Miért alakult ki egy Kis-Lengyelország a Premier Leagueben?

Az elmúlt másfél évben az angol edzői szakma egyik legnagyobb ígérete, Graham Potter vezette Brighton Hove & Albion háza táján igazi Kis-Lengyelország alakult ki. A januári átigazolási időszak lezárultával immáron három lengyel játékos tartozik a “Sirályok” kötelékébe, akik összesen több mint 25 millió euróért váltottak csapatot. Elgondolkodtatott, hogy kik ezek a játékosok, miért fektetett a Brighton ilyen jelentős összeget 3 fiatal lengyel srácba és milyen előzményei voltak ezeknek az átigazolásoknak.
Graham Pottert sokan el tudnák képzelni egy igazi nagycsapat élén is, kép: gazetteherald.co.uk

A flagship igazolás, aki egy év alatt egy PL-csapat megkerülhetetlen tagjává küzdötte magát

A lengyel légió első tagja, aki Brightonba tette a székhelyét Jakub Moder volt, aki 2020 októberében igazolt a kikötővárosba, ám 2021 januárjáig a Lech Poznanban maradt kölcsönben. A játékost a Brighton a Galatasaray és az RB Leipzig aktívabb érdeklődése mellett tudta megszerezni és aligha bánták meg leigazolását. Az önmagát legjobban a középpálya közepén érző Moder hazájában 56 mérkőzésen 9 gólt és 9 asszisztot szerezve hívta fel magára a “Sirályok” figyelmét. Magasabb szintre lépve ezeket a számokat nem tudta tartani, de a Brighton színeiben is elért 2 gólt és 4 asszisztot az alatt a bő egy év alatt, amit Potter tanítványaként töltött (bár a képet némileg torzítja a WBA elleni FA-kupa meccsen, emberelőnyben szerzett gól+assziszt, ami nélkül 37 meccsen 1 gól és 3 gólpassz a lengyel játékos mérlege).

A lejátszott mérkőzések száma viszont egyértelművé teszi, hogy az edző a kezdőcsapat tagjaként számít a 22 éves Moderre. 2020 szeptembere óta pedig a Brighton mellett a lengyel válogatottban is egyre nagyobb szerepet kap, ahol debütálása óta 18 mérkőzésen 2 gólt szerzett. A jövőben pedig valószínűleg még több játékperc jut majd a fiatal középpályásnak a Zielinski mögött, hiszen Mateusz Klich és Grzegorz Krychowiak tengelye nem lesz már fiatalabb, őket pedig nem igazán követi a középpálya közepén alkalmazható, nemzetközileg jegyzett lengyel játékos. Eddig tehát nem okozott csalódást a Brighton-szurkolók körében új Bioussumának tekintett Moder, akiben bőven van potenciál és képes lehet arra, hogy a Premier League meghatározó játékosa legyen a későbbiekben.

A jövő embere vagy a hazaútra készülhet Karbownik?

Moderrel egyidőben került a csapathoz Michał Karbownik, aki a Legia Warszava csapatától érkezett a “besztlígbe”. Az alapvetően jobb oldali szélső védőként ismertté vált Karbownik igazi svájci bicska, a pálya túloldalán, sőt, védekező középpályásként is bevethető. Moderhez hasonlóan Karbownik is visszatért kölcsönben anyaországi csapatához, amelynek színeiben 47 meccsen 8 gólpasszt osztott ki. A védőként szerzett 4 sárga lapja alapján pedig kiderül, hogy nem egy Granit Xhaka-kaliberű játékosról beszélünk.

2021 tavaszát Karbownik is Brightonban töltötte, a Project Restart idején viszont képtelen volt beverekedni magát a csapatba, csupán egy FA-kupa, egy Ligakupa és két utánpótlás mérkőzésen kapott szerepet, bár hozzá kell tenni, hogy beilleszkedését egy sérülés is hátráltatta. A nagyobb játéklehetőség reményében idén az Olympiacosba került kölcsönbe, ahol viszont 8 meccset (és összesen csak 526 percet) játszva egy asszisztig jutott. Persze ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a játékosról, hiszen még a 21. életévét sem töltötte be, de valószínű, hogy jelentős teljesítményjavulásra lenne szükség ahhoz, hogy Potter komolyan fontolóra vegye a kezdőcsapat összeállításakor. Helyzetét persze megkönnyítheti, ha az idén is jó szezont futó Tariq Lamptey a nyár folyamán egy magasabban rangsorolt csapathoz távozik. 

Karbownik számára a pireuszi kaland egyelőre nem járt átütő sikerrel, kép: transfernewscen

A “lengyel Szoboszlai”

Bár pozíciójában és játékstílusában nem vonhatunk párhuzamot, potenciál terén már inkább hasonlítható a Lipcse üdvöskéjéhez a lengyel középpályás. Idén januárban csatlakozott ugyanis a “Sirályokhoz” Kacper Kozłowski, a Pogon Szczecin csapatától. Az ősszel csupán 18. életévét betöltő játékos Moderhez hasonlóan a középpálya közepén érzi magát a legjobban, de védekező és támadó középpályás szerepkörben is bevethető. Fiatal kora ellenére már jelentős tapasztalattal rendelkezik, 43 találkozón 4-szer talált a kapuba és 7 gólpasszt osztott ki Lengyelországban. Kozłowskire mondhatjuk, hogy egyből a mély vízbe vetették, ám a brightoni szakemberek nem Angliában, hanem Belgiumban tették ezt. A csapat, aminek kölcsönadták, ugyanis jelenleg az európai futball egyik legérdekesebb történetét írja, hiszen a tavalyi feljutás után idén magabiztosan vezetik az első osztályt.

