Társasjátékok borító

3 társasjáték, amely elgondolkodtat

Az előttünk álló, hosszú, hűvös estéken az egyik legjobb programlehetőség, ha összeülünk barátainkkal és társasozunk egy jót. Kellemest a hasznossal, hoztunk 3 játékot, amelyek nemcsak szórakoztatnak, de segítenek egy kicsit jobban megismerni egymást és önmagunkat.

Borítókép: Nagy Dávid

Kaméleon

Legyen szó a partihangulat megalapozásáról vagy arról, hogy minél jobban összehangolódjon egy társaság, a Kaméleonnal nem lehet mellényúlni. Könnyed, asszociációs játék, amely új társalgási témákat is biztosít, ha végeztetek egy körrel.

A középen lévő táblán szavakat, neveket, fogalmakat olvashatunk, egy adott kategóriához kapcsolódóan. (Például európai városok esetén Bécs, Prága, Athén stb.) A társaság tagjai egymás után mondanak egy-egy kifejezést, dolgot, amiből a szabályok szerint kijelölt elemre lehet asszociálni. (Például ha a megadott város Párizs, akkor bátran rávághatjuk, hogy folyó.) Figyelni kell, hogy amit mondunk, ne utaljon túl egyértelműen a megszabott fogalomra, mert egyetlen egy ember nem fogja tudni, hogy pontosan miről van szó, ő lesz a kaméleon. Célunk, hogy leleplezzük, ő pedig mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy úgy tűnjön, mindenki máshoz hasonlóan tökéletesen tudja, melyik szóra gondolnak társai. 

Egyszerű, akár otthon is elkészíthető játék, amely egyszerre dolgoztatja meg az agyunkat és ösztönöz minket arra, hogy odafigyeljünk társainkra. Lehet, hogy nem értjük a gondolatmenetét, lehet, hogy fogalma sincs, mire kellene utalnia, amikor sorra kerül? 

Igen? 

Ennek a dobozba csomagolt, kommunikációra épülő szabályrendszernek abban rejlik a varázsa, hogy nincs más dolgunk, csak a saját álláspontunkról dönteni, majd megfejteni, hogy a többiek mivel válaszolnának: igennel vagy nemmel. Ha azt hisszük, már mindent tudunk a barátainkról, akkor kellemes időtöltésnek nézhetünk elébe, de új társaságban is kipróbálhatjuk, ha jobban meg szeretnénk ismerni egymást.

Mindenki kap 4 kártyát, 2 igen, 2 nem kártyát. Az egyik párt arra használja a játékos, hogy középen, egy felfordított kártyán lévő eldöntendő kérdést megválaszoljon, a maradék 3 kártyát pedig leteheti mások elé, aszerint, hogy ők saját válaszként igen vagy nem kártyát raknak le. (Ketten is lehet játszani, ebben az esetben a 4 kártyából csak kettő kerül felhasználásra. Egy lesz a saját válasz, egy pedig a társnak tulajdonított válasz. Eközben ő is leteszi a saját kártyáját, majd megtippeli a te válaszod.)

Egyszerű kérdések, mint például „Szoktál kuponokkal vásárolni?” is megtalálhatóak benne, de lehet, hogy azt kell eldönteni, idegeskedő típus vagy-e, illetve akarnál-e más lenni, mint aki vagy. Önmagunkkal kapcsolatban is kihívást jelenthetnek a kérdések, de amikor a másik helyébe képzeljük magunkat, még izgalmasabbá válik a játék. Magunk dönthetjük el, hogy szeretnénk-e megbeszélni a válaszokat és a megtippelt válaszokat, ahogy azt is, hogy mennyire részletesen fejtenénk ki egy témát.

Relativity Érték-kaleidoszkóp

Ez a kevésbé ismert társas tökéletes példa a játékos önismereti munkára. A kártyákon értékeket, erényeket, fogalmakat olvashatunk, amelyekkel (jó esetben) van tapasztalatunk. Persze nemcsak az élet szépségeiről kell elmélkednünk, mindannyiunkkal előforduló nehézségekkel is lesznek feladataink, mint például bűntudat, agresszió. 

Amikor sorra kerülünk, dobókockák segítségével derül ki, hogy a készítők által kitalált 12 feladat közül melyiket kell végrehajtanunk. Bizonyos esetekben kezünkben lévő fogalomkártyákat sorrendbe kell tennünk (nekünk melyik a legfontosabb, melyik a legkevésbé), de az is lehet, hogy kereskedelmet kell folytatnunk egy társunkkal. Máskor a “közösbe” kell bedobnia mindenkinek egy kártyát, amire nincs szüksége, majd az így kialakult “piactérről” válogathatunk, hogy mit szeretnénk magunkénak tudni. Természetesen csak megfelelő indoklással szerezhetjük meg a kiszemelt értéket.

A játék érdekessége, hogy bizonyos értékek nem minden esetben jelentik mindannyiunk számára ugyanazt. Ami számunkra pozitív érzelmekhez kapcsolódik, azzal másnak lehet negatív tapasztalata van. A cél az, hogy empátiával és nyitottsággal forduljunk a többiekhez és önmagunkról is többet megtudjunk. Ez a játék segít magunkra figyelni és sorra venni eddigi tapasztalatainkat. Miközben másokat hallgatunk, gondolkodásmódunkkal kapcsolatban is ráébredhetünk olyan hibákra, sajátosságokra, amelyekről eddig fogalmunk sem volt.