Gyógyírek másnaposságra, avagy a legjobb ételek január elsejére

Budapesti Szerkesztőség
Egy igazán jó buli után elég nagy valószínűséggel beüt a másnaposság, ami sokszor zavaró lehet, mert az ember produktivitása elvész, és ehelyett elpazarol egy teljes napot a fejfájás és hányinger kettős gyilkosára. Azonban most elhoztuk nektek azokat az ételeket, gyakorlatban működő tippeket, amelyek segíthetnek újjáéledni a legvadabb hepaj után is – cikkünk így különösen segítségetekre lehet szilveszter alkalmából.

Borítókép: pixabay.com

Spenótos-paradicsomos omlett

A tojás olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek segítenek lebontani az alkohol feldolgozása során keletkező melléktermékeket, amik a hányinger és a fejfájás okai lehetnek, míg a spenót és a paradicsom a vitaminbevitel miatt hasznosak. Mellesleg nagyon laktató és ízletes reggeli lehet egy hosszú és kalandos éjszaka után. 

Hozzávalók (1 főre):

  • 2-3 db tojás
  • 1 db paradicsom (koktélparadicsom esetében 4-5 db)
  • pár spenótlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítés: 

A spenótleveleket és a felvágott paradicsomot kevés olívaolajon addig kevergetjük, amíg meg nem fonnyadnak a levelek, majd hozzáadjuk a felvert, sóval-borssal fűszerezett tojásokat. Ezek után nem kevergetjük, megvárjuk, amíg egy kis színt kap az alja, de a teteje még kissé lágy marad, majd levesszük a tűzről, félbehajtjuk és elfogyasztjuk.

kép: pixabay.com

Mézes-joghurtos banánturmix

A méz nem csupán helyreállítja az alacsony vércukorszintet, hanem segíti az alkohol feldolgozását is. A banán többek között B6-vitamint tartalmaz, ami egy kutatás szerint 50 százalékkal csökkenti a másnaposság tüneteit, a joghurt pedig enyhíti a gyomorpanaszokat és csökkenti a puffadást. 

Hozzávalók:

  • 1-2 db banán
  • kis joghurt
  • méz
  • ízlés szerint más gyümölcsök, fahéj

Elkészítés:

A banánokat 2-3 darabra törjük, majd a joghurttal együtt beletesszük a turmixgépbe. Turmixolás után tálba öntjük és mézzel ízesítjük.

kép: freepik.com

Avokádós pirítós

Az avokádóban lévő kálium és a pirítósban lévő szénhidrát elősegíti az alkohol felszívódását. Mellesleg nem egy nehéz étel, nem üli meg a gyomrot, és jól ízesítve még finom is.

Hozzávalók:

  • 2 szelet kenyér
  • 1 db avokádó
  • só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

A kenyereket megpirítjuk, az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját, majd a húsát villával összetörjük és rákenjük a pirítósokra. A tetejét sózzuk-borsozzuk, és kész is van a tökéletes reggeli.

kép: freepik.com

Savanyú uborka, minden mennyiségben

A savanyú uborka mind a folyadékbevitel, mind a sópótlás szempontjából megfelelő megoldás a másnaposságra. Valamint szinte minden háztartásban megtalálható és semmi előkészületet nem igényel elkészítése a “reggeli órákban”.

kép: pixabay.com

Húsleves

Magyarországon ez az étel minden betegségre gyógyír, így természetesen ez a másnaposságra is igaz. A folyadékpótlásra tökéletes és megmelengeti az ember szívét is evés közben. Az igazi az, amikor édesanyánk vagy nagymamánk verzióját ehetjük belőle, ami visszahozza a gyermekkori nosztalgiát is, azonban rosszabb esetben mi magunk is elkészíthetjük alkoholfogyasztás előtt.

Hozzávalók:

  • 2-3 nagy darab sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis zeller
  • 1 kis karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 80 dkg sertés karajcsont vagy csirkefarhát
  • víz (egy kicsit több, mint ami ellepi a zöldségeket és a húst)
  • só, egész bors ízlés szerint
  • csigatészta ízlés szerint
  • 1 db leveskocka

Elkészítés:

A sárgarépát és a fehérrépát meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd a zellert és a karalábét is megpucoljuk. A hagyma külső héját lehúzzuk, majd megmossuk és egyben tesszük a lábosba. A karajcsontot átmosva mindent belehelyezünk a fazékba a leveskockával együtt, majd felöntjük vízzel és közepes lángon főzni kezdjük. Amikor hab keletkezik a tetején, a gázt letekerjük és leszedjük róla a habot. Beletesszük a sót és a borsot, a továbbiakban pedig takaréklángon főzzük. Amikor a leves már majdnem megfőtt (körülbelül 2 és fél óra múlva), feltesszük főni a csigatésztát egy külön lábosban. Amikor minden kész, leszűrjük a levest, majd a zöldségeket, a húst és a tésztát a levestől külön tálaljuk. Ezek után saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a tányérunkat. 

kép: pixabay.com

+ 1 tuti tipp, ha sürgősen jól kell lenni: McDonald’s, Powerade és fájdalomcsillapító

Ezt inkább akkor ajánljuk, ha még aznapos az ember, de különleges esetekben másnaposságra is jó. A fájdalomcsillapító szinte azonnali hatással eloszlatja a fejfájást, a Powerade energiát ad és segíti a folyadékbevitelt, a hajnali életmentő, szénhidrátban dús mekis burgerek alkoholfelszívó hatásáról pedig valószínűleg mindenki hallott már. Azonban ezt a megoldást életvitelszerűen nem ajánljuk.

Egyetemistaként sokszor hasznos lehet egy mindig beválós recept másnaposság ellen, szóval azt ajánljuk, hogy próbálkozzatok ti is, és találjátok meg a számotokra ideális józanító megoldást, mert rengeteg kellemetlen órától menthet meg titeket.