Utópia vagy lehetőség? – Beatley zöld víziója

A mostani cikkben tovább evickélünk a zöld városrendezési tervek vizében. A következőkben egy újabb alternatív, megújuló város modellt fogok ismertetni, mely talán nem kimondottan az építkezési struktúrákat veszi elsősorban figyelembe, annál inkább a zöld programokat, irányelveket és egyéb kreatív megoldásokat.

Sorozatom előző részében Lehmann zöld város koncepcióját tekintettük át, most Timothy Beatleynek, a nemzetközileg elismert kutatónek, a fenntartható városfejlesztések területén jelentős tevékenységeket a mai napig vállaló szakembernek a megoldásait tekintjük át. Írásainak jellemzője a biológiai lábnyomunk csökkentésének kezdeményezése a növekvő városi lét ellenére is. Ezekben a műveiben ő hivatkozott először a green urbanism fogalmára, mint egy élhető, megújuló energián alapuló világképre.

Timothy Beatley, islandpress.org

Beatley szerint a világ pillanatnyilag a növekvő fogyasztásnak, népesedésnek és környezetszennyezésnek a közepén áll. Véleménye szerint a városoknak minél inkább központi szerepet kellene játszaniuk a megújulási folyamatban, mivel elsősorban ezeken a területeken nő az ökológiai lábnyomunk mérete.

Beatley víziója

A városoknak tisztában kell lenniük a környező közösségekre és saját természeti erőforrásaikra gyakorolt ​​ökológiai hatásukkal. Törekedniük kell az ökológiai lábnyomuk és a hulladéktermelésük csökkentésére

Ezeket a településeket úgy kell megtervezni, hogy a természettel együttműködve segítsenek megtisztítani a város levegőjét és vizét. A zöld városokban sok napfényt és zöldterületet (például tetőkerteket és parkokat) kell biztosítani.

A városoknak törekedniük kell a körkörös, nem lineáris hulladékáramlás kialakítására. Ennek értelmében kezdeményezné az elszakadást az aktuális selejtezési ciklustól. Emellett a városoknak önellátónak kell lenniük az élelmiszertermesztés, az energiatermelés és az ivóvíz tisztítása révén. 

arch.virginia.edu

A városoknak meg kell próbálniuk fenntarthatóbbaknak lenni azáltal, hogy előnyben részesítik a gyaloglást, a kerékpározást és a tömegközlekedést. Mindez csökkenti a város szén-dioxid-kibocsátását.

Továbbá a városoknak az életminőségre kell összpontosítaniuk azáltal, hogy minden lakos számára élhető feltételeket teremtenek. A városra a környék szintjéről tekintve kéne ezt megtenni, hogy mindenki számára elfogadható lakhatást biztosítsunk.

Négy alapelv az élhető város megteremtésének érdekében

Beatley nem csak városrendezési, de társadalmi szempontból is megközelítette a kutatási témáját. Megoldás gyanánt négy alapelvet sorakoztatott fel a fenntartható városfejlesztés kivitelezésének érdekében:

A városvezetés elve

A fenntarthatóság menedzselése lényegében egy politikai eljárás, amely hatással van a város irányítására. A fenntartható városvezetéshez több eszközre lenne szükség, hogy megszólítsuk a környezeti, társadalmi és gazdasági vonalat is annak érdekében, hogy biztosítsák az alapot a fenntarthatóság begyűrűzésére ezkre a területekre. Ezeknek az eszközöknek a használatával a városi irányelvek a fenntarthatóság érdekében széleskörűbb, erőteljesebb és ambiciózusabb lépéseket lennének képesek kivitelezni.

Politikai elvek

A városvezetést a közvetlen demokrácián és a közös felelősségvállaláson keresztül lehetne megoldani. Ez elintézhető lenne  horizontálisan, erősítve az együttműködést mint ökológiai mint társadalmi szempontból, és vertikálisan is, egyesítve a különböző területek politikai nézőpontját és nézeteit, ezzel felülírva a különbségeket.

Ökológiai elvek

Egy ökológiai gondolkodásmód egyesítené a városokat egy komplex rendszerként, ami meglátszik a folyamatos fejlődésben. Ebbe bele lehetne építeni az energiát, a természetes erőforrásokat és a hulladékfeldolgozást, mint a fenntarthatóság láncolatát. Az infrastruktúra zöldítése szintén fontos összetevője lenne a zöld városoknak. Ehhez a keretrendszernek teljes egészében a megújuló energiaforrásokon kellene alapulnia.

A kooperáció elve

A fenntarthatóság kivitelezése egy csoportos folyamat lenne. A kooperáció különböző energiaforrások felhasználása között különösen fontos tényezőként foglalna helyet. A fenntarthatóság megvalósítása egy tanulási folyamat, ami a „tettekkel való tanulás” elvét követi. Ez alatt tapasztalatokat és gyakorlatokatkell érteni, amiket a városlakók egymás között adnának tovább.

Hozzáfűzni való

Mint azt tudjuk, hatalmas összegek mozognak és mérhetetlen hatalom összpontosul az olajvállalatok kezében. Ezeknek a multiknak a felülírására pedig nem lenne elég csak annyit mondani, hogy elég, hanem drasztikusabb megoldásokra lenne szükség. A pénz mocskos, amivel nem lehet a tiszta energiához nyúlni.

Politikai szempontból nem lehet megvalósítani a teljes együttműködéseket különböző nézetek között. Nemhogy csak a bipoláris spektrum jobb és baloldalán lennének különbségek, de akár széthúzások jelentkezhetnek ezeken belül is, ahol már nem a nézet határozza meg az elveket, hanem a hatalom csillapíthatatlan vágya.

Az ökológiai látásmód elérése előtt megfizethetővé kellene tenni a nem környezetszennyező gyártmányokat. Ez nem lenne nehéz, nem igényel kicsivel sem több energiát ezek előállítása, ugyanakkor az emberek számára lenne szükség egy radikális nézetváltozásra.

Timothy Beatley elképzelései nagyon progresszívek, előremutatóak és kivitelezhetőnek tűnnek. Ugyanakkor a világunkban sosem a teóriával volt a gond, sokkal inkább a kivitelezéssel.

Borítókép: connectingnature.eu