Mézhamisítás – az egyik legtöbbet hamisított termék

Folyamatosan nő a világ méz fogyasztása. A boltokban kapható mézek eredete viszont kétes, nagy százalékban hamisított. De mit jelent hogy hamis egy méz? És miért káros ez?

Az egyik legtöbbet hamisított termék

Tapasztalataim szerintem sokan nem hallottak még arról, hogy lehet a mézet hamisítani. Pedig lehet, mégpedig olyannyira könnyedén, hogy a méz a harmadik legtöbbet hamisított élelmiszer a világon közvetlenül a tej és az olívaolaj után. 

Viszont mielőtt részletesebben kibontanám a hamisítás módszereit, és problémáit megkísérlem a kedves olvasó figyelmét teljességgel elveszíteni egy unalmas, de szükséges definícióval, mi is az a méz?  

“A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek.”(Magyar élelmiszerkönyv)

Hogy készül a hamis méz?

A mézhamisítás többféle módon történhet azonban mint minden hamisításhoz, ehhez is szükség van pár feltételre. Egyfelől szükség van egy olcsó helyettesítő anyagra, másfelől a piacnak készen kell állnia a hamisított termék befogadására.

A méz hamisítása nem igényel olyan kitűnő kreativitás, mint amilyet a műtrágyából vagy ablakmosó folyadékból bort készítő “szakemberek” évről-évre megcsillantak. Ehhez a folyamathoz egyetlen dologra van szükség: cukorra. Az pedig hatalmas mennyiségben és olcsón elérhető.A fejlett világban nagy kultúrája van a mézfogyasztásnak, ami azt eredményezi, hogy jellemzően több mézet fogyasztunk, mint amit magunk meg tudnánk termelni. Az Európai Unióban elfogyasztott méz kb. 40%-a import. Bár Magyarország az EU-n belül a negyedik legnagyobb méztermelő, így a hazai fogyasztást ki tudná elégíteni pusztán a magyar termésből, mégis importra szorul hiszen az itthon gyártott méz nagy részét külföldre exportálják.

Forrás: Pexels.com

Mindenki át akar verni

A mézhamisítás többlépcsős történet (lehet). A termelésben cukorsziruppal szokták etetni a méheket, ami így a mézbe kerül ezzel akár többszörösére hígítva azt. Ha ez a méz nem a fogyasztóhoz kerül, hanem egy felvásárlóhoz az tovább folytathatja a hamisítást. Ilyenkor például izocukrot kevernek a mézbe, de az sem ritka, hogy egész egyszerűen egy olcsóbb import mézzel hígítják a valóban jó minőségű terméket.

Veszélyes a hamis méz?

Az ilyen módokon hamisított méz semennyire sem veszélyes az emberi egészségre, nem károsabb, mint bármely magas szénhidráttartalmú élelmiszer. Illetve az is érdekes, hogy bár a hamis méz kifejezetten rossz minőségű és a hatóságok gyakran könnyedén kiszűrik őket, a fogyasztóknak láthatóan egyáltalán nem tűnik fel ha hamis mézet esznek. Így fordulhat elő az, hogy az áruházakban kapható mézek akár kétharmada hamis.

A mézhamisítás valójában gazdasági kockázattal jár. Egy becsületes méhész értelemszerűen nem képes felvenni a harcot egy a mézét akárcsak helyileg “hígító” másik méhésszel szemben. Ez pedig vagy azzal jár, hogy a méhészek többsége hamisítani fog, vagy azzal, hogy a nem hamisító méhészek tönkremennek. Ez már önmagában is elegendő baj lenne, de még nem beszéltünk arról, ahol ezt nagyban űzik.

A kínai arany

Az, hogy Kínában mézet hamisítanak-e az inkább filozófiai vita mintsem tudományos. Ott ugyanis egészen mást tekintenek méznek, mint akár itthon vagy nyugaton. Általánosan bevett eljárás, például, a fentebb leírt első módszer, miszerint a méheket cukorsziruppal etetik a hozam növelése érdekében.

Ez olyannyira nyílt, hogy Magyarországra sem érkezik Kínából méz. Persze csak közvetlenül nem, hiszen közvetetten, Ukrajnából, Thaiföldről stb. érkezhet, és ezeknél nem kizárható a kínai eredet.

A kínai méz pedig olcsó és nagy mennyiségben van jelen így mesterségesen lent tartja a méz világpiaci árát, ha pedig az alacsony a magyar méhészek sem sokkal mehetnek fölé.

Borítókép: Pexels.com