Boritó: pikisuperstar freepik.com
Rohanó világunkban talán az egyik legnehezebb feladat lépést tartani a konyhában. Főleg, ha azt sem tudjuk, hogyan kell a tűzhelyet használni. A főzés elsőre nehéznek és bonyolultnak tűnhet, azonban rengeteg olyan étel van, amit pofonegyszerűen el lehet készíteni és garantált a sikere. Pár nyerő fogás a tarsolyunkban mindig jól jöhet, ha szeretnénk a családot, barátokat vagy párunkat lenyűgözni, de ha csak magunk miatt tanulunk meg pár egyszerű fogást, a mindennapjainkat is sokkal jobbá tehetjük.

Első körben a tésztaételeké lesz a főszerep. A következő két receptben az a fantasztikus, hogy nincs csak egy jó elkészítési módjuk, kedvünkre variálhatunk rajtuk. A receptekben található lesz pár opcionális megoldás is, de bátran kísérletezzetek más variációkkal is! Akár a tészta fajtáját is váltogathatjuk, de a szószok tökéletesek lehetnek a puhára főzött gnocchival is.
Tejszínes tészta (sonkával és/vagy spenóttal) – kb. 4-5 adag

Hozzávalók:
– olaj
– 1 fej vöröshagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 400-500 ml főzőtejszín
– 1 db tömlős sajt (100 g)
– só
– bazsalikom, oregánó
– tészta
Extra opciók:
– szerecsendió
– spenót levél
– 100-200 g sonka (sült vagy füstölt, de akár császárszalonna is lehet)
Elkészítés:
1. A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük.
2. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk. Ha sonkás verzióban készítjük, ajánlatos a sonkát is előre összevágni. Szintén az apróbb darabos felkockázás az ajánlott, de ízlés szerint nagyobb darabokban is hagyhatjuk.
– Nem megyünk vele a Mesterszakácsba, úgyhogy nem kell megijedni, ha elsőre nem sikerül mérnöki pontossággal a szeletelés, a lényeg, hogy minél kisebb darabokra vágjuk össze a hagymát.
3. Az olajat beleöntjük a serpenyőbe.
– Nade mennyit? Erre szokták az anyukák azt mondani: Érzésre! Ezzel nem igazán vagyunk az elején kisegítve, de tény és való, hogy idővel kialakul majd ez a fajta „főzési érzés”, de addig is első körben próbálkozzunk meg 2-3 evőkanálnyi olajjal. Éppen csak annyi szükséges, hogy a hagyma darabkákat át tudjuk benne forgatni.
4. A hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
– Vagyis a kis lángon begyújtott tűzhelyen az olajban addig kevergetjük az apróra vágott hagymát, amíg az el nem kezdi megváltoztatni a színét. De figyeljünk rá, hogy ne égjen oda!
– Ha van fokhagyma nyomónk, használjuk azt, ha nincs, a sajtreszelő is tökéletes célszerszám, de egy villával vagy késsel is össze tudjuk nyomni a gerezdeket.
5. Eljött az opcionális hozzávalók ideje. Ha szeretnénk bele spenótót, a megmosott és lecsöpögtetett spenótleveleket adjuk hozzá a hagymához és pároljuk addig, amíg a levelek összemennek. Ha húsos verzióban készítjük, a hagyma mellé a sonkát is belerakjuk a serpenyőbe. Továbbra is kevergetjük, hogy ne égjen le addig, amíg a sonka is elkezd megsülni. Ezek közül az opciók közül ránk van bízva, melyiket választjuk. Lehet mindet is és egyiket sem.
6. A főzőtejszínt is hozzáöntjük. Hagyjuk kicsit összefőni, néha átkeverjük.
7. Pár perc után hozzárakjuk a tömlős sajtot is és jól elkeverjük.
8. Ízlés szerint fűszerezzük.
– Igen, igen, újabb fejfogós rész a receptkönyvben. Honnan tudjuk, mennyi az annyi? Próbáljunk meg behatárolni egy kiinduló helyzetet: „egy csipet só”. Bátran nyúljunk bele a sóba és szórjuk meg a szószunkat. De ha valaki biztosabbra akar menni, mondjuk azt, hogy fél-egy egész kávéskanálnyi só elég lehet. Minden más fűszerrel, amit szeretnénk bele rakni követhetjük az 1:1:1 arányt. Használhatjuk ehhez korábbi kávéskanalunkat, de a tasakból is szórhatjuk egyből a szószba. Ami fontos, hogy folyamatosan kóstoljunk, miután beleraktunk valamit, és amikor úgy érezzük, elértük a számunkra tetsző ízt, ott lesz a vége.
9. Összefőzünk minden hozzávalót, amíg a szószunk el nem kezd sűrűsödni. Ekkor levehetjük a tűzről.
– Ha szeretnénk, a kifőtt tésztát hozzáadhatjuk a szószhoz, ebben az esetben alaposan forgassuk át, esetleg még kis lángon visszatehetjük, hogy teljesen összefőzzük a szószt a tésztával. De ha úgy szimpatikusabb, akkor nem kell mindent összekeverni, külön is lehet őket hagyni. Ebben az esetben mindenki a számára tetsző tészta-szósz arányt tudja magának szedni.
+1 Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal is!
Paradicsomos tészta – kb. 4-5 adag

Hozzávalók:
– 1 fej vöröshagyma
– olaj
– 500 g paradicsompüré
– bazsalikom
– oregánó
– só
Extra opciók:
– 200 ml főzőtejszín
– mozzarella sajt
Elkészítés: ( a fentebb említett tippek és kiegészítések itt is használhatóak)
1. A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük.
2. A hagymát felaprítjuk.
3. Az összevágott hagymát az olajon megpirítjuk.
4. Hozzáöntjük a paradicsompürét.
5. Megsózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
6. Ha szeretnénk, hozzá lehet adni a tejszínt is.
7. Hagyjuk kicsit összefőni a hozzávalókat, de ne felejtsük el néha átkeverni!
8. Utolsó lépésként hozzá adhatjuk a mozzarella sajtot. Ha eleve mozzarella golyókat vettünk, akár egybe is bele lehet rakni őket, ha egész sajtunk van, kis kockákra összevághatjuk, de reszelt formában is megállja a helyét.