Egyre nő az aggodalom a fejkendő nélkül versenyző iráni mászónő miatt

Elnaz Rekabi már a második iráni sportoló az újonnan kitört tüntetéssorozat kezdete óta, aki fejkendő nélkül versenyzett, hogy így demonstráljon az elnyomás ellen.

A 33 éves iráni mászó október 16-án (vasárnap), a szigorú öltözködési szabályoknak ellentmondva, fejkendő nélkül állt falhoz. Tette mindezt feltehetőleg azért, hogy dacoljon Ebrahim Raiszi, tavaly megválasztott iráni elnök szigorú intézkedéseivel és támogassa az iráni nagyvárosokban hetek óta tüntető polgártársait.

A versenyt, az IFSC Ázsiát most Dél-Koreában rendezték. Ezen Elnaz Rekabi boulder/lead kevert kategóriában 4. helyen végzett. Ugyanezen a versenyen boulderen nyolcadik, leaden kilencedik lett. Az egy évvel ezelőtt rendezett moszkvai IFSC Ázsián kombinált kategóriában a dobogó harmadik fokára léphetett.

Elnaz Rekabi a döntőben mászik a lead falon. Twitter: IRNA
 

Nem hagyhatták szó nélkül

Bár régóta tartanak a zavargások, nem véletlen, hogy ilyen kevés iráni sportoló vagy híresség vállalta arccal, hogy támogatja az ügyet. Az iráni rezsim ugyanis véres módszerekkel próbálja elfojtani a tüntetéseket.

Ennek ellenére többen üdvözölték Elnaz Rekabi akcióját. Sima Sabet, iráni újságíró, például így írt róla, „Nagyon erős nyilatkozat” és hozzátette, „Lehet, hogy többé nem engedik majd versenyezni és meg is büntetik, de megmutatta a világnak, hogy néz ki egy iráni nő!”

Sima Sabet-től tudhatjuk, hogy a hatóságok már léptek is az ügyben. Az iszlám vallási vezetésű állam hétfőn elvette tőle az iratait, ahogy azt az újságíró írja: „a sportoló eltűnt az elmúlt néhány órában”. 

Nem csak órában, napban is. A sportolót sokáig eltűntnek hitték csak a verseny után pár nappal került elő. Azt nyilatkozta csak véletlenül nem vette fel a hidzsábot, és elnézést kért a történtek miatt. Az ugyanakkor nem tisztázott hogy kényszer hatása alatt kellett-e nyilatkoznia.

Mi történik Iránban?

Az Iránban jelenleg zajló zavargások a már említett öltözködési szabályokat betartató erőszakszervezet, az „erkölcsrendészet” egyik akciója miatt kezdődtek. Szeptember 13-án történt, hogy egy fiatal nőt, Mahsa Aminit Teheránban előállította a szerv, mivel kivetnivalót találtak az öltözékében. Az utcai kamerák felvételén ugyanakkor az látszott, hogy a nő kendőt, hosszú, bő és sötét ruhát viselt, ahogy azt a szabályok megkövetelik.

Az előállításkor berakták egy kisbuszba, amiben más elfogott nők is voltak, és a jelentés szerint meg kellett hallgatnia egy előadást a helyes öltözködésről. Ezen előadás szünetében azonban váratlanul összeesett és kórházba kellett szállítani. Pár nappal később, szeptember 16-án életét vesztette. A halál oka hivatalosan szívroham volt.

Amini halálát követően sorra kerültek elő beszámolók arról, hogy a kisbuszban nemcsak szóbeli leckét kapott, hanem súlyosan bántalmazták is, fejét a busz oldalához verték és botokkal ütötték. Kórházba szállításakor pedig, az orvosok beszámolója szerint vér folyt a füléből, ami a fejét ért traumára utal.

További kétségeket ébreszt, hogy Amini szüleinek nem engedték meg, hogy alaposan megnézzék lányuk holttestét, csak az arcát láthatták – és azt sem sokáig.

A lányt 17-én temették el. A szertartás hamar politikai akcióvá alakult. Számtalan nő levette a kendőjét és elégette, illetve többen a hajukat is levágták. A kendő levétele és elégetése mint a tiltakozás szimbóluma hamar terjedni kezdett.

Iráni nő egy boton égeti a kendőjét. Kép: BBC

Az országban azóta is állandóak a zavargások, a fennálló rezsim pedig meglehetősen véres kézzel próbál véget vetni a tiltakozási sorozatnak. A tüntetéseken már legalább 230 ember meghalt, több százan megsebesültek és ezreket tartóztattak le.

A sportról általában

A falmászás élsportban 3 kategória van: speed, boulder és lead – vagy magyarul: gyorsasági, boulder és nehézségi. Ezekből kettő egymáshoz viszonylag közel álló kategória – a boulder és a lead -, ezért belőlük szinte minden versenyen indítanak kevert kategóriát is.

A lead fal az, ami a leginkább hasonlít arra, ahogy a legtöbben elképzelik a sportot. Ez egy magas, legalább 15 méteres, de a gyakorlatban jellemzően valamivel magasabb mászófal, legalább pár méteres túlnyúlással (overhang). Egy ilyen mászó út jellemzően több, különböző technikát igénylő, pár méteres szegmensből áll. A versenyzőknek egy próbálkozása van, a cél minél magasabbra jutni, azonos elért magasság esetén a gyorsaság dönt.

A lead falnál sokkal technikásabb mászástl, de valamivel kevesebb állóképességet igényel a boulder. Ilyenkor egy alacsony, pár méter magas falon mászik a versenyző, biztosítás nélkül. A megadott idő alatt bármennyiszer próbálkozhat, a cél, hogy elérje az utolsó fogást két kézzel. Ezek a rövid utak jellemzően sokkal nehezebbek, mint a lead fal elemei, és sokszor kiemelkedő kreativitást igényelnek.

Ami a versenyt illeti

Rekabi a döntőben jól mászott. Leadben az egyébként nem különösebben nehézre, de nem is túl könnyűre sikerült út kb. ¾-éig jutott. A vége felé, egy viszonylag nehéz mozdulatnál esett le. Dinamikus ugrásra és nagy pontosságra lett volna szüksége, hogy a következő, szinte pénzérme nagyságú fogást elérje. Azonban, valószínűleg a kimerültség miatt ezt már nem tudta megcsinálni, kicsúszott a lába. Kellemetlen, hiszen ha ez a mozdulata megvan, akár egy dobogós helyet is megcsíphetett volna.

A Seuli IFSC plakátja. Kép: KAFTV

A négy boulder feladatból Rekabi hármat jól teljesített, kettőt teljesen megmászott, de a mezőnnyel ellentétben a második feladata nem sikerült jól. Az első pontot érő zónáig sem jutott el, ez pedig rendesen lehúzta az összpontszámát. Viszont így is a dobogósokkal egyszintű pontszámot ért el.

Helyezettek:

  1. CHAE HYUN SEO (KOR) 177.5
  2. NATSUKI TANII (JPN) 176.6
  3. FUTABA ITO (JPN) 158.0
  4. ELNAZ REKABI (IRN) 152.1