Alkotások a bőrünkön – érdekességek a tetoválásokról

Önkifejezés? Rajz? Társadalmi hovatartozás? Művészet? Testkép? Filmek? Pénz? Mindannyiunknak más jut eszébe, ha a tetoválásokat említjük, tekintettel arra, hogy a hétköznapok során egyre több merész alkotással találkozhatunk. Mik is azok a tetoválások és honnan erednek?

A tetoválások eredete

Testünk dekorálásának eme módja jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint azt elsőre gondolnánk. 1991-ben, az Alpokban talált Ötzi nevű múmia bőrén is különböző mintákat fedeztek fel. James Cook, brit tengerész, felfedező hajóján utazott egy Joseph Banks nevű tudós, aki felfigyelt a polinéz szigeteken élő törzsek eme szokására. A tetoválás kifejezés is a polinéz tatau szóból ered, melynek a jelentése jelölni a bőrön, nyomot hagyni. Noha Európában a 18. században az ő útjuk által vált ismertebbé a test dekorálása, már egy korábbi forrásban is említik a tetoválásokat.

Nem máshol, mint Marco Polo útikönyvében, amelyben kelet-ázsiai útjáról és Kínában tett látogatásáról is ír. A részletekben a hölgyek testén lévő fekete sávokról olvashatunk, a szöveg más pontjaiból azonban az is kiderül, hogy nem csak nonfiguratív motívumok kerültek örökre a bőrre, hanem különböző állatok, sárkányok is. Számukra a tetoválás az előkelőség, a társadalmi státusz megtestesítője volt.

A 20. században a tetoválások megítélése megváltozott. A koncentrációs táborokban a számsorok, illetve a jellegzetes börtöntetoválások által is egyre sötétebb képet festettek le magukban az emberek, összekapcsolva az alkotásokat olyan fogalmakkal, mint a bűnözés, megbélyegzés, vagy a deviancia. Napjainkban ugyanakkor feloldódni látszanak az előítéletek, mivel egyre elfogadottabbá, sőt, általánossá vált az, ha valaki tetováltat. 

Művészi stílusok

A jelentések rétegeit magunk mögött hagyva nem lehet figyelmen kívül hagyni a tetoválások esztétikai értékét sem. Ahogy az elmúlt évtizedek fejlődése mutatja, egyre precízebben akár élethű ábrázolások is kerülhetnek bőrünkre. Csak, hogy néhány példát említsünk, a különböző stílusok közt található a fekete-szürke, amely árnyalatai úgy készülnek, hogy a tetováló a fekete tintát desztillált vízzel higítja fel.

Kép: Pitbull Tattoo, Thaiföld

Az Old School stílus a tengerészek életéhez kapcsolódó motívumokat foglalja magába. Jellemzőek az erős kontúrok, a kevés szín és a rajzfilmszerű ábrázolás. A stílus elismert mestere Norman “Sailor Jerry” Collins. 1911-ben, Nevadában született és a harmincas években az Egyesült Államok haditengerészetében szolgált, ahol egyre elterjedtebbé váltak a tetoválások, mivel a szigorú rendszerben így érzékeltethették az egyéniségüket.

Sailor Jerry hajózásai során különösen megszerette Hawaii-t, ahol aztán le is telepedett és tetoválószalont nyitott.

Kép: Mack TN, flickr

A Trash Polka vagy Buena Vista a részletgazdag, hű ábrázolást elegyíti az egyszerű motívumokkal. Jellemző színei a fekete-szürke-vörös. Simone Pfaff és Volker Merschky dolgozták ki Németországban. A mai is élő tetováló művészeknek saját zenekaruk is van.

Kép: xmissing, flickr

A watercolor, vagy vízfesték hatású alkotások általában nagyobb bőrfelületre készülnek, ahol még nincs tetoválás. Nélkülözik a markáns kontúrvonalakat, gyakran ecsetvonásokhoz hasonló megoldásokat alkalmaznak és élnek az élénk színek adta lehetőségekkel. Mindaz, ami az erősségük és legfőbb jellemzőjük ugyanakkor visszaüthet egy nap, az idő elteltével ugyanis a színek könnyen kifakulnak.

Kép: anna wasp, flickr

Törzsi tetoválások

Ha a törzsi tetoválásokra gondolunk, akkor a polinéz stílusok közül a samoai minták juthatnak először eszünkbe, hisz például a sokat szereplő Dwayne Johnson is ilyeneket visel a bőrén. Noha a polinéz törzseket könnyű együtt/egy név alatt említeni, árnyalatnyi különbségek megfigyelhetők. A samoai tetoválás a test bármely részén kidolgozható. Jelentős szimbólumokból kevés van, ha mégis, akkor azok a környezetükből vett egyszerű elemek voltak, de főként a test dekorálása volt a cél. Az pedig, hogy spirituális célokat szolgál, tévhit.

Kép: ranker.com

A tetoválások ősidők óta kísérik az emberiséget, azonban az, hogy mely szimbólumok milyen mögöttes tartalmat hordoznak, hogy kinek mi a motivációja, amikor elkészíttet egyet, folyamatosan változik. Mivel könnyen elérhetővé váltak, és sok máshoz hasonlóan egyre bővülő kínálattal rendelkeznek, alaposan fel kell mérnünk, hogy valódi értéket képviselne-e a minta magunkon, vagy csak egy fellángolás, esetleg valamilyen divatot szeretnénk követni. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire is vágyunk, ha meghozzuk a döntést, mivel testünk e módon való dekorálása örökre szól.