelve, de ha az angol nyelvet állítjuk be, nem hoz elő a rendszer olyan rejtett tartalmakat, amelyekhez nem elérhető a magyar nyelv, mint a Netflix esetében

Magyar tartalmak tekintetében a SkyShowtime a Disney+ mintáját követi, vagyis arra törekszik, hogy minden elérhető műsorhoz legalább felirat, de az esetek többségében szinkron is legyen. A teszt során mégis belefutottunk szinkron és felirat nélküli produkcióba is, mint például a Keresztapa harmadik része, ami azóta lekerült (remélhetőleg orvosolják a problémát). Mindezek mellett a klasszikusabb tartalmak közül sok új szinkront kapott, vagy legalábbis nem az eredetivel tekinthető meg, ami néhány esetben igazán sajnálatos. 

A kaotikus kereső

Ami a keresőt illeti, kizárólag címek és színészek esetében működik, rendezőkre és más alkotókra nem lehet szűrni. Ez már csak azért is kellemetlen, mert például Steven Spielberg életművének egy jelentős részét a Universal Pictures-nél és (a részben általa alapított) DreamWorks-nél hozta össze. Pedig jó sok filmje felkerült a platformra, de ezeket nem lehet olyan egyszerűen kilistázni. Viszont ami a legmegdöbbentőbb, hogy ha rákerestek David Lynch nevére, akkor a kereső nem a Twin Peaks-et dobja ki (ami ugye fent van), hanem a Paul című filmet. Magyarázni sem kell nagyon, semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. 

A SkyShowtime keresője nem működik megfelelően, teljesen más filmeket dob fel mint kellene.

Megéri?

Ha a címben is feltett kérdésre válaszolunk: igen, érdemes előfizetni a SkyShowtime-ra, de nem mindenkinek. Főként azoknak ajánlanánk, akik még nem untak rá a streaming szolgáltatókra és az általuk kínált tartalmakra. Illetve azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik nincsenek előfizetve egynél több streaming szolgáltatóra. Ők ugyanis nagyon olcsón fognak kapni egy folyamatosan bővülő tárházat, amiben megtalálható szinte minden olyan film és sorozat, ami a többi platformon is fellelhető (kivételek a saját gyártású tartalmak). Viszont akik rendelkeznek valamelyik (vagy éppen mindegyik) streaming felülettel a három nagy” közül, nekik nem feltétlenül érdemes előfizetni erre a szolgáltatásra, kivéve ha Yellowstone-rajongók.