Tudományos szösszenetek I. – A fagyi nem nyal vissza, de az ananász igen

Budapesti Szerkesztőség
A tudomány rengeteg dologra választ ad, majd néha újabb kérdéseket vet fel, amiket szerencsés esetben ismét megválaszol. Ez a körforgás már rengeteg nagy áttörést hozott el az emberiségnek, például megtudhatjuk: miért csíp az ananász?

Borítókép: robertescu, pixabay.com

Nem egy ismerősömtől hallottam már, hogy úgy hivatkoznak az ananászra, mint egy csípős, esetleg maró hatást kiváltó gyümölcsre. Jómagam nem igazán kedvelem az ízét, de hogy a hitelességen csorba ne essen, feláldoztam magam, és vettem egyet. A családdal otthon tehát áldoztunk a tudomány oltárán: megettük az ananászt; és megállapítottuk, hogy igen, tényleg érez az ember egy kis érdességet a szájában az evés végeztével. 

Miért csípnek egyes növények?

Egy gyümölcs, bár általában inkább zöldség csípős ízét több dolog is okozhatja. Legtöbben talán a paprikákra gondolunk ilyenkor.: eben az esetben egy kapszaicin nevű alkaloid a hibás. A kapszaicin színtelen és szagtalan, ráadásul vízben nem is oldódik, tehát egy nagy húzás víz nem fog segíteni a problémán, csak szétteríti az érzést a szájban. Az alkohol azonban kiváló oldószere, vagyis a nagypapának igaza volt, amikor inkább sörrel öblítette a kicsit túlcsípősözött levest.

Gyakran látunk szárított paprika füzéreket. Mivel a kapszaicin leginkább a zöldség magjaiban és fehéres részeiben található meg, ezért csípőssége nagy részét megtartja szárított formában is. Kép forrása: pexels.com

De persze nem a paprika az egyetlen. Ott van még a torma, minden idők húsvétjainak koronázatlan királya, ami szintén csíp, azonban aki ismeri, tudja, hogy kicsit máshogy érezteti a hatását, sokkal jobban lehet az orrban érezni. Ennél a növénynél  a butiltiocianát és az allit izotiocianát a ludas, amik erősen ingerlik a nyálkahártyát -innen az érzés, ami inkább az orrban fejti ki hatását- és a könnymirigyekben. 

És akkor miért csíp az ananász?

Hivatalosan az ananász nem csíp. A legtöbb esetben a hatóanyagok vagy bizonyos idegeket, vagy egyes részeinket ingerlik. Az ananász csípő, maró érzést okozó hatóanyaga azonban máshogy működik. A tettes jelen esetben egy enzim, egészen pontosan a bromelán. Ez az anyag egy un. proteolitikus enzim, vagyis fehérjebontó; tehát a teljes igazság az, hogy nem csak mi esszük meg az ananászt, hanem az ananász is megeszik minket.

Nem csak a gyümölcs íze végett érdemes megvárni, hogy rendesen megérjen, hanem azért is, mert ilyenkor már kevésbé jellemző a maró hatása. Kép forrása: pexels.com

Ha valakit kifejezetten zavar ez az érzés, akkor több dolgot is tehet. Választhat konzerv gyümölcsöt, mivel abban nem található meg a felelős enzim. Ha ragaszkodunk a frissességhez, ajánlott kivágni a gyümölcs középső, keményebb részét, ahol magasabb koncentrációban van jelen a bromelán. Zárásként azért érdemes kiemelni, hogy nem olyan rossz gyerek ez az enzim, mivel kifejezetten jó hatással van az emésztésre, több étrend kiegészítőben is megtalálható.