A korábban 11 alkalommal is bajnoki címet nyerő Union SG-re emiatt egész Európa figyel, ami remek lehetőség a lengyel tehetségnek, hogy megmutassa, mire képes. Ha sikerül a csapatnak megismételnie a Leicester tündérmeséjét, abban a Brightonnak is tevékeny szerepe lesz, hiszen Kozłowski mellett a 8 kanadai pontnál járó Kaoru Mitoma is a kikötővárosból került a belgákhoz, a 26 meccsen 20 gólt és 10 gólpasszt szerző Deniz Undav pedig a tél folyamán került a “Sirályok” kötelékébe, ám a tavaszt még Belgiumban tölti. Kozłowski már a nemzeti csapatban is bemutatkozhatott, sőt, a nyári Európa-bajnokságon is részt vett (mindössze 17 évesen), ahol a spanyolok és a svédek ellen is pályára lépett csereként. Ráadásul megdöntötte Jude Bellingham mindössze hatnapos rekordját, ezzel a valaha volt legfiatalabb EB-n szereplő játékossá vált. Lengyelországban alighanem sokan reménykednek abban, hogy a következő szezonban (már belga bajnokként) fogja gyűjteni a tapasztalatot Moder oldalán a Premier Leagueben.

Kozłowski Ferrán Torres ellen sem jött zavarba az Európa Bajnokságon, kép: goal.com

Mi előzte meg a három említett igazolást?

A három fiatal, nagy potenciállal rendelkező és jelentős összegért távozó lengyel játékos felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy megnéztem, az elmúlt években kik voltak az Ekstraklasából (vagyis a lengyel első osztályból) topligákba távozó játékosok és hogy mennyire tudták letenni a névjegyüket egy magasabb szinten. Bartosz Białek 2020 nyarán tette át a székhelyét Wolfsburgba, ahol ezidáig 26 mérkőzésen lépett pályára, ám összesen 341 percet töltött a pályán. A 20 éves támadó tehát ezidáig nem tudta megváltani a világot. Robert Gumny az Augsburg kedvéért hagyta ott a Poznant és meghatározó játékossá vált a jelenleg bennmaradásért küzdő Bundesliga-csapatban, bár ez a teljesítmény nem volt elegendő ahhoz, hogy a válogatottba is rendszeresen meghívót kapjon. Radosław Majecki az AS Monaco csapatát erősíti, a 22 éves hálóőr viszont nem kapott túl sok lehetőséget, 11-szer ölthette magára a hercegségbeliek mezét tétmérkőzésen.

A védekező középpályás Patryk Dziczek a Lazióba igazolt, tavaly viszont a Salernitánában szerepelt kölcsönben, ahol feljutáshoz segítette a csapatot, szívproblémák miatt viszont lassan egy éve nem lépett pályára. Szymon Żurkowski a Fiorentinába igazolt, akik az Empolinak adták kölcsön, ahol bajnoki címet ünnepelhetett az olasz másodosztályban, idén pedig 6 kanadai ponttal járult hozzá ahhoz az első ligában ahhoz, hogy az Empolit ne veszélyeztesse a kiesés. A korábbi játékosoknál valamivel idősebb balszélső, Rafał Kurzawa egy sikertelen amiensi intermezzo után már vissza is tért Lengyelországba.

Mekkora lehetőség ez az Ekstraklasának?

A felsorolásból kiderül, hogy az elmúlt években (2018 nyarán, illetve később kötött átigazolások) nem volt jellemző, hogy európai topbajnokságok csapatai az Ekstraklasából igazolnak.  Moder átigazolása előtt nem fordult elő, hogy valamely játékos egyből meg tudta ugrani egy topliga szintjét és ilyen gyorsasággal a kezdőcsapatba verekedte magát. Éppen ezért merőben szokatlan, hogy a Brighton ekkora összeget áldozott egy fiatal lengyel matg kialakítására. Mindazonáltal a lengyel futball számos tehetséges játékost adott már a világnak (gondoljunk csak Lewandowskira, Zielinskire, de megemlíthető a kommentátorok kedvence, Szczęsny is), könnyen elképzelhető, hogy az itt említett játékosok közül valaki képes lesz a szintlépésre és világklasszissá válhat.

A lengyel bajnokság számára mindenesetre nagy lehetőség, hogy ezek a játékosok példát mutassanak: igenis érdemes egyenesen Lengyelországból játékosokat igazolni. Ennek a történetnek magyar vonatkozása is van, Hajnal Tamás is úgy kommentálta Uzuni Granadába igazolását, hogy bár nem a legnagyobb ajánlatot fogadták el a játékosért, ha beválik, akkor precedenst teremthet arra, hogy a topligák csapatai Magyarországon aktívabban nézelődjenek. A lengyelek is valami hasonlóban reménykedhetnek.

Sokat kell még dolgoznia a fiatal lengyel játékosoknak, hogy egy ilyen kép készülhessen róluk, ripplesnigeria.com