Futball-világbajnokság sorsolás borítókép

Pikáns meccsek várnak ránk – kisorsolták a labdarúgó-világbajnokság csoportjait

Április első napja a bolondokról és tréfálkodásról szól normál esetben, ilyenkor szabadon engedhetjük a gyeplőt, megviccelhetjük barátainkat, és mi magunk is jót nevethetünk mások poénjain. A tegnapi nap viszont számunkra, futballszurkolók számára duplán különlegesnek ígérkezett: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ugyanis megtartotta az idei labdarúgó-világbajnokság sorsolását, amely több szempontból sem mondható szokványosnak, ahogy a futball ünnepének 22. kiírása sem.

Szerzők: Bartha Kristóf, Fajcsák Balázs

A futballvilág szemei tegnap este 6 órakor a Dohai Kiállítási és Kongresszusi Központra szegeződtek, ahol az idei katari labdarúgó-vb sorsolását rendezték. A 2022-es év labdarúgó csúcseseménye több szempontból is különleges lesz. Egyrészt, a történelem folyamán először nem nyáron, hanem ősz végi-tél eleji időpontban kerül majd lebonyolításra, továbbá ez lesz az első labdarúgó világbajnokság, amelynek rendezési jogát egy arab ország nyerte el, így a labdarúgás ünnepe először költözik az Arab-félszigetre. A szokatlan időpont maga után vonta az áprilisi sorsolást, amit egyébként a vb-t megelőző évben szoktak lebonyolítani.

Amit szintén nem szokhattak meg a rajongók, hogy a sorsolás időpontjában – különböző okok miatt – nem az összes csapat kiléte volt ismert: Európából még egy, az interkontinentális pótselejtezőkön keresztül pedig még további két hely kiadó, ahogy abban sem lehetünk biztosak, hogy a már kijutott csapatok tényleg ott lesznek-e Katarban… Ha a koronavírus-járvány nem lett volna elég, az orosz-ukrán konfliktus még tovább bonyolította a dolgokat és újabb akadályt képzett a vb könnyed lebonyolítása előtt. Most pedig nézzük a csoportokat, amelyekkel kapcsolatban egy dolgot már most leszögezhetünk: izgalmakból ezúttal sem lesz hiány!

A sorsolásról

A világbajnokságra összesen 32 hely kiadó: Európából 13-an, Afrikából öten, az amerikai és ázsiai kontinensről pedig további 14-en kaphatnak meghívót az eseményre. Európából egy hely kivételével mindegyik elkelt, illetve még egy-egy ázsiai vagy amerikai együttes is csatlakozik majd a későbbiekben. A csapatokat a világranglista aktuális állása alapján négy kalapba osztotta a szövetség. Az előzetes várakozások alapján a halálcsoportnak a németek kvartettjét gondolták, mivel a négyszeres világbajnokot a második kalapba osztotta a FIFA. Fontos, hogy azonos kontinensről érkező csapatok nem kerülhettek egy csoportba, leszámítva Európát: öt olyan csoport is van, amelyben 2-2 európai együttes szerepel. A házigazda Katar az első kalapba került, itt tehát nem vették figyelembe a világranglistát, amely élén pont ma előzte meg Belgiumot Brazília, így hivatalosan a Neymarral fémjelezett Selecao számít most legesélyesebbnek a győzelemre. 

„A” csoport

A megszokottak szerint ebben a négyesben kapott helyett a torna házigazdája, Katar, amelynek nemzeti együttese első ízben szerepelhet világbajnokságon, a nyitó meccsen pedig Ecuadorral fog majd megvívni. A másik két csapat az Afrika-Kupát nemrégiben elhódító Szenegál és Hollandia lesz, akik az előzetes erőviszonyok alapján kiemelkednek, de Ecuador azért beleszólhat még ebbe és persze a hazai pálya előnyét sem lehet kizárni a katariak tekintetében. 

A katari válogatott saját kontinensén már megmutatta, hogy tud komoly eredményeket is produkálni, így a hazai rendezésű VB-n sem adnák alább! Forrás: transfermarkt.com

„B” csoport

A „B” jelű négyesben egy pikáns viadalra már biztosan számíthatunk, hiszen Irán és az USA összecsapása – a két ország történelmi múltját figyelembe véve – mindenképpen érdekesnek ígérkezik. Gondoljunk csak a 1998-as VB-re, illetve az ott készült ikonikus fotóra, a két formáció akkori mérkőzésén. A másik két válogatott kiléte közül csak az egyik biztos most, ez jelesül Anglia. A maradék egy pozícióra pedig a Wales-Ukrajna-Skócia hármas pályázik. 

Irán és az Egyesült Államok nemzeti tizenegye az 1998-as világbajnokságon, Franciaországban. Forrás: goal.com 

„C” csoport

Ez a kvartett a jelen kor két egyik legnagyobb gigászának párharcát vizionálja, méghozzá Robert Lewandowski és Lional Messi, azaz Argentína és Lengyelország küzdelmét, de a továbbjutásra minden esélye megvan a CONCACAF zónából érkező Mexikónak is. Szaúd-Arábia  valószínűleg egyedül a tisztes helyállásban reménykedhet, bár legutóbb Oroszországban is tudtak meglepetést okozni. 

Messi és Levandowski
A két nagyágyú ezúttal nemzeti együttesük színeiben bizonyíthat egymás ellen. Forrás: eurobarca.hu

„D” csoport 

A „B” csoporthoz hasonlóan egy hely még itt is kiadó, erre pedig Peru, Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek nemzeti együttese pályázik és csatlakozhat majd a címvédő Franciaország, Dánia, illetve Tunézia alkotta trióhoz. Utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, hogy akár Aissa Laidouni, a Ferencváros 25 éves középpályása is pályára léphet majd, így 2014 után ismét lehet játékos a honi élvonal soraiból. 

Laidouni a címvédő franciákkal, illetve a kimondottan erős dánokkal szemben is megcsillogtathatja tudását. Forrás: infostart.hu

„E” csoport

Az első kalapból Spanyolországot húzták az E1-es pozícióba. A spanyol válogatott eddig egyszer, 1994-ben szerepelt az E-csoportban, akkor a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az egyszeres világbajnoknak. A második kalapból Németország érkezett, a két válogatott másodszor szerepel egy csoportban: 1994-ben döntetlenre végeztek a csapatok. A német válogatott a legutolsó világbajnokságon csúnyán leszerepelt, 2010-ben pedig az elődöntőben vérzett el a hispánokkal szemben. A harmadik kalapos Japán még sohasem találkozott egyik válogatottal sem a világbajnokságon, az E-csoportba pedig egyszer, a 2010-ben került, akkor a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a szigetországnak. A negyedik kalapból a második interkontinentális pótselejtező győztese, azaz Costa Rica vagy Új-Zéland kerül majd be a csoportba. Costa Rica egyszer, 2006-ban szerepelt Németországgal egy csoportban, most zsinórban harmadik világbajnokságukra készülhetnek Keylor Navas-szék, míg Új-Zéland története során eddig kétszer kvalifikálta magát. Első ránézésre a spanyol-német páros toronymagasan kiemelkedik, de ne kiabáljunk el semmit, a labdarúgásban bármi megtörténhet.

2010 és 2014 világbajnoka újra egymásnak feszül – Spanyolország komoly csatára készülhet a németek ellen. Forrás: cbssports.com

„F” csoport

Az F-csoportba az első két kalapból is egy-egy európai válogatott érkezett. Az előző vb ezüst- és bronzérmese feszül majd egymásnak Katarban, így a német-spanyol meccs után ez is jó kis programnak érkezik. A két válogatott még soha nem játszott egymással a világbajnokságon. Mindkét csapatnak sorozatban a harmadik, a horvátoknak viszont összesítésben csak a hatodik világbajnoksága következik, ami azt jelenti, hogy délnyugati szomszédaink Jugoszlávia szétesése óta mindössze egyszer maradtak le a vb-ről. A harmadik kalapból Marokkót húzták ki, nekik ez lesz a hatodik fellépésük. A belga csapat egyszer, 1994-ben játszott az észak-afrikaiak ellen, akkor egy csekély 1-0 elég volt a belgáknak a három ponthoz. Azon a vb-n a németalföldiek a legjobb 16 között estek ki.

Marokkó azért különleges számunkra, mert nyolc év után újra megvan rá az esély, hogy NB I-es játékost láthassunk a labdarúgás főszínpadán: a Mmaee-testvérek a Ferencvárosból kaphatnak behívót, ahogy 2014-ben az azóta újra zöld-fehérben játszó bosnyák Muhamed Bešić is. Az 1986 óta újra kvalifikáló Kanada még egyik válogatottal sem találkozott, sőt, 36 év kihagyás után tér vissza a világbajnokságra. Éppen ezért kíváncsiak vagyunk, hogy az Alphonso Davies vezette északiak mire mennek majd papíron erősebb riválisaikkal szemben. Előzetesen a horvát-belga kettős kilóg felfelé, de nincs lefutva semmi, ezért szeretjük a focit.

Kanada 36 év után kvalifikálta magát a vb-re, aminek 2026-ban társrendezője lesz. Forrás: canadasoccer.com

„G” csoport

A G-csoportban majdnem összeállt a négy évvel ezelőtti E-jelű kvartett: az eddig minden vb-re kvalifikáló Brazília és a sorozatban ötödik fellépésére készülő Svájc mellé Szerbia csatlakozott a harmadik kalapból, Costa Ricát azonban Kamerun vált(hat)ja fel. A G-csoport eddig egyik válogatottnak sem hozott sok szerencsét: Brazília 2010-ben a legjobb 8, Svájc 2006-ban a legjobb 16 között búcsúzott. A rekordbajnok Brazília hatodik győzelmére hajt, a fogadóirodák szerint a legnagyobb eséllyel. Brazília és Svájc kétszer futott össze eddig egymással, egyik alkalommal sem született döntés: 1950-ben a brazilok hazai pályán szégyenszemre ikszeltek az alpesi ország válogatottjával, majd később a vb-t is elbukták. Oroszországban 1-1-re végeztek a csapatok egy nagyon kiélezett mérkőzésen.

Egy biztos: a braziloknak idén sokkal többre lesz szükségük, ha a negyeddöntőnél tovább szeretnének jutni, és ennek már a Svájc elleni csoportmeccsen is hangot kell majd adni. Az oroszországi világbajnokság volt a két csapat Szerbiával való találkozásának egyetlen helyszíne: Brazília akkor egy sima 2-0-val lépett túl déli szomszédunkon, míg Svájc 0-1-ről, egy utolsó perces Shaquiri góllal fordítva nyert Kalinyingrádban, és döntötte el – mint később kiderült – a továbbjutás sorsát. A meccs a lefújást követően össztűz alá került, a mindent eldöntő gólt szerző, albán gyökerekkel rendelkező Shaquiri ugyanis kezeivel egy sas szárnyait formázta meg, utalva ezzel Koszovó és Szerbia korántsem rózsás viszonyára. A politika akkor sem tudta magát kizárni a labdarúgásból, ahogy azt napjainkban sem teszi. Kamerunnal kétszer játszott eddig a selecao, legutóbb otthon, a hazai rendezésű világbajnokságon 4-0 lett a vége, előtte pedig Romárióék 3-0-ra verték az afrikaiakat 1994-ben.

A két európai válogatott világbajnokságok keretein belül még sosem találkozott Kamerunnal, és elképzelhető, hogy most sem fog: Toko Ekambiék meglehetősen érdekes körülmények között, Algériát egy 124. percben (!) szerzett góllal legyőzve kvalifikálták magukat az eseményre. A meccs óriási sajtóvisszhangot kapott, időközben algériai újságírók azt is tudni vélik, hogy a mérkőzés játékvezetője, Bakary Gassama 40 ezer dolláros kenőpénzt fogadott el a hibás ítéletekért (Kamerun gólját lökés előzte meg, Algériától pedig egy szabályos gólt vett el a hosszabbításban). Az algírok panaszt nyújtottak be, a FIFA pedig már vizsgálja az ügyet, és nem lenne meglepő, ha a mérkőzés újrajátszása mellett döntenének: 2018-ban a Szenegál-Mali meccsen hasonló események történtek. Akkor az érintett játékvezetőt örökre eltiltották, Mali helyett pedig Szenegál utazhatott a vb-re az újrajátszott mérkőzést követően. Várjuk ki a történet végét!

Elöljáróban annyit, hogy az afrikai válogatott, – bármelyik is legyen az -, lefelé kilóg egy picit, a szerbek azonban jó játékkal beelőzhetik akár a svájciakat, ha Brazíliának pedig nem úgy megy a játék, ahogy arra számítunk, akkor a sárga-kékek is gondban lehetnek a csoportból való továbbjutást illetően.

Shaquiri “albán sasos” gólöröme anno nagy port kavart – a szerb-svájci összecsapás most sem lesz politikamentes. Forrás: gettyimages.com

„H” csoport

A H-csoportba az első kalapból maradékelven jutott Portugália, az utolsó világbajnoki fellépésére készülő Cristiano Ronaldóval. A luzitánok minden válogatottal pontosan egyszer találkoztak: négy éve Uruguay ellen maradtak alul a nyolcaddöntőben, nyolc éve Ghánával ikszeltek a csoportkörben, a 2002-es ázsiai vb-n pedig a társházigazda ellen, egy emlékezetes összecsapáson maradtak alul. A portugálokat fűtheti a visszavágás vágya, és jól is teszik, ha tisztesen felkészülnek a mérkőzésekre, ugyanis mindhárom válogatott tud meglepetést okozni.

A második kalapból az igencsak veretes Uruguay jött Cavanival és Suárezzel. A kétszeres világbajnok pikáns meccsekre készülhet, főleg Portugália ellen, de emlékezzünk vissza a 2010-es vb-re! Uruguay a nyolcaddöntőben pont Dél-Koreát ejtette ki, majd következett a Ghána elleni negyeddöntő, ahol aztán volt minden: tizenegyes, piros lap, és kék-fehér továbbjutás. Az afrikai és ázsiai válogatott vb-n még sosem csapott össze. Portugáliának zsinórban a hatodik szereplése következik, de összesítésben csak a nyolcadik vb vár Fernando Santos együttesére. Ghána nyolc év szünet után visszatér, az uruknak zsinórban a negyedik, Dél-Koreának pedig a tizedik vb-je következik. Ez azt jelenti, hogy Korea 1986 óta egy vb-t sem hagyott ki, mi pedig azóta az összeset…A világbajnokság egyik legkiegyenlítetteb csoportja a H-jelű négyes, a négy különböző csapat négy különböző kontinens kultúráját hozza magával.

Amikor Suárez bevédte Uruguayt az elődöntőbe – Ghánának nincsenek jó emlékei az urukról. Forrás: Themba Hadebe/AP

Akik még küzdenek a részvételért

Egy európai és két ún. „interkontinentális” hely még kiadó a novemberi világeseményre. Előbbiért a Skócia-Ukrajna párharc győztese fog küzdeni Wales ellen, utóbbi két pozíció pedig egyrészt a Peru-Ausztrália-Egyesült Arab Emírségek trió, másrészt az Új-Zéland-Costa Rica duó előtt áll még nyitva. Az interkontinentális pótselejtezők – a VB-hez hasonlóan – Katarban kerülnek megrendezésre június első felében, ahogy gyaníthatóan az európaiak is.

A csoportok tehát még nem teljesek, három csapat kiléte nem ismert – a legutolsó kijutóról júniusban hullik le a lepel. A FIFA a következő napok folyamán teszi közzé a pontos időbeosztást annak érdekében, hogy az otthonról szurkolók is emberi időpontban követhessék élőben kedvenc csapatuk mérkőzéseit. A katari labdarúgó-világbajnokság november 21-e és december 18-a között kerül megrendezésre az ország öt városának nyolc stadionjában.

A katari világbajnokság csoportbeosztása. Forrás: FIFA