A Liverpoolnak a pályán nem, a kasszáknál fut a szekér

Ha már a pályán nem jönnek a sikerek, legalább pénzügyileg sikeres a Mersey-parti gárda - gondolhatnánk. A Liverpool FC ugyanis rekord bevételt könyvelhetett el tavaly, pénzügyi szempontból viszont mégsem feltétlen rózsás a helyzet.

A Liverpool bejelentette, hogy klubrekordot jelentő, 594 millió font bevételt ér (ami 256 141 710 000 magyar forint) a tavalyi szezon végén, ezzel az adózás előtti profitjuk 7,5 millió font. Összehasonlításképp: ez a cikk írásakor aktuális árfolyamon 8 551 950 euró, ami kicsivel több, mint Darwin Nuñez új igazolása árának 10%-a.

Két régi motoros és egy új titán

Növekvő fizetések

A kiadási oldalon meg kell említeni a növekvő fizetéseket: a tavalyi 314 millió fontról 366-ra emelkedett, ami brutális 17%-os emelkedés. Ez két dologra vezethető vissza: több kulcsjátékosnak meghosszabbították jobb feltételekkel a szerződését. A csapatkapitány, Jordan Henderson, Andy Robertson, Alisson Becker és Diogo Jota is ebbe a kategóriába tartozik, míg Harvey Elliott és Stefan Bajcetic szerződéshosszabbítása akkor még inkább a jövőbeli építkezésről szólt. Ezt az idő igazolta is, hiszen a sok sérülés miatt az idei szezonban már alapembernek mondható a két fiatal. A másik ok, hogy két hazai kupát is behúzott a csapat és a Bajnokok Ligája ezüstérme is aktivált több, a játékosok szerződésében szereplő bónuszt. A Premier Leagueben csak a Manchester United költött többet ebben az időszakban fizetésekre, összesen 384 millió angol fontot.


Egy darabig könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó kupa, amit Jordan Henderson felemelt

A bevételek az azt megelőző évhez képest 107 millió fonttal nőttek, ami 22%-os emelkedés. A világon csak a Real Madrid (605 millió font) és a Manchester City (619 millió font) gyűjtött be nagyobb összeget. A közvetítési jogokból befolyó díjak 5 millióval csökkentek, mégis többet kapott a Liverpool, mint bármely másik szigetországi riválisa, hisz minden sorozatban az utolsó pillanatig talpon maradt. Az előző évi csökkenés csakis a pandémia miatt elhalasztott meccsek megemelkedett díjazása miatt következett be.

Nem csak a pályán, de / hanem pénzügyileg is ugyanazok a rivális csapatok

A meccsnapi bevételekben a harmadik helyre szorultak a Vörösök, megelőzi őket a Tottenham (106 millió font) és az örök rivális, a Manchester United (107 millió font), míg a Klopp-gárda 86 millió fontot termel meccsnaponta, ami 3 millióval több, mint az azt megelőző évben.

Nyolc új szponzor érkezett a klubhoz, így 29 millióval gyarapodott (247 millió fontra) a reklámbevétel. Legnagyobb százalékban talán az óriásira megnövekedett Nike mezeladásokhoz és a viszonteladók világjárvány utáni újranyitásához köthető, valamint újrakezdődtek a stadiontúrák is. A Premier League-ben csak a két manchesteri csapat előzi meg őket: a város vörös oldala 262 millió fontot, míg a kék oldala 316-ot zsebelt be.

Van, akikre mindig lehet számítani

Andy Hughes, a Liverpool ügyvezető igazgatója a The Athletic kérdésére kiemelte, hogy a klub gazdasági helyzete stabil és erős, és továbbra is a fenntartható működés a pénzügyi cél. Továbbá elmondta, hogy „Egy futballklub működtetésének az ára továbbra is nő, de az a célunk, hogy a klub növekedjen jelentős erősítésekkel, új és izgalmas játékosok szerződtetésével”. Az elmúlt öt évben állítása szerint 250 millió fontot költöttek infrastrukturális fejlesztésekre, és az Anfielden is egy új lelátót terveznek építeni.

Bármennyire is biztató gazdaságilag a Liverpool csapatának helyzete, a pályán már akadnak gondjai. Hetedik a bajnokságban: a Real Madrid 0-2-ről fordítva megalázó 5-2-es vereséget mért rájuk a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján, így idén szinte biztos nem számíthatnak már se hosszú BL-menetelésre, se trófeára. Nagyon át kell nézni a szerződéseket, vérfrissítésre van szükség a középpályán és a védelemben. Kérdés, a tulajdonosok és a vezetőség állják-e a szavukat és belenyúlnak-e az erősítésekért a pénztárcájukba? Mert ahhoz, hogy a rekordbevétel megmaradjon, muszáj a pályán is teljesíteni.