Levente a stúdióban

Galda Levente: „A megújulás embere vagyok”

Galda Levente a Dal 2021-es évadában a középdöntőig menetelt az Eredő című dalával, melynek köszönhetően egy új világ nyílt ki előtte. A Dal előtt is sok mindennel foglalkozott és továbbra is így maradt. Jelenleg a szakma nagyjaival, Mazán Attilával, Darvas Benedekkel, Ádám Ritával, Hujber Szabolccsal és Puha Szabolccsal is együtt dolgozik, mérhetetlen hálával a szívében. Idén Semjén Zsolttól átvehette a Pro Cultura Minoritatum Hungary díjat is. Továbbá a szentesi Koszta József Múzeum Kultúrnagykövete lett. Leventével még az év elején, tavasszal dolgozhattam együtt szintén egy interjú, fotóriport keretein belül, meglepetésemre most éppen ő kért fel engem a közös munkára.

Mit gondolsz, mi lehet annak az oka, hogy sok pályatársaddal ellentétben te a Dal után is „fent maradtál”?

Galda Levente: Az egyik oka az lehet, hogy nem csak a könnyűzenében dolgozom, sőt ez az új területe az életemnek. Előtte egyházi zenében, folklórban, magyar nótában, és operett területén tevékenykedtem. Voltaképpen a fellépéseim a Dal után is ugyanúgy meg voltak egész nyáron, illetve ősszel is. Sok koncertre hívtak, bárhová mentem az Eredőt ráadásképpen mindig elvárták tőlem, ami egy kedves gesztus volt a szervezők részéről. A másik ok pedig, hogy azonnal elkezdtem olyan alkotótársakkal dolgozni, akik tényleg a szakma gyöngyei Magyarországon. Most három dalom született az elmúlt időszakban és azokat három különböző csapattal együtt alkottam, alkottuk meg. Ők szakmailag iránymutatásul szolgáltak nekem, mert nem szerettem volna beskatulyázódni, hogy egy fiókba betegyenek, hanem új színeket, új stílusokat szerettem volna mutatni magamból. Igazság szerint még magam is egyfajta útkeresésben vagyok a könnyűzenét illetően. Az Eredő világa zeneileg nekem nagyon tetszik. Ennek a folytatása Szekér Gergővel történik, mert magát a zenei alapot ismételten ő alkotta. A közös dalunk címe az Ösvény, melynek szövegét Hujber Szabolcs írta, akit korábban Fonogram és Artisjus díjjal tüntettek ki a dalszövegírás területén. Az említett dal egy duett lett Pénzelik Fannival, ő egy pilisszentkereszti fiatal tehetség, jazz énekesnő. Kristálytiszta hangja van, és nekem fontos, hogy fiatal tehetségeket is felkaroljak.

Ezeken felül a másik két dal az teljesen más gárdával készült. A fennmaradásnak talán ez a lényege, hogy mindig más csapattal tudjunk együtt dolgozni. A három dal közül csak az egyik szóló, ennek a címe Játszadozz!, a zenejét Mazán Attila szerezte, én csak besegítettem, a dalszöveget is ő írta. A harmadikat, a Vihar elől dalomat pedig Pelva Gáborral, Ádám Ritával és Darvas Benedekkel közösen alkottuk meg, a dalszöveg Pelva Gábor kezei alól került ki.

Az említett dalok közül elsőként a Vihar elől készült el. Ádám Ritával hallgatótársak voltunk a BKF-en, (napjainkban METU) és volt egy találkozó az egyetem 20 évvel ezelőtti megalakulása miatt, Ritával pedig itt találkoztunk. Mivel ő is a zeneiparban tevékenykedik, ezért megkértem, hogy dolgozzunk együtt, ő pedig beleegyezett. A párja, Darvas Benedek szintén zeneszerző, a Darvas család egy komoly zenei dinasztia, generációkra visszamenőleg mindenki zeneszerző náluk. Ő segített a produceri munkában, itt vettük fel Puha Szabolcs stúdiójában.

Célom volt az, hogy idén legalább egy dalt ki tudjak adni, de az elmúlt időkben három is született és teljesen más mindhárom a zenei világukat tekintve.

Miről szólnak a soron következő dalaid, mi a mondanivalójuk? Miért születtek meg?

Szövegvilágukban az érdekesség, hogy hasonló gondolatokat közvetítenek. Közös pontok vannak bennük és elképesztő, hogy ismeretlen emberek hogy tudnak hasonlóképpen gondolkodni egy előadóról. Nem szoktam megmondani, hogy egy dal miről szóljon, mindenki a saját élethelyzetéből tudja levetíteni, amit én interpretálhatok, de értelmezni a hallgató fogja. A boldogságkeresés, az útkeresés, a célok, álmok elérése mindegyikben benne van. Sötétség nélkül nincs fény, kudarcok nélkül nincs siker, fájdalom nélkül nincs boldogság. A nehéz pillanatokat ugyanúgy meg kell élnünk az életünkben, hogy aztán meg tudjuk lelni a jót, az örömöt, a boldogságot. Az idő is mindegyik dalban szerepet játszik, az itt és mostnak, a jelennek kell élni. Vakmerőnek, bátornak kell lenni, az ember így tud teremteni, alkotni, lábnyomot hagyni, mert így érheti el a csodákat és azt, hogy ezek a kis csodák a jövőben tovább éljenek más emberekben.

Mikorra várható ezeknek a daloknak a megjelenése?

Mindhárom dal elkészült rádió minőségben is, ezek továbbítva is lettek, a vidéki rádiókban hamarabb fog felcsendülni, a nagyobb rádiókban-például Rádió1, Petőfi Rádió viszont több idő, hetek kérdése a feldolgozása, ezért szerintem leghamarabb decemberben kezdik el játszani őket.

Hogy tudtál kapcsolatba kerülni azokkal a személyekkel, akiknek segítségével megszületettek ezek a dalaid, és miért pont őket választottad?

Mint említettem Ádám Ritával az egyetemi találkozón láttuk egymást újra, általa pedig tudomásomra jutott, hogy Darvas Benedek szintén zeneszerző, operákat ír, de könnyűzenéket is. Amikor dalszövegírót kerestünk gondolkoztunk Závada Péteren, mert ők együtt dolgoznak, vagy Pelva Gáboron, de nem volt sok idő, és Péter akkor pont munkában volt. Gábor viszont azonnal igent mondott és kész is volt egy-két napon belül a csodálatos dalszöveg. Amikor minden elkészült elmondták, hogy Puha Szabolccsal dolgoznak együtt, és azt is, hogy ő szakma egyik nagysága. Szabi például többek között dolgozott együtt Zsédával, és Rúzsa Magdival is. Szekér Gergővel régebb óta ismertük egymást. Hujber Szabolcs, aki a dalszöveget (Ösvény) írta, korábban együtt dolgozott a Margaret Island-el, Radics Gigivel, ő írta Orsovai Reni és Rácz Gergő nyertes dalát, a Mostantólt. Őt úgy ismertem meg, hogy bejelöltem a Facebookon, írtam neki, hogy szeretnék vele együtt dolgozni, és ez meg is történt. Azonnal igent mondott a közös munkára, mert látta rajtam, hogy komoly ember vagyok. Darvas Benedek, Puha Szabolcs, Hujber Szabolcs mind abszolút idegenek voltak számomra. Mazán Attilát (Mystery Gang) a Dal előző szériájában ismertem meg.

Mi motivált abban, hogy újra jelentkezz a Dalba? Megígértem magamnak, hogy addig fogok jelentkezni, amíg a döntőbe be nem kerülök, illetve az is egy motiváció, hogy egy új arcomat szeretném megmutatni, mert én a megújulás embere vagyok.

Mit adott neked korábban ez a műsor az ismertségen kívül?

Elképesztő új utakat. Szlovákia szerte is olvasottabb napilapokba kerültem be, többek közt neked köszönhetően is, illetve a leghallgatottabb rádióműsorba, a legnézettebb televíziós sorozatba. Nemrég például az erdélyi Temesvári Rádió hívott meg egy beszélgetésre. Óriási lehetőségeket adott, és ennek köszönhetően ismerhetem azokat a szakembereket is, akikkel jelenleg együtt dolgozhatok.

Mutatnál nekem ezekből a dalszövegekből részletet, vagy részleteket?

Vihar elől (Pelva Gábor)

„Hirtelen félreállok, döntöttem, hogy kiszállok,

Páncél nélkül fogadom ezt a boldogság-csapást

Előre nézek, mögém tekintek, testen kívül lebegve intek

Csak a most van, senki földjén nézem a látomást.”

Ösvény (Hujber Szabolcs)

„Futnék valahová, élnék valakiért,

Állnék a nap alá,

kezem az éghez ért.

Enyém ez a világ.

Ölelném szabadon,

Nevetve húz a boldogság utánfutón.”

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy Levente minden erőfeszítésével, és a tőle már megszokott lelkesedéssel törekszik az önmegvalósításra, kiteljesedésre. Elmondta azt is, hogy a sok foglalkozása miatt a napirendje percre pontosan be van osztva, a felkérések, fellépések, megjelenések, interjúk és civil munkái miatt gyakorlatilag nincs szabadideje. Jelen helyzetben elsődlegesen a Dalra koncentrálódik a figyelme, de a munkahelye miatt muszáj ott is jól teljesítsen, és maximalizmusa miatt nem is engedi meg magának, hogy ez ne így legyen.