Borítókép: freepik
Hugo
Ha egy könnyed, egyszerűen elkészíthető frissítőre vágysz, a Hugo a megfelelő koktél számodra. 2005-ben Roland Gruber találta fel Észak-Olaszországban a népszerű Aperol Spritz mintájára. Egyszerű, de nagyszerű!
Hozzávalók (1 adag)
- 10 cl prosecco (alkoholmentes verzió esetén alkoholmentes pezsgő)
- 2-3 cl bodzaszirup
- 5 cl szódavíz
- 4-5 db mentalevél
- citromkarika vagy lime
- jég
Elkészítés
A borospoharat megtöltjük jéggel, majd ráöntjük a bodzaszörpöt és a proseccot. Utána szódavízzel hígítjuk és ízlés szerint díszítjük a mentalevelekkel és a citromkarikával.

Ananászos Daiquiri
Egy krémesebb koktél, ami tökéletes egy nyári kerti partira. A Daiquiri eredetileg egy 19. századi kubai ital, a Canchanchara rokona, ami rum, citrom, méz és víz keverékéből áll össze. A koktélt Jennings Stockton Cox amerikai mérnöknek köszönhetjük. Sokféle gyümölcsös verziója létezik, többek között ez az ananászos is, ami egyszerre édes és krémes.
Hozzávalók (4 adag)
- 5 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1 db ananász
- 1 csipet só
- 1 dl fehér rum
- 1,65 dl kókusztej
- jég
Elkészítés
A vizet kb. 10 perc alatt összefőzzük a cukorral, majd hűlni hagyjuk. Az ananászt megtisztítjuk, felkockázzuk és lefagyasztjuk. Az előkészületek után mindent egy blenderbe teszünk és leturmixoljuk, majd jéggel telített poharakba öntjük a koktélt.

Görögdinnyés koktél
A görögdinnye a nyár kihagyhatatlan velejárója, de emiatt valószínűleg senki se búsul. Sokféle módon lehet felhasználni ezt a frissítő gyümölcsöt. Itt most a témához illően egy finom gin-es koktélban hasznosítottuk.
Hozzávalók (2 adag)
- 2 bögre görögdinnye
- 1 db lime leve
- 0,25 bögre áfonyalé
- 2 dl gin
- 1 dl bodzalikőr
- 2 db mentalevél
Elkészítés
A görögdinnyét lefagyasztjuk, majd egy turmixgépbe helyezve addig daráljuk, amíg kásás nem lesz. Hozzáadjuk a lime kifacsart levét, az áfonyalevet, a gint és a bodzalikőrt. Összekeverjük, poharakba töltjük és mentalevéllel díszítjük.

Summer Kiss
Ez a trópusi hangulatú koktél tökéletes lehet mind egy nyári kerti partira, mind egy délutánra a medence mellett. A banánlikőr édességet csempész a rum fűszeres íze mellé, ami kitűnő ízvilágot hoz létre.
Hozzávalók (1 adag)
- 1 cl banánlikőr
- 2 cl ananászlé
- 2 cl fehér rum
- 1 dl pezsgő
- jégkocka
Elkészítés
A banánlikőrt, az ananászlevet és a rumot a jégkockákkal együtt egy shakerbe öntjük, majd alaposan összerázzuk. A keveréket szűrőn keresztük pohárba töltjük, majd ízlés szerint hideg pezsgőt töltünk rá.

Vampires Punch
Egy nagyobb összejövetelre megéri nagyobb mennyiségű itallal készülni. Ez a bólé nem csak ízével, hanem vérvörös látványával is lenyűgöz minden vendéget!
Hozzávalók (12 fő)
- 55 cl cseresznyés vodka
- 25 cl lime szirup
- 20 cl áfonyalé
- 7,5 cl grenadine (gránátalma) szirup
- 1-1,5 liter 7 Up szénsavas üdítőital
- 10-20 db friss cseresznye és meggy
Elkészítés
A friss cseresznyét és meggyet megmossuk, majd eltávolítjuk a száraikat és magjaikat. Fontos, hogy ne szedjük szét őket, hanem magozóval vagy egy hurkapálcika segítségével nyomjuk ki a magokat, mivel ez lesz a díszítésünk. Ezek után töltsük