Bullet Journal borító

A Bullet Journal művészete 

Szereted előre megtervezni a napjaidat, gyakran írsz listát a teendőidről, esetleg szívesen veted papírra a gondolataidat? Netán egy új, kreatív hobbit keresel? Akkor a Bullet Journalt neked találták ki! Megszabadulhatsz az asztalon tornyosuló kis fecniktől egy olyan füzetre váltva, amelyben mindent megtalálsz. Ismerkedjünk meg a BuJozás fogalmával!

Borító:  Estée Janssens, Unsplash

A papír-írószer üzletekbe tévedve tapasztalhatjuk, hogy már a polcokon sorakoznak a következő évi határidőnaplók. Talán elsőre rabul ejt az óriási kínálat, a füzeteket átlapozva mégis azt érezhetjük, hogy mindegyik ugyanolyan és valahogy egyik sem passzol hozzánk igazán.

Valljuk be, nem szívesen ruházunk be olyan termékre, amelynek egy részét nem tudjuk kihasználni vagy éppen hiányzik belőle néhány, számunkra nélkülözhetetlen tematikus oldal. A Bullet Journal pont erre a problémára nyújt megoldást.  

A BuJozás eredete 

A Bullet Journal – rövidítve BuJo vagy BuJu – tulajdonképpen egy személyre szabott, kézzel készített naptár, amely ötvözi a határidőnapló, jegyzetfüzet, to-do (tennivaló) lista és napló komponenseit. Az eredeti verzió egy New York-i termékfejlesztő, Ryder Carroll nevéhez fűződik, ám az ő tervezője korántsem volt olyan fantáziadús, mint a napjainkban használt, s az évek során továbbfejlesztett koncepció.  

Ryder kezdetben egy olyan felületet szeretett volna létrehozni, ahol egyszerűen el tud igazodni feladatai között, illetve amely segít, hogy ne feledkezzen meg a fontos időpontokról. Létezik néhány fix, az átláthatóságot könnyítő alkotóelem, amelyeket tanácsos figyelembe venni, de ezeken felül csak a képzeletünk és az igényeink szabnak határt.  

Kép: Estée Janssens, Unsplash

Mire lesz szükséged? 

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a legfontosabb egy vastag, jó minőségű füzet. A Bullet Journal tervezéshez általában a ponthálós darabokat ajánlják, mert ez kedvez a vonalvezetésnek és a tartalom kialakításának. Még jobb, ha számozottak is az oldalak. 

Alapvetően egy toll vagy egy fekete tűfilc bőven megteszi, de ha szeretnél kicsit extrább, látványosabb eredményt elérni, ne félj színeket használni! Jöhet mindenféle filc, ceruza, matrica, szalag. A lényeg, hogy megfeleljen az ízlésednek és elnyerje a tetszésedet. 

Hogyan kezdj bele? 

Első lépésként érdemes a tartalomjegyzékkel, más néven indexszel kezdeni. Ez abban lesz partnered, hogy a későbbiekben gyorsan megtaláld azt a részt, amellyel foglalkozni szeretnél.  

Arany szabály, hogy mindig hagyunk egy-egy szabad oldalt akár az indexről, akár a tartalomról legyen szó, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor villan be egy új ötlet, gondolat, amelyet mindenképp szeretnénk felvésni az adott témához.  

Az általunk kitalált szimbólumok ugyancsak hozzájárulnak az eligazodáshoz. Nem kell semmi bonyolultra gondolni: a szív jelentheti például a párkapcsolatot, a csillag pedig a munkát.  

Ezután következhet egy egyszerű felépítésű éves naptár, ahova beírhatod a születésnapokat, vizsgákat, szabadságokat, utazásokat. A havi naptárt úgy javasolt kialakítani, hogy fel tudd jegyezni az aktuális célkitűzéseket, jeles eseményeket. Ide készíthetsz egy fedőlapot is, amely illik a soron következő hónap hangulatához. 

A napi lebontásnál értelemszerűen az aznapi teendőid, feladataid kerülnek be a BuJoba. Ne feledd, hogy ez naplóként is funkcionálhat, így nyugodtan hagyj nyomot az érzéseidről. Írd le, hogy mi jár a fejedben, mivel vagy elégedett, mi volt a legemlékezetesebb pillanata a napodnak.  

Kép: Estée Janssens, Unsplash

Frappáns kiegészítések 

Az elintéznivalók mellett rengeteg más kategóriát rögzíthetünk érdeklődési körünknek, személyiségünknek megfelelően. A lehetőségek tárháza végtelen, de az alábbi felsorolás jó kiindulási pontnak bizonyulhat. 

  • Pénzügyek – Kövesd nyomon kiadásaidat! A hónap végén nézd át, mire mennyit költöttél, tudsz-e esetleg csökkenteni ezeken! 
  • Könyvek, amelyeket elolvastál vagy épp olvasásra várnak 
  • Filmek, sorozatok, ha egy “bekuckózós”, nyugodt estére vágysz 
  • Szokáskövető – Jelöld a napokat, amikor sportoltál, tanultál, olvastál… Láthatod, hogy egyes tevékenységek mennyire vannak jelen a mindennapjaidban 
  • Ajándékötlet vagy kívánságlista 
  • Edzésterv, arcápolási rutin vezetése 
  • Hangulatnapló – Párosíts egy színt egy hangulattal, és használd azt az árnyalatot, amely jellemző volt rád aznap! 

Miért hasznos? 

Valóban a te szükségleteidnek megfelelően, egy általad meghatározott rendszerben kerül minden feljegyzésre, továbbá az átláthatóságtól eredményesebb leszel. Segít szem előtt tartani a rövid- és hosszútávú céljaidat, gond nélkül rendbe szedheted az életed minden területét.  

Több különböző noteszt helyettesíthetsz egyetlen füzettel, amelyet bárhová magaddal vihetsz. És habár nem olyan könnyen szerkeszthető, mint egy online – telefonon is elérhető – naptár, a dekoratív megjelenés kárpótol mindenért. A Bullet Journal-ből az egyéniséged néz vissza rád, a megalkotás folyamata pedig megnyugtató hobbiként szolgálhat. 

Ne aggódj, nem kell megvárnod az új évet, hogy megismerkedj a BuJozás fortélyaival! Ha kedvet kaptál, irány az első írószer bolt, és kezdj bele a kalandba! Pinteresten vagy Instagramon a #bulletjournal keresőszó alatt számtalan példát találhatsz, amelyekből inspirálódhatsz. Ha elkészültél saját példányoddal, ne felejtsd feltölteni és megjelölni rajta a Hallgatót! 😉 Jó alkotást kívánunk!