Hűsítő koktélparádé a nyári kánikula ellen

Budapesti Szerkesztőség
Nincs több vizsga, kezdődhet a hessz! Július beköszöntével az egyetemisták számára is kezdetét veszi a nyár, ami együtt jár a sokszor kibírhatatlan hőséggel, tóparti bulikkal és megfelelő mennyiségű hidratációval. Hoztam is nektek pár hűsítő koktélreceptet, nehogy kiszáradjatok!

Borítókép: freepik

Hugo

Ha egy könnyed, egyszerűen elkészíthető frissítőre vágysz, a Hugo a megfelelő koktél számodra. 2005-ben Roland Gruber találta fel Észak-Olaszországban a népszerű Aperol Spritz mintájára. Egyszerű, de nagyszerű!

Hozzávalók (1 adag)

  • 10 cl prosecco (alkoholmentes verzió esetén alkoholmentes pezsgő)
  • 2-3 cl bodzaszirup
  • 5 cl szódavíz
  • 4-5 db mentalevél
  • citromkarika vagy lime 
  • jég

Elkészítés

A borospoharat megtöltjük jéggel, majd ráöntjük a bodzaszörpöt és a proseccot. Utána szódavízzel hígítjuk és ízlés szerint díszítjük a mentalevelekkel és a citromkarikával. 

greatitalianchefs.com

Ananászos Daiquiri

Egy krémesebb koktél, ami tökéletes egy nyári kerti partira. A Daiquiri eredetileg egy 19. századi kubai ital, a Canchanchara rokona, ami rum, citrom, méz és víz keverékéből áll össze. A koktélt Jennings Stockton Cox amerikai mérnöknek köszönhetjük. Sokféle gyümölcsös verziója létezik, többek között ez az ananászos is, ami egyszerre édes és krémes. 

Hozzávalók (4 adag)

  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 db ananász
  • 1 csipet só
  • 1 dl fehér rum
  • 1,65 dl kókusztej
  • jég

Elkészítés

A vizet kb. 10 perc alatt összefőzzük a cukorral, majd hűlni hagyjuk. Az ananászt megtisztítjuk, felkockázzuk és lefagyasztjuk. Az előkészületek után mindent egy blenderbe teszünk és leturmixoljuk, majd jéggel telített poharakba öntjük a koktélt. 

freepik

Görögdinnyés koktél

A görögdinnye a nyár kihagyhatatlan velejárója, de emiatt valószínűleg senki se búsul. Sokféle módon lehet felhasználni ezt a frissítő gyümölcsöt. Itt most a témához illően egy finom gin-es koktélban hasznosítottuk.

Hozzávalók (2 adag)

  • 2 bögre görögdinnye
  • 1 db lime leve
  • 0,25 bögre áfonyalé
  • 2 dl gin
  • 1 dl bodzalikőr
  • 2 db mentalevél

Elkészítés

A görögdinnyét lefagyasztjuk, majd egy turmixgépbe helyezve addig daráljuk, amíg kásás nem lesz. Hozzáadjuk a lime kifacsart levét, az áfonyalevet, a gint és a bodzalikőrt. Összekeverjük, poharakba töltjük és mentalevéllel díszítjük.

freepik

Summer Kiss

Ez a trópusi hangulatú koktél tökéletes lehet mind egy nyári kerti partira, mind egy délutánra a medence mellett. A banánlikőr édességet csempész a rum fűszeres íze mellé, ami kitűnő ízvilágot hoz létre.

Hozzávalók (1 adag)

  • 1 cl banánlikőr
  • 2 cl ananászlé
  • 2 cl fehér rum
  • 1 dl pezsgő
  • jégkocka

Elkészítés

A banánlikőrt, az ananászlevet és a rumot a jégkockákkal együtt egy shakerbe öntjük, majd alaposan összerázzuk. A keveréket szűrőn keresztük pohárba töltjük, majd ízlés szerint hideg pezsgőt töltünk rá.

cocktails-road.com

Vampires Punch

Egy nagyobb összejövetelre megéri nagyobb mennyiségű itallal készülni. Ez a bólé nem csak ízével, hanem vérvörös látványával is lenyűgöz minden vendéget!

Hozzávalók (12 fő)

  • 55 cl cseresznyés vodka
  • 25 cl lime szirup
  • 20 cl áfonyalé
  • 7,5 cl grenadine (gránátalma) szirup
  • 1-1,5 liter 7 Up szénsavas üdítőital
  • 10-20 db friss cseresznye és meggy

Elkészítés

A friss cseresznyét és meggyet megmossuk, majd eltávolítjuk a száraikat és magjaikat. Fontos, hogy ne szedjük szét őket, hanem magozóval vagy egy hurkapálcika segítségével nyomjuk ki a magokat, mivel ez lesz a díszítésünk. Ezek után töltsük a cseresznyés vodkát, a lime szirupot, az áfonyalevet, a grenadinet és a gyümölcseinket egy nagy bólés pohárba, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Végül öntsük rá a hideg 7 Up üdítőt. 

freepik

Reméljük, a fenti koktélok után nem kell a hidratáció miatt aggódni! Győzzétek le a kánikulát egy-egy ínycsiklandó koktél elkészítésével és pihenjetek, hiszen itt a vakáció ideje!