Visszatekintés szilveszteri fogadalmainkra

Létezik egy különleges átjáró az óév utolsó és az újév első napja között. Ebben a rövid időrésben található rengeteg klisé, nosztalgia és kikötés is. Mind hallhattuk már az alábbi mondatot akár egy bódult évbúcsúztató házibuli, akár egy családi összejövetel alkalmával: „Új év, új én” – de vajon az új én miben tud megnyilvánulni? Cikkünkben magunkhoz kötött szilveszteri fogadalmainkat idézzük fel, illetve, hogy ezek milyen hatással is voltak az elmúlt hónapjainkra.

Borítókép: Cottonbro, Pexels

A fogadalmakról általánosan

A legtöbb ember úgy tekint egy adott év végére, mint egy fejezet lezárására. Ahogy a könyvekben, úgy az életben is lapoznunk kell ahhoz, hogy elkezdhessük a következő részt, ehhez azonban alkalmanként arra is szükségünk van, hogy egy plusz motivációval ízesítsük meg az első sorokat.

A két legnépszerűbb fogadalom rendszerint a fogyás és a spórolás szokott lenni. Az első hetekben jellemzően még mindenkinél tapasztalható egyfajta hév, ami lelkesen terelget a kitűzött cél felé. Az idő múlásával azonban tapasztalható egy különös jelenség: a fogadkozók elkezdenek engedékenyebbé válni saját magukkal szemben. A napi egy órás edzés ideje redukálódik 30 percre, a titkos befőttesüvegbe pedig már csak a 100 forintos érmék fognak bekerülni, a 200 forintosok bent maradnak a pénztárcában. Elérkezünk a februárhoz, ami sokak számára az érdeklődés és a kezdeti hév lankadásával válik egyenlővé. Az edzőtermek már nincsenek zsúfolásig tele, a  pénzbefőttesnek pedig az addigi tartalma is kiürül. Bizony ha mi, fogadalomtévők nem vagyunk elég kitartóak, maguk a fogadalmak sem fognak ragaszkodni hozzánk!

Kép: Alexas Fotos, Pexels

Mi tarthatja a motivációt hosszú távon életben?

A legáltalánosabb hiba a mohóság. Túl hamar várjuk a változást, és ha nem jutunk rövid időn belül sikerélményhez, hajlamossá válunk arra, hogy a célunkat elfeledve leadjuk az egész fogadalmunkat. Ezt a ballövést többnyire akkor lehet elkövetni, ha a fogadalmunk mértéke radikális. Ha például az adott évben 20 kilótól szeretnénk megválni, hatalmas kudarcként érhet minket a súly stagnálása.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a kikötésünk, fontos az, hogy az eszünkbe véssünk néhány fontos tételmondatot. Íme hát saját tapasztalataink alapján a szilveszteri fogadalomtétel 5 parancsolata:

Tudatosság a lelke mindennek – Ha nagyobb lélegzetvételű a fogadalmunk, fontos, hogy azt összefonjuk a napirendünkkel. Akár hozzunk létre konkrét idősávokat és legyünk hozzájuk hűségesek!

Higgy az apróbb sikerekben – Egy fogadalom teljesítése az esetek többségében nem csak két lépésből áll. Fontos, hogy vedd észre és értékeld is a rövidebb szakaszok átlépését.

Merd magad elismerni – Mindenkinek szüksége van a támogatásra, és akár hihető, akár nem, de a legkielégítőbb érzés az, ha mi magunk vagyunk önmagunk legnagyobb támogatói! Adj utat az önjutalmazó énednek!

Ne ijedj meg az első kudarctól – Alkalmanként valószínűleg néhány lépéssel el fogsz távolodni a fogadalmadtól. A legfontosabb, hogy ez a helyzet ne tántorítson el. Fő a kitartás!

Mantrázd magadban a konkrét célodat – Sosem szabad elfelejteni azt, hogy miért teszed azt, amit teszel. Tartsd prioritásban a fogadalmad és kösd össze azokkal az okokkal, amik miatt annak idején az ötlet egyáltalán megszületett a fejedben!

A saját fogadalmamról

Őszintén szólva, sosem hittem az újévi fogadalmakban. Mindig úgy tekintettem rájuk, mint súlytalan mondatfoszlányokra, melyek a téli hónapok vége felé szabadon elpárolognak valahol a levegőben. 2021. decembere azonban elindított bennem egy spontán gondolatmenetet. Rá kellett döbbennem arra, hogy a következő évben be fogom tölteni a 20. életévem. Ez többek között azzal is egyet jelent, hogy magam mögött kell hagynom a tízes éveimet. De ennek van bármi jelentősége egyáltalán? Ha a 20 csak egy szép, kerek szám, akkor miért ennyire ijesztő ezt kimondani?

Úgy döntöttem, ha már hivatalosan is ki kell nőnöm a tini korból, 2022. valamelyest a saját önfejlesztésem éve lesz. Ettől a hévtől vezérelve született meg a következő fogadalmam: év végéig el fogok olvasni (minimum) 40 könyvet, az életkorom számát megduplázva a kijelölt mennyiséggel. Bár mindig is szerettem olvasni, a könyvespolcaimat kizárólag olyan darabokkal töltöttem fel, amelyek 1-1 szűk műfajban helyezkedtek el, így az olvasmányaimmal nem is igazán kísérleteztem. A fogadalmamnak tehát része az is, hogy ebben az egy évben szélesebb spektrumban válogassak a könyvek és a műfajok között.

Kép: Pixabay, Pexels

Most, április elején azt kell, hogy mondjam: egészen jól állok. A 13. könyvemet olvasom, vagyis az év első negyedében sikerült a cél 30%-át teljesítenem. Ha egy újabb kötetért nyúlok, a mellkasomban már nem csak a könyvek iránti szeretetem melegségét érzem, de azt a belső motivációt is, amelyet minden elfogyasztott oldallal egyre nagyobbra táplálok. Minden kiolvasott könyv egyenlő egy újabb sikerélménnyel, és minden sikerélmény egyenlő egy mosollyal zárt nappal, ami így végigkíséri a heteimet.

Szilveszteri fogadalmak áprilisi konklúziója

Meg kell vallani: a szilveszteri fogadalmaknak tényleg tud akár értelme is lenni! A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a saját képességeinkkel és adottságainkkal, és ne legyenek irracionális elvárásaink magunkkal kapcsolatban. Ha egy megfelelő fogadalommal indítjuk el az újévet, az rengeteg motivációt tud számunkra biztosítani. Ehhez persze az is kell, hogy célunkat kézen fogva hűséget gyakoroljunk önmagunk felé!