Akinek nem csak egy gomb megnyomása a kávé elkészítése

Budapesti Szerkesztőség
Mitől lesz minőségi a kávézás? Hogyan élhetjük meg élményként? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Bartók Márkkal, a KoffeinBox kávé webshop egyik tulajdonosával.

Borítókép: Szabó Fatime Szilvia

A KoffeinBoxszal foglalkozol, ennek az ötlete mikor és hogyan jött?

Egy kedves barátom, üzleti partnerem ötlete volt, Benié (Olesnyák Beni), aki baristaként dolgozott. Ott észrevette azt, hogy egyre többen vásárolnak elvitelre különböző kávékat, és egyre többen azt is megkérdezték hogyan tudnának otthon is latte-t készíteni. Így jött a blog ötlete: tanítsuk meg az embereket otthon kávézni! Hiszen jópáran még az otthoni, már kissé rozsdás, csapvizes, kotyogós kávéba ragadtak bele. Anyukám is így készíti el nekem a mai napig, ennek is megvan a maga hagyománya. Szóval a blog célja alapvetően ez volt: segítsünk jó kávét készíteni a hétköznapi embereknek. Emellett pedig az vált a célunkká, hogy ne csak a tippeket, hanem az alapanyagot is biztosítsuk.

Miben más akkor a ti kávétok a többivel szemben? 

Ettől az évtől kezdve már vannak sajátmárkás kávéink. Vannak bizonyos szintek a kávé minőségét tekintve, az alsó szinten nyilván az olcsóbb, polcról simán levehető kávék vannak. A felső szinten a specialtyk, melyek  már egy drágább árkategóriában elérhetőek: ott a kávé kilóára már szinte 20.000 forint körül mozog. Mi valahol a kettő között szerettünk volna elhelyezkedni. A mi kávénk – egyelőre – nem specialty, a bolti kávéktól pedig abban különbözik, hogy Magyarországon pörkölik őket. Tehát a legtöbb olasz importkávénál jóval frissebbek, így aromában gazdagabbak is. Ugyanúgy 100% Arabica, mint a nagy márkák prémium kávéi, de ráadásul hazai is!

kép: Szabó Fatime Szilvia

Tehát, mint egy „híd” funkcionáltok az olcsó és a specialty kávék között? 

Igen, ezt mondhatjuk így!

Milyen fajta kávéitok vannak? 

Van egy “Könnyed Fekete” nevű kávénk, az 100% arabica, egy belépő a prémium kávék felé, illetve van egy “Erős Fekete”, amit a klasszikus ízek kedvelőinek hoztunk létre. Abban van egy kis robusta is, hogy testesebb, markánsabb legyen az ital, azt széles körben még mindig sokan szeretik. 

Kevesen tudják, hogy az, ha egy kávé 5/5 szintű erősségű címkével van ellátva, az nem arra utal, hogy koffeinben gazdag, és instant felébreszt. Sokkal inkább a pörkölésre, hogy sötétebb pörkölésű, tehát markánsabb ízű, de nem a koffeintartalomra vonatkozik.

Kinek ajánlanád a kávéitokat? 

A mi kávénkat akkor ajánlom, ha van igény arra, hogy a vásárló otthon készítsen italt, vagy csak élvezi a kávékészítést. Az illatát, az elbíbelődést a géppel vagy a kotyogóssal, vagy ha esetleg kézi őrlője is van. Akinek nem csak egy gomb megnyomása a kávé elkészítése, hanem aki ennek nagyobb figyelmet szentel. Nem attól lesz minőségi a kávézás, ha minőségi kávét veszel, azt is ugyanúgy el lehet rontani. Ismerni kell a készítés módját, a hogyanokat, de nálunk ez a blogon meg is található. Jobban elkészíteni a kávét pedig a cikkek alapján könnyebb, és akkor mindenkit jó kávéval kínálnának. Ugyanúgy, mint a sörnél – ha vendégek jönnek, egy picivel jobb sört veszel, nem? Kávénál ez miért nem így van?

Milyenek az olvasói/vásárlói visszajelzések? Van esetleg ezzel kapcsolatban történet, amit megosztanál? 

Nagyon pozitívak, általában hálásak, és ízlik nekik a kávénk. Egyszer történt olyan, hogy Benit felhívta egy vásárló, mert nem tudta, miért nem jó a kotyogósa, és Messenger videóhívásban segített neki. Tehát mondhatni családias a légkör a vásárlók és köztünk. 

Vannak nálatok kávé workshopok is. Ezeket hogyan kell elképzelni?

Többfélét is tartottunk már, mindig ügyféligényhez kötjük, és általában Pécsett valósulnak meg, egy specialty kávépörkölőnél. Van kávékóstolás játékkal egybekötve, illetve lehetett alternatív kávés eszközöket is kipróbálni, megtanítottuk az emberekkel használni ezeket. Emellett a pörkölőüzemben végig is nézhetik magát a pörkölést, ami nyilván egy élményt ad. Pesten pedig a partnerünknél a vásárló maga pörkölheti le a kávét és viheti haza fogyasztani. Cégek és magánszemélyek is igénybe vehetik ezt a programot. 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a KoffeinBoxszal? 

Szeretnénk mindenféleképpen ízesített kávékat, többfélét, illetve Dolce Gusto kapszulákat is. A tervek között még a baristaképzés, illetve az online videós anyagok készítése is szerepel, de ez inkább egy 5 éves terv. Minden, ami kávé, azt akarjuk, esetleg kávézót is a későbbiekben. 

Bartók Márk és Olesnyák Beni