Miért mássz falat? Bemutatjuk, hogyan kezdj bele!

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a falmászás. Ezt a reflektorfényt növelte meg a 2020-as tokiói olimpián való debütálása is. De miért kezd bele valaki ebbe a veszélyesnek tűnő sportba?

Volt már olyan gondolatod, hogy felnőttként ismét megmásznál egy nagy diófát? Lehet, hogy furán néznek rád, ha a Városligetben megtámadsz egyet, de ha elmész egy falmászó terembe, mindjárt más lesz a helyzet. Amikor elkezd felfelé menni az ember egy akadálysoron, az olyan, mintha visszakerülne a gyerekkorába. Újra előjönnek azok a bizonyos nosztalgikus érzések, amiket legutóbb talán gyerekként a nagymama kertjében terebélyesedő nagy fán élhetett át az ember. Egy kivétellel, most ugyanis senki nem néz aggódó szemekkel, hogy mikor pottyansz le a földre és töröd össze magadat.

A tévhitekkel ellentétben ez ugyanis egy biztonságos sport. Ha épp boulder (maximum 4 méter magas) falon mászol, egy nagy puha matracra érkezel. Így ha leesel vagy leugrasz a tetejéről, ennek a szivacsnak hála elkerülhető minden komolyabb sérülés. Ha nagyobb falat választ az ember, biztosító kötél és tapasztalt segítők gondoskodnak arról, hogy semmi gond ne legyen.

A falmászás, miközben felébreszti az emberben rejlő gyereket, egy roppant jó edzés is. Egy-egy akadály leküzdése a teljes testet átmozgatja. A karok nagy segítséget nyújtanak a kapaszkodásban, falon maradásban, de a lábainkat sem szabad elfelejtenünk. Nem tanácsos csak a karunkat használva feljebb jutni, bizony, alsó végtagjainkra is szükség lesz.  Az ember hajlamos megfeledkezni róluk, pedig testünk legerősebb izmairól van szó. Ennek köszönhetően sokkal később fognak elfáradni, mint a karjaink, és továbbjutunk a falon. Ezeken felül átmozgatjuk a hátunkat és a kézfejünket is.

„Lassan járj, tovább érsz” 

Az ismert mondás a falmászásra is tökéletesen igaz. Miközben testünk összes porcikája azért küzd, hogy megérintsük a következő fogást, az agyunkban lévő fogaskerekek is folyamatosan pörögnek. Ki kell választani, melyik fogantyút mivel és mikor érintjük meg. Nem mindegy, hogy mit cselekszünk, mivel lehet, hogy azzal saját magunk útját nehezítjük meg. Edzés közben az agy folyamatosan pörög és gondolkodik.

Falmászás alatt elfelejthetjük az összes stresszt, ami körülvesz minket. Ezen felül nagyon gyorsan fejlődhet az ember, amivel az önbizalma is gyorsan növekedik. Már a következő alkalommal is érezhetően jobban haladhatunk. Így érdemes néha visszatérni ugyanazokhoz a falakhoz, hogy lássuk, mennyit is javultunk az elmúlt időszakban.

Nem utolsósorban az új sportnak hála új emberekkel is megismerkedhet az, aki belekezd a falmászásba. A termek közössége roppant befogadó. Ahogy küzd az ember saját magával és az előtte álló fallal, a többiek, akik épp nem másznak, segítenek neki.

Ha nagyon megtetszik a sport, akár ilyen vagy ehhez hasonló falak is építhetőek otthon, hogy még akkor is sportolhassunk, ha csak egy kis szabadidőnk akad a nap folyamán. forrás: https://www.treelinereview.com/learn-skills/how-to-build-a-home-climbing-wall

Egy edzés menete

ezeknek az alkalmaknak is változó lehet a menete. Egy dolog azonban biztos, bármilyen edzésről is beszélünk, az első és legfontosabb teendő a bemelegítés. A teljes testünket át kell mozgatnunk dinamikus gyakorlatokkal és nyújtással, mielőtt felvesszük a mászócipőt, nehogy sérülés legyen már az első edzésből.

Ezután következhet a boulder fal mászása. Ezen a helyen sportspecifikusan melegítjük be a testünket. Eleinte a könnyebb utakkal érdemes kezdeni, utána lehet a nehezebbek felé haladni. Másszunk lassan, óvatosan és átgondoltan. Miután jól bemelegedtünk, maradhatunk ugyanitt, de átmehetünk a lead falra is, ahol biztosítókötéllel mászhatunk minél magasabbra.

Minden edzés végén elengedhetetlen a nyújtás. Ennek célja, hogy másnap ne legyen izomlázunk és a mozgás alatt megdolgozott izmok megőrizzék rugalmasságukat. Így következő alkalommal lehet, hogy az eddig el nem ért fogást is meg tudjuk érinteni.

Felszerelések egy edzéshez

A falmászás egyik nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá semmilyen elérhetetlen eszköz. Amik nehezebben beszerezhetőek lennének, azok könnyen kibérelhetőek a helyszínen néhány száz forintért.

Az öltözetünk legyen kényelmes és rugalmas. Alulra válasszunk egy lenge nadrágot vagy leggingst, felülre pedig egy laza pólót. Arra fontos emlékeznünk, hogy a falmászók krétaport használnak, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy mi is fehérek legyünk az edzés végére. Érdemes tehát olyan öltözetet választanunk, aminek nem árt, ha néhány alkalom erejéig más színű lesz.

A többi felszerelést (mászócipő, krétapor), ha nem szeretnénk megvenni, a teremben is kibérelhetjük. Cipőválasztásnál azonban fontos megemlíteni, hogy ennek kissé szorítania kell a lábat, a sikeres mászás érdekében.

A sportról általában

A professzionális falmászás több mint száz éves múltra tekint vissza. Az első jelek erről a sportról Kr. e. 400-ból származnak, azonban a modern falmászás az 1800-as évek elején kezdődött. A XX. század közepén rendezték meg az első versenyeket, azonban az olimpiai debütálásra várniuk kellett a sport szerelmeseinek egészen 2021-ig, amikor is Tokióban megrendezték az első olimpiai számot belőle.

A 2020-as tokiói olimpián a még csak 18 éves spanyol versenyző, Alberto Ginés győzedelmeskedett. forrás: https://edition.cnn.com/2021/08/05/sport/alberto-gines-climbing-tokyo-olympics-spt-intl/index.html

A versenyeken háromféle falat mászhatnak a versenyzők, és ezeket kombinálni is szokás. Az egyik fajta fal a boulder. Itt egy 4 méteres falon kell elérni a legfelső fogást. Ez többnyire egy nehezebb pálya, ami próbára teszi az ember gondolkodását. Az itthoni termekben legtöbbször színekkel jelölik az utakat, és csak ugyanazokhoz a mintázatú fogásokhoz érhet az ember, amikor mászik.

A másik fajta a lead. Ez egy magas, hosszú fal, amin a cél minél magasabbra jutni. Itt is színek alapján érinthetünk meg fogásokat, ezen felül minden fal alján jelezve van a nehézsége is. Mászás közben ki vagyunk biztosítva egy beülővel és kötéllel, amivel a társunk biztosítja nekünk a biztonságos fel- és lejutást.

A beülőnek valamivel köldök alatt kell húzódnia. Fognia kell a combot és a derekat, annyira, hogy a testünk és a heveder között kétujjnyi hely legyen. forrás: https://www.spiderclub.hu/webshop-Singing-Rock-Top-Padded-beulo-2-20245

A harmadik és hazánkban nem minden teremben megtalálható mászás a speed. Ez a fal mindenhol ugyanúgy néz ki, és a cél minél gyorsabban feljutni a legtetejére, ami 15 méter magasan vár minket. Ebben az esetben egy önműködő kötél fog minket, ami ha elengedjük a falat, pár másodperces szabad esést követően, biztonságban és lassan enged le minket.

Személyes vélemény

Én mindig is szerettem fára mászni, és egész életemben adrenalinfüggő voltam, ezért hát természetes volt számomra, hogy az első adandó alkalommal kirpróbálom ezt a sportot. Amikor beléptem a terem ajtaján, kicsit megijesztett a sok 11–15 méter magas fal, azonban meglepetésemre az erős tériszonyom sem zavart abban, hogy minél feljebb jussak. A mászásnak hála olyan remek emberekkel ismerkedtem meg, akikkel enélkül talán soha nem találkoztam volna. Ez egy remek sport, amit szerintem mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer az életben.