Karácsonyi lakmározás húsmentesen

Soproni Szerkesztőség
Nincs tél ünnepek nélkül, és nincs ünnep menü nélkül. Azonban, ha egy családtag különleges étrendet folytat, az bizony fejtörést okozhat, ha nem akarunk lemondani a megszokott ízekről. A konfliktusok elkerülése érdekében hoztam nektek pár ötletet, amit több vegaként túlélt ünnepi szezon után tudok ajánlani.

Borítókép: Németh Nikolett, Hallgató Magazin

Tök jó krémleves

A téli és őszi időkben számomra az egyik legkedvencebb étel egyértelműen a krémleves. Nincs is jobb, mint egy gőzölgő tál levesre bejönni a kinti fagyból. Ráadásul nem csak, laktatóak, de nagyon változatosak és egészségesek is. Na meg azt sem tagadhatjuk le, hogy a színük is nagyon szép tud lenni. Főleg a sütőtök krémlevesnek. Pirított magokkal.

Kép: m_krohn, pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 125 g vaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  •  só ízlés szerint
  • 62.5 g Vega tejföl, növényi tejszín
  • 3 dl víz

Elkészítés:

  1. A sütőtököt megpucoljuk, kivájjuk a magjait és kockákra vágjuk. A magokat rakjuk félre, hiszen megpirítva nagyon jó feltét rá. Egy jól bevált tepsiben rozmaringgal, sóval, borssal és a vaj felével – amit megolvasztunk –, összevegyítjük. A fokhagymákat megpucoljuk, és egy kés lapjával megtörjük, majd egészben belekeverjük ezt is.
  2. Előmelegített sütőben 200 °C-on addig sütjük, amíg megpuhul, néhányszor megkeverve.  (Nálam olyan 45-50 perc szokott kelleni, de sütőtől és töktől is függ, hogy mikor sül meg a sütőtök. Haha.)
  3. Amíg üresjárat van, a tökmagot feltesszük a tűzhelyre egy serpenyőben, ahol zsiradék nélkül, óvatosan, alacsony hőfokon megpirítjuk. 2-3 perc alatt készen is van.
  4. Ha megsült a tök, kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a fokhagymagerezdeket. Egy magas falú edénybe átmerjük, és felöntjük tejföllel és vízzel, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. A tökmagocskákkal megszórva tálaljuk.

Hagyomány húsmentesen töltve

Azt hiszem, a karácsonyi menüből kihagyhatatlan fogás a jó öreg töltött káposzta. Ez az eredetileg török találmány a magyar gasztronómiában savanyú káposztával kiegészülve  igazi klasszikus. Senkinek nem kell kimaradnia az élményből, ezért hoztam nektek egy változatot, amire még a húsevő családtagjaim is rábólintottak, hogy finom.

Kép:  summerstock, pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs (de lehet bulgur vagy köles is)
  • 1 hagyma
  • 25 dkg gomba (lehet csiperke, de akár laska is)
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 1/2 l paradicsomszósz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • fél kg savanyú káposzta
  • 1 fej káposzta
  • 1 db padlizsán

Elkészítés:

  1. A rizst kicsit megpirítjuk, majd sós vízben megfőzzük. A hagymákat, a gombát és a padlizsánt apróra szeleteljük. Először a hagymát pirítjuk le, majd jöhet a padlizsán, a fokhagyma, a gomba és végül a fűszerek is.
  2. A mártáshoz a paradicsomszószt és a fűszereket össze kell forralni. A káposztaleveleket is forrásban lévő vízben főzzük néhány percig. Ezekbe kerül majd a töltelék. A főtt rizst és a tölteléket összekeverjük egy kis paradicsomszósszal.
  3. Egy tepsibe beletesszük a savanyú káposztát, majd feltekerjük a kis batyukat, amiket megtöltünk. A végén nyakon öntjük a maradék paradicsomszósszal, majd 40-50 percre 180°C-on a sütőbe rakjuk.

Ezerízű Kenyér

Édességnek egy ősi finomsággal készültem, aminek a története az ókori Rómáig vezethető vissza, ahol a katonák számára készítettek tartós, tápláló ételeket szárított gyümölcsökből és magvakból. Németországban Stollen, Olaszországban pedig Panettone néven találkozhatunk vele. Súlya és textúrája legendás. A kedvenc részem benne, hogy végtelenül sokoldalú, hiszen mindenki azt tehet bele, amihez kedve tartja.

Kép: webandi, pixabay.com

Hozzávalók:

  • 150 g margarin vagy vaj
  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 100 g durvára vágott dió (és/vagy egyéb magvakkal kiegészíthető)
  • 1 csomag tetszőleges belevaló (kandírozott gyümölcs, szárított gyümölcs, de akár csoki is mehet bele)
  • 150 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral felverjük, hogy habos legyen, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Ezután jöhet a dió, magvak, gyümölcsök, végül a felvert tojásfehérje.
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy őzgerincformát, amiben 40-45 percig 170 °C-on sütjük. Tűpróbákkal ellenőrizzük, hogy hogy áll a tészta. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal, hogy még extrább legyen. (Aki bátor, egy kis házi lekvárt is megpróbálhat rákenni. Velem már megesett, hogy kipróbáltam, és nem bántam meg.)

Jó étvágyat a fogásokhoz, és kellemes készülődést az ünnepekre, amiben remélem már ezek a receptek is benne lesznek!