Borítókép: robertescu, pixabay.com
Nem egy ismerősömtől hallottam már, hogy úgy hivatkoznak az ananászra, mint egy csípős, esetleg maró hatást kiváltó gyümölcsre. Jómagam nem igazán kedvelem az ízét, de hogy a hitelességen csorba ne essen, feláldoztam magam, és vettem egyet. A családdal otthon tehát áldoztunk a tudomány oltárán: megettük az ananászt; és megállapítottuk, hogy igen, tényleg érez az ember egy kis érdességet a szájában az evés végeztével.
Miért csípnek egyes növények?
Egy gyümölcs, bár általában inkább zöldség csípős ízét több dolog is okozhatja. Legtöbben talán a paprikákra gondolunk ilyenkor.: eben az esetben egy kapszaicin nevű alkaloid a hibás. A kapszaicin színtelen és szagtalan, ráadásul vízben nem is oldódik, tehát egy nagy húzás víz nem fog segíteni a problémán, csak szétteríti az érzést a szájban. Az alkohol azonban kiváló oldószere, vagyis a nagypapának igaza volt, amikor inkább sörrel öblítette a kicsit túlcsípősözött levest.

De persze nem a paprika az egyetlen. Ott van még a torma, minden idők húsvétjainak koronázatlan királya, ami szintén csíp, azonban aki ismeri, tudja, hogy kicsit máshogy érezteti a hatását, sokkal jobban lehet az orrban érezni. Ennél a növénynél a butiltiocianát és az allit izotiocianát a ludas, amik erősen ingerlik a nyálkahártyát -innen az érzés, ami inkább az orrban fejti ki hatását- és a könnymirigyekben.
És akkor miért csíp az ananász?
Hivatalosan az ananász nem csíp. A legtöbb esetben a hatóanyagok vagy bizonyos idegeket, vagy egyes részeinket ingerlik. Az ananász csípő, maró érzést okozó hatóanyaga azonban máshogy működik. A tettes jelen esetben egy enzim, egészen pontosan a bromelán. Ez az anyag egy un. proteolitikus enzim, vagyis fehérjebontó; tehát a teljes igazság az, hogy nem csak mi esszük meg az ananászt, hanem az ananász is megeszik minket.

Ha valakit kifejezetten zavar ez az érzés, akkor több dolgot is tehet. Választhat konzerv gyümölcsöt, mivel abban nem található meg a felelős enzim. Ha ragaszkodunk a frissességhez, ajánlott kivágni a gyümölcs középső, keményebb részét, ahol magasabb koncentrációban van jelen a bromelán. Zárásként azért érdemes kiemelni, hogy nem olyan rossz gyerek ez az enzim, mivel kifejezetten jó hatással van az emésztésre, több étrend kiegészítőben is megtalálható.