5 tipp a jó önéletrajz elkészítéséhez

Az önéletrajz készítést senki nem tanította meg, mindenki a saját praktikái szerint csinálja. Valaki túl részletesen megírja, valaki épphogy tőmondatokban. Van, aki CV sablont használ, van, aki a Wordbe pötyögi. De hogy néz ki az a rezümé, amit egy vállalat szívesen olvas? Cikkünkből kiderül, mire ügyelj, ha önéletrajzot írsz.

Borítókép: pixabay.com

Az önéletrajz elkészítése – későbbiekben pedig folyamatos frissítése – elengedetlen karriered szempontjából. Ez az összefoglalója életed munkásságának. Fontos, hogy ne tartalmazzon felesleges információkat, kulturáltan nézzen ki és Téged jellemezen. Összeszedtünk pár jó tanácsot, amiket mindenképp alkalmazz az önéletrajzod írása közben:

1. Szakmai önéletrajzodban csak annyi személyes adat szerepeljen, amennyi feltétlenül szükséges. Tüntesd fel az elérhetőségeid, tartózkodási helyed, születési éved és helyed (újabban – az ageizmus jelensége miatt – sokszor már a születési évet sem írják ki a munkakeresők). Nem kell írnod a háziállataidról, illetve a családi állapotodról.

2. Tapasztalataidat részletesen írd le, ne csak a cégnevet és a pozíciót, amiben dolgoztál. Részletezd feladataidat, pontos munkakörödet, egész mondatokban megfogalmazva, hogy a munkaadó minél árnyaltabb képet kapjon. Eredményeid, szakmai- éstanulmányi sikereid is szerepeljenek a CV-ben, ha tudod, akkor hivatkozd őket, hogy minél hitelesebb legyél. (+1 tipp: Ha elolvastad korábbi tippjeinket a LinkedIn profilod felturbózásáról, akkor már te is profi vagy a LinkedIn használatában. Mivel a LinkedIn egy „nagyon részletes önéletrajz” rólad, így jó, ha a szakmai önéletrajzodba belinkeled LinkedIn profilod. Ezt úgy tudod megtenni, ha a LinkedIn profilodban nyilvános URL-t használsz. A „Me” ikon alatt – „View profile” (jobb oszlop), „Edit public profile & URL” (jobb oszlop), „Edit your custom URL”-nél lévő ceruzára kattintva tudod személyre szabni az URL-t. Mentés után máris tudod csatolni önéletrajzodba LinkedIn profilod, ami jóval részletesebb lesz a CV-nél.)

3. Amikor magadról írsz, akkor gondold át, hogy vajon a vállalat, ahova jelentkeznél, mire kíváncsi. Egyet mondhatok, tuti nem a kedvenc színedre, vagy arra, milyen zenét hallgatsz. Ebben a részben inkább egy mini motivációs levelet írj arról, milyen erősségeid vannak, miben szeretnél fejlődni, milyen ember vagy a munka világában (pl.: csapatjátékos). Tömör, rövid és lényegretörő legyen, ami felkeltheti a toborzók érdeklődését.

4. HELYESÍRÁS! Tudom, evidensnek tűnhet, de higgyétek el, korántsem az.  A durva helyesírási hibák a műveltség hiányáról árulkodhatnak a munkaadó számára, de már a félreütések, figyelmetlenségek, elírások is rossz képet festhetnek rólad, pontatlanságra, hanyagságra vallhatnak Ezek a hibák azt sugallhatják rólad, hogy nem ellenőrizted le az elkészült munkádat. Ne ess bele ebbe a hibába, a kész CV-t figyelmesen olvasd át, hogy nem maradt-e benne baki.

5. Figyelni kell a külalakra is, hogy egy igényes rezümé születhessen, ne feledd, ez fog bemutatni Téged. A képet külön erre a célra készítsd, ne egy szelfit vagy egy jól elkapott nyaralós fotót válassz. Inkább egy semleges hátterű arcképet csinálj. Ha önéletrajzodat Wordben készíted, akkor legyen rendezett, emeld ki a címszavakat, hogy minél könnyebben lehessen követni, ne folyjanak össze a sorok. Manapság azonban rengeteg ingyenes CV sablon elérhető, amiket csak ki kell töltened az adataiddal. Én az Europass és a Profession CV sablonját ajánlom, de ebben elég nagy a választék az interneten, újabban a Canva sablonjai is nagyon népszerűek lettek. +1 tipp: ha egy kreatív munkára jelentkezel, akkor CV-det felturbózhatod grafikai és animációs elemekkel, kitöltheted a tereket színekkel, ötletesen feltüntetheted referenciáidat, ezzel is bemutatva szaktudásod. Az önéletrajz küllemét a megpályázott poszt is befolyásolhatja.