Célegyenes S1:E1: A bahreini nagydíj legnagyobb vesztesei és nyertesei

Max Verstappen és a Red Bull domináns győzelmével intették le a szezonnyitót, mögöttük Fernando Alonsóval és az Aston Martinnal a dobogón. Ők tehát magabiztosan várhatják a két hét múlva esedékes jeddahi folytatást. Felmerülhet a kérdés, a többiek vajon hányadán állnak a bajnoki versenyfutásban? Mennyire voltak lemaradva? Esetleg jobban vagy rosszabbul állnak, mint arra előzetesen számítani lehetett? Nézzük, kik a sakhiri hétvége abszolút nyertesei és vesztesei!

Aki minden bizonnyal most a mezőny legelégedettebb versenyzője: Fernando Alonso Forrás:https://www.formula1.com/en/latest/article.alonso-says-bahrain-podium-a-perfect-start-to-aston-martin-project-as-he.5MBEwmvbRad34HRNxyjiDm.html

Williams

Kezdésként nézzük az egyik legnagyobb pozitív meglepetést: a Williams sokkal erősebb, mint arra számítani lehetett. Logan Sargeant-t a debütáló hétvégéjén az előkelő 12. helyen intették le, ami önmagában is nagyszerű teljesítmény, míg csapattársa, Albon megszerezte a Williams idei első pontját. A versenytempójuk és az időmérős tempójuk is nagyon jó volt, Sargeant ezredre azonos kört ment a Q1-ben az éppen továbbjutó Lando Norris-szal, míg Albon egészen a kvalifikáció második felvonásáig menetelt, így csapattársa elől indulhatott. A 15-16. helyről rajtolva pontot szerezni, illetve tizenkettedikként befutni dicséretes teljesítmény. Kíváncsian várom a jeddahi tempójukat.

Ferrari: Felemás, de összességében pozitív teljesítmény

Bár a maranellóiak nem lehetnek felhőtlenül elégedettek, én mégis pozitívan tekintek a tempójukra. Egy körön mindenképpen szorosan ott tudnak lenni a Red Bull mögött, és bizakodóan tekinthettek a vasárnapi futamra. Előbb azonban a rajt előtt ki kellett cserélniük Leclerc autójában a vezérlőegységet, majd a futamon a harmadik helyen autózó monacoi alatt megállt a Ferrari, amelyben vélhetően ugyancsak a vezérlőegység adhatta meg magát. Mindazok ellenére, amik hátráltatják jelenleg az olaszokat, bíznak a koncepciójukban és igyekeznek megtalálni a problémáik okait, így tehát optimisták lehetnek a jövő kapcsán.

Nem úgy indul Leclerc szezonja, ahogy megálmodta Forrás:https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article29378652.ece/ALTERNATES/s1200d/0_e8ab230c-d1fb-4384-8b76-2bbd9145bcb1jfif.jpg

McLaren: Egy újabb év, amit kidobhatnak a wokingiak a kukába

Totális katasztrófa. Jelenleg a McLaren az a csapat, amely messze a legtöbb problémával küzd: Piastri tovább sem jutott a Q2-be és valószínűleg csak Lando Norris tehetsége az, ami a 11. helyig vitte a narancssárga autót. A versenyen nem ment jól egyik pilóta sem, ráadásul mindkettejüknek gondjaik voltak; Piastrinak a versenyt is fel kellett adnia. Ideje elgondolkodnia a csapatnak, hogy mit tegyenek versenygépükkel, mert ha így folytatják, el fogják veszíteni első számú pilótájukat, márpedig a wokingi alakulatnak hatalmas szüksége van Norrisra.

HAAS: A csapat amely ott folytatta, ahol abbahagyta – csak éppen rossz értelemben

Főhet a feje Günther Steiner legénységének: Kevin Magnussennek egész hétvégén nem ment jól a szekér, míg Hülkenberg legalább az időmérőn jól teljesített. Kár, hogy pocsék volt a versenytempójuk és mindössze a 13. és a 15. helyen zárták a hétvégét. Ennél pozitívabb rajtra számíthatott az amerikai csapat, sok munka vár tehát rájuk is.