Sivatag lesz Magyarországból?

Sivataggá változhat Magyarország – Így alakul át a Föld klímája

Manapság rengeteget lehet olvasni és hallani a globális felmelegedésről Nem véletlenül. A klímaváltozás korunk egyik legsúlyosabb és legsürgetőbb problémája. De pontosan, hogyan is fogja a feje tetejére állítani a világot? Parag Khanna geopolitikai és globalizációs szakember térképe által betekintést nyerhetünk az emberiség lehetséges jövőjébe.

Borítókép: Nagy Renáta, Hallgató Magazin

A térkép Khanna Konnektográfia című könyvében található, – amely a globális civilizáció jövőjével foglalkozik – és azt mutatja be, hogyan fog kinézni a világ, ha (vagy inkább amikor) 4 Celsius-fokkal magasabb lesz a bolygó átlagos hőmérséklete. A zölddel jelzett térségek lakhatóak, élelem termesztésre alkalmasak; sárgával a lakhatatlan sivatagok vannak jelölve; a barna szín olyan területekre utal, melyek áradások, szárazság vagy extrém időjárás miatt nem lakhatóak; a pirosra színezett részek pedig a megemelkedett tengerszint miatt víz alá kerültek.

Parag Khanna éghajlati térképe, paragkhanna.com

Magyarország sorsa 

Egy ilyen baljós térkép esetén teljesen természetes, ha egyből Magyarországot keressük tekintetünkkel, hogy megtudjuk mi lesz kis hazánk sorsa a jövőben. Sajnos nem sok jót ígér a klímaváltozás a Kárpát-medencei népeknek. Az előrejelzés szerint Európa nagy része egy hatalmas egybefüggő sivatag lesz, amelynek a mi országunk is részét képezi. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a folyóink és tavaink kiszáradnak, a földek pedig elviszítik termőképességüket. Az élelem- és vízhiány miatt az ország lakosságának jelentős része kénytelen lesz máshol új életet kezdeni. 

Elsivatagosodás

Nem Magyarország lesz az egyetlen, amely területét homokdűnék fogják ellepni. A kontinens egész déli részére ugyanez vár, így Spanyolország, Olaszország és Franciaország is érintett. Ez egy klímamigráció nevű jelenséghez fog vezetni, ami már most is létezik és egyre fokozódik. Annak a sok millió embernek, akik a kontinens szerencsétlenebb részén élnek, muszáj lesz valamelyik észak-európai országban menedéket keresnie. A jelenlegi hideg-mérsékelt övezetben található térségek kellemes, valódi mérsékelt övezetivé válnak, így a skandináv országok csábító célpontok lesznek, de Észtország, Írország, az Egyesült Királyság, illetve Németország és Lengyelország északi részei is alkalmasak lesznek a letelepedésre.

Európán kívül sem különb a helyzet, a homok még az olyan nagyhatalmakat is maga alá gyűri, mint Kína vagy az Egyesült Államok. A térképből kiindulva az elsivatagosodás összesen nagyjából 4 milliárd embert fog klímamenekültté tenni.

Elsüllyedt világok

Bár a 4°C-kal melegebb világ jelentős része extrém szárazsággal fog szembenézni, olyan területek is lesznek, amelyek örülnének egy kicsit kevesebb víznek. A felmelegedés ugyanis a jégtakarók olvadásával jár, ami tengerszint-emelkedéshez vezet. A térképre nézve úgy tűnhet, hogy nem okoz túl nagy veszteséget a tengerszint-változás, – hiszen viszonylag kevés a pirossal jelzett terület  – de a valóság az, hogy nagyon sok, több milliós óriás város helyezkedik el óceán partokon. New York (lakosság: 8,4 millió), Sydney (lakosság: 5,3 millió), Melbourne (lakosság: 5,0 millió) és Hollandia (lakosság: 17,4 millió) nagy része sok más jelentős helyszínnel együtt víz alá kerülhet.

Hollandia víz alatt, politico.eu

A felmelegedés “győztesei”

Szerencsére nem minden országnak lesz sanyarú sorsa a jövőben. Bár Kanada, Oroszország és a skandináv országok is fognak partmenti térségeket veszíteni a tengerszint-emelkedés miatt, összességében mégis gyarapodni fog a termőképesnek és lakhatónak számító területük. Ennek az az oka, hogy ezen északi nemzeteknek jókora részét jelenleg hó és jégtakaró fedi, mely a 4 Celsius-fokos emelkedés során felolvad és termőképes földeket fed fel.

A klímaváltozás legnagyobb nyertese ilyen tekintetben kétségkívül Oroszország lesz, ahol a szinte felfoghatatlan méretű – 13 100 000 km²-es – Szibéria fog barátságtalan fagyos térségből egy óriási, kellemes klímájú, belakható helyszínné változni. Szibériában jelenleg körülbelül 33,4 millió ember él, de a felmelegedés után akár 2-3 milliárd ember is gond nélkül lakhatna a hatalmas területen, mely háromszor akkora mint India. Annak ellenére, hogy a klíma kedvezően alakul az említett országok számára, ők sem maradnak probléma nélkül. Nekik kell majd szembenézniük a klímamigráció problémáival, amikor a több milliárd hontalan ember náluk fog menedéket keresni. 

Antarktisz, az új világ

Azon emberek számára is van remény az új életre, akik az előbb említett országokba valamiért nem kapnak bebocsátást. A reményt a gyakran méltatlanul elfelejtett hetedik kontinens, az Antarktisz jelentheti. Jelenleg egy pár kutatón és tudóson kívül csak pingvineknek és fókáknak nyújt élőhelyet a jéggel fedett földrész, de a jövőben a nyugati része a hőmérsékletváltozásnak köszönhetően kizöldülhet. A kontinens ezen részén lehetőség lesz földművelésre és városok alapítására. Bármennyire is izgalmas elképzelni azt a szituációt, ahogyan az otthonukat elvesztő emberek a világ különböző pontjairól a Déli-sarkra vándorolnak és egy potenciális új nemzetet alapítanak, a feladatunknak ennek megakadályozása, és a jég fedte helyek megóvása kell lennie.

Antarktisz zászlaja, dezeen.com