Kriptovaluták és a mögötte rejlő technológiák

Decentralizáltság – Blokklánc technológia és a Bitcoin

Egyre több hírt hallunk arról, hogy a Bitcoin népszerűsége nő és El Salvadorban például elfogadták hivatalos fizetőeszközként. De menjünk kicsit vissza az időben. Mi is az a kriptovaluta, mi az a rendszer mögötte ami amolyan fedezetként szolgál és hogyan aknázza ki a Bitcoin a centralizált rendszer "bizalmi alapon" való működését?

Centralizált rendszerek vs Decentralizált rendszerek

Gondoljuk csak végig milyen rendszereket használunk nap mint nap. Facebook, Instagram, TikTok Twitter, vagy esetleg a banki szolgáltatónk rendszere. Mindegyiket centralizált, központosított szervezet működtet és ellenőriz.
Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy meg kell bíznunk egy harmadik közvetítő félben, akik a napi műveleteteket elvégzik helyettünk. Sőt abban is meg kell bíznunk, hogy az általunk megadott adatokat és információkat bizalmasan kezelik. Továbbmegyek, bízzunk meg abban is, hogy ezek a rendszerek nem sérülnek és az adataink nem kerülnek kiberbűnözők kezébe.

Nézzük meg, hogy egy decentralizált rendszernél ez hogyan működik.

Az embereknek nem kell azonosítaniuk magukat személyes adatokkal ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek egy pénzügyi vagy közösségi rendszerrel. Egyszerűen egy aszimmetrikus kulcsú titkosítást (privát vagy nyilvános kulcsot) kell használni, amivel teljes anonimitás élvezhető. Mindemellett egy blokkláncon (blockchain-en) működő decentralizált rendszert egyetlen harmadik fél sem ellenőriz. Az irányítás a Mi kezünkben van. Azok kezében akik használják a rendszert.

A Bitcoin sikere abban rejlik, hogy decentralizálja a pénzügyi rendszereket. Arról van szó, hogy nem egy meglévő rendszert helyez más alapokra hanem ez egy teljesen más rendszer mint a jelenlegiek. Ahogy Yan Pritzker megfogalmazta, úgy kell elképzelni, — Mint a nyomtatott sajtó megjelenése, amely decentralizálta az információ előállítását. Vagy akár az internet, amely decentralizálta a tartalomfogyasztást és a kommunikációt, de a több pilléren nyugvó, jelenlegi demokratikus társadalmaink is ilyen rendszernek számítanak.

Mi az a Blokklánc (Blockchain) ?

A blokklánc gyakorlatilag egy adatbázis, de beszéljünk elosztott főkönyvről. A főkönyv az, ahol a könyvelők vezetik a tranzakciókat, csak ezt a főkönyvet mindenki eléri és az információk egy elosztott hálózaton vannak tárolva. A világ első blokklánca ami népszerűvé vált a Bitcoin blokklánca volt 2008-ban, amelyet Satoshi Nakamoto nevéhez fűzhetünk. Az előbb említett Úr teljes anonimitását megőrizve új szintre emelte a jelenleg ismert technológiákat. Satoshinak egyébként szobrot emeltek a Graphisoft Parkban Budapesten, amely a világon az első.

hálózat fajták

Tudnánk valamilyen formában értéket küldeni az interneten, nemzetközileg, gyorsan, alacsony díjjal, úgy, hogy ne legyen szükséges egy harmadik fél bevonása?

A Bitcoin mögött számos új technológia van, ami az értékét adja. Egyik ilyen az előbb említett blokklánc. Egy másik a munkabizonyíték eljárás (proof of work), ami gyakorlatilag a Bitcoin bányászatot képes oly módon mérni, hogy mennyi energiát fektetünk egy-egy blokk kibányászására és validálására. A következő érték P2P (peer-to-peer) hálózat, aminek a segítségével két személy azonosítva és titkosítva tud értéket küldeni egymásnak. Az utolsó értéke pedig a mögötte lévő kriptográfiai eljárások, amelyek egyébként régóta jelen vannak az informatikában.

Néhányan úgy gondolhatják, hogy a Bitcoin és a blokklánc a mögötte álló bonyolultsága miatt nem fog elterjedni. Nehezen érthető és ezért nem fogják használni.

Tudod, hogy pontosan hogyan működik a robbanómotor? Miként tudsz az eszközödről internetezni? Netán tisztában vagy vele mi az a váltakozó áram? Valószínüleg sok dolognak a világon nem tudjuk a pontos működését, de ettől még tudjuk használni, akárcsak az okostelefonunkat.

Mit gondolsz, milyen szerepe lehet a kriptovalutáknak a jövőben és mennyire terjedhet el?