Sagrada társasjáték egy menet közben

Valódi közösségi élmény – A társasjátékok pozitív hatásai

Gyerekként imádunk játszani. Minden erőnket feláldozzuk eme tevékenység oltárán. Felnőttként is behálózza életünk rengeteg területét a játékkedv, gondoljunk csak a sportokra, a számítógépes játékokra vagy a különböző kreatív hobbikra. Hasonló kikapcsolódást jelenthetnek a társasjátékok, amelyekből, hiába hinnénk, de nem lehet kinőni. A közösségi programok egy örök klasszikusának pozitív hatásait vizsgáltuk.

Borítókép: boardgamequest.com

Jelenlét

A közösségi média korában, amikor fontos események kerülnek lebonyolításra az online térben, különleges élménynek számíthat összehozni egy találkozót a barátokkal, pusztán a játék kedvéért. Ha igazán belemerülünk,  biztosan új oldalát ismerhetjük meg egymásnak, miközben együtt felfedezzük és megértjük a szabályait, lehetőségeit egy addig ismeretlen játéknak. Kifejezetten szórakoztató lehet látni a másikat kivetkőzni önmagából, új képességeit felismerni egy asztalon elhelyezhető (néha nem is olyan) apró világ révén. Saját viselkedésünk és érzelmeink is okozhatnak meglepetéseket, hisz itt nem rejthetjük egy profilkép és néhány emoji mögé, hogy valójában mit gondolunk a kialakult helyzetről. 

Készségfejlesztés

Folyamatosan tanulunk, életünk első perceitől kezdve. A gyerekeknél a világ megismerése és a tudás megszerzése szorosan összefonódik a játékkal. Ahogy változik az életünk, egyre több információt kell feldolgoznunk és egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk. Nem csoda, ha elfeledjük, milyen könnyedén és örömmel sajátítottunk el új készségeket. 

Amikor kiválasztunk egy új játékot, értelmeznünk kell az elénk tárt világ szabályait, a játékunkat befolyásoló tényezőket és a felületet, amely lehetőséget nyújt számunkra a szórakozásra. Ez, a játék tematikájától és felépítésétől függően néha több türelmet és koncentrációt igényel. Néhány játéknál pedig, ahol a játékelemek és szabályok egyszerűbbek, teljes mértékben a fantáziánkra bízzák, hogy milyen világot alkotunk meg a fejünkben.

Így tehát, a győzelem feltételeitől függően mindig másra kell koncentrálnunk. Hol a színekkel kell játszanunk, és a képalkotás, különböző sémák felismerése a cél, hol az elszórt információk alapján kell megoldanunk egy rejtvényt, néhol pedig saját játékterületünk fejlesztése a cél a rendelkezésre álló lehetőségek segítségével. A logika, a vizualizáció, a térlátás, az algoritmikus gondolkodás, a kreativitás, sőt kommunikációs készségeink is fejlődhetnek egy-egy játszma során.

Kép: shutupandsitdown.com

Kilépés a komfortzónából

Azon dolgok, amelyek a legnagyobb előnyei lehetnek egy társasos estének, néhányunk számára elrettentőek lehetnek. Emberekkel együtt tölteni több órát, helytállni egy versenyhelyzetben, különböző, néha szokatlan feladatokat teljesíteni, felszólalni, meggyőzni a többieket, fogadni? Noha a szabályok segítenek meghúzni a határokat, bizonyos játékok (partijátékok, kooperatív, csapatban megnyerhető játékok) által olyan szituációkba kerülhetünk, amelyeket a hétköznapokban elkerülnénk. A mindannyiunkban ott szunnyadó versenyszellemnek is alkalmazkodnia kell. Lehet, hogy korábban érdektelen volt minden hasonló tevékenység, de kedvenc játékunk rávehet minket arra, hogy mindent megtegyünk a győzelemért. Ugyanez fordítva is igaz, ha folyamatosan csak a győzelem lebegett a szemünk előtt, el kell tudni fogadnunk a vereséget is és élvezni a játék folyamatát.

Ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy milyen játékok felelnének meg nekünk, és a barátaink számára, akkor sem kell megijednünk. Youtube-on fellelhetőek magyar csatornák, ahol játékok bemutatásával illetve a társasjátékok világával foglalkoznak. Üzletláncok weboldalain és szaküzleteikben is tájékozódhatunk (Reflexshop, Gémklub), egy angol nyelvű weboldal, a boardgamegeek.com pedig rengeteg információval szolgál, legyen szó szinte bármilyen társasról. Ha csak egy-egy játék kipróbálása érdekelne minket, akkor a különböző társasjátékos helyek lehetnek az ideálisok számunkra, ahol finomságok mellett válogathatunk több száz játék közül. Segítséget kérhetünk azzal kapcsolatban, hogy mely játékokat érdemes kiválasztani, milyen kategóriába sorolhatók, kiknek ajánlják. Különböző programok keretein belül akár újonnan megjelent játékokat is megismerhetünk, vagy bepillantást nyerhetünk a játékfejlesztés rejtelmeibe. Ilyenek például Budapesten a GameUP Pub, a Társa’s Játék Bár vagy a Játsz/Ma Társasjáték Kávézó.