5 + 1 tévhit az ADHD-ról

Az ADHD (hiperaktivitás- és figyelemzavar) az idegrendszer egy veleszületett vagy fejlődési rendellenessége, amely a végrehajtó funkciók késleltetésével és annak hiányosságaival jár. Kísérő tünetei: krónikus szétszórtság, feledékenység, gyenge impulzuskontroll, hiperaktivitás, nehezített koncentrációs készség.

A neurológiai zavarok közül az ADHD az egyik leginkább aluldiagnosztizált és félreértett zavar. Az interneten több népszerűvé vált, hamis információ és sztereotípia kering róla, melyek sokszor azt a látszatot keltik, hogy az ADHD-s emberek lusták, udvariatlanok, természetük pedig rossz szülői nevelés következménye, a valóságban azonban közel sem erről van szó. Ma ezeknek járunk a végére.

Tehát mik is a gyakori tévhitek erről a különleges mentális állapotról- és mi az igazság?

1. A rossz nevelés okozza

Bár a szakértők még nem teljesen értik a betegség kialakulásának okát, abban vitán felül egyetértenek, hogy nem a nevelés áll a háttérben.

Az ADHD-s emberek tehát a zavarral születnek és életük végéig velük is marad, függetlenül attól, hogy milyen módon nevelik fel őket.

2. Az ADHD tanulási zavar

Ez gyakori tévhit, mivel az ADHD minden esetben kihívást jelent az iskolai és egyetemi környezetben, hiszen ezeken a területeken az önkontroll egy kiterjettebb formájára van szükség. 

Ezek a fiatalok könnyebben elkalandoznak, álmodoznak az órán, vagy soron kívül beszélnek és sokat mocorognak. Az egyetemisták jellemzően hanyagolják azokat a feladatokat, amelyeket fárasztónak találnak, és nehezükre esik a szervezés. 

Tény viszont, hogy az ADHD az idegrendszer rendellenessége, nem tanulási zavar.

Az önkontroll képessége, legyen szó figyelemről, viselkedésről vagy impulzusokról, elengedhetetlen a társadalmi alkalmazkodáshoz.

 – Sigmund Freud 1930/2010

3. Az ADHD-s gyerekek mindig hiperaktívak

Valójában háromféle ADHD létezik, a típusok tünetek szerint csoportosíthatóak. A beteg lehet:

  • túlnyomóan figyelmetlen
  • túlnyomóan hiperaktív
  • kombinált.

A túlnyomóan figyelmetlen típusú személy gyakran nem fordít figyelmet a részletekre, vagy gondatlan hibákat vét. Nehéz koncentrálnia, észben tartania fontos dátumokat, feladatokat és nem szívesen követ utasításokat. Gyakran úgy tűnik nem figyel, ha közvetlenül beszélnek hozzá, a figyelme könnyen elterelhető. 

A túlnyomóan hiperaktív tünetekkel rendelkező személy ellenben beleillik abba a sztereotip képbe, melyet sok ember első hallásra az ADHD-ról alkot. Őt tényleg állandó mozgás, nyugtalanság és izgalom jellemzi.

4. A cukor és a koffein ADHD-t okoz

A BMC Pediatrics egy 2022 januárjában készített felmérése kimutatta, hogy a magas cukorbevitel gyakoribb az ADHD-s gyerekek és fiatalok körében, mint azoknál, akik nem rendelkeznek a zavarral. 

A cukor és más magasan feldolgozott élelmiszerek azonban nem okoznak ADHD-t. Lehetséges, hogy a cukor befolyásolja a tüneteket, de erre nézve az eddigi tudományos bizonyítékok vegyesek voltak. 
A koffein hatása kettős. Míg egy túlnyomóan hiperaktív ADHD-s személy tüneteit felerősítheti, addig egyes kombinált, vagy túlnyomóan figyelmetlen ADHD-s felnőttek – különösen azok, akik nem szednek gyógyszert – úgy vélik, hogy a koffein segít a koncentrációban.

5. Csak fiatal fiúknál jellemző

Gyerekek és a felnőttek nemtől függetlenül egyaránt szenvedhetnek ADHD-ban. Tény azonban, hogy a betegség gyakoribb fiúknál. 

Vita tárgya azonban a túl- és alul diagnosztizálás kérdése, hiszen a fiúk és lányok alapvető viselkedésmintáiból fakadó különbségek miatt gyakori a félrediagnosztizálás a lányok esetében. 

Az externalizáló viselkedés (például állandó izgatottság, mások félbeszakítása) a fiúkra jellemző, szemben az internalizáló viselkedéssel (álmodozás, feladatok félbehagyása), amelyek gyakrabban fordulnak elő a lányoknál. Az ADHD-s lányok fizikailag általában kevésbé hiperaktívak, ők sokkal inkább érzelmileg és mentálisan azok, emiatt a tünetek nehezebben észrevehetők. 

Eleinte maguk a szakértők is gyerek-betegségnek tartották, ami az életkorral egyszer majd szertefoszlik, azonban napjainkra már felismerték, hogy az egyének nagyobbik része nem nő csak úgy ki belőle.

A felnőttek tünetei már mérsékeltebbek. A motoros hiperaktivitás és a nyugtalanság belső érzéssé válik és leginkább alacsony aktivitású helyzetekben tapasztalható. Ilyen például a megbeszéléseken való nyugodt ülés közbeni nehézségek, vagy a nagyobb koncentrációt igénylő helyzetekben általánossá váló feszült alaphangulat, hiszen a beteg gondolatmenetét könnyen megzavarják az új ötletek, ami miatt „elveszti a fonalat”.

+ 1. Semmire sem tudnak odafigyelni

Tévhit, hogy az ADHD-val rendelkezők felületesek és nem tudnak odafigyelni, de az valóban igaz, hogy nem mindig tudják úgy irányítani a figyelmüket, ahogy azt akarják. Időről-időre ugyanolyan jellemző lehet rájuk a teljes érdektelenség, mint a hiperfókusz, amikor órákon keresztül nem tudnak elszakadni egy feladattól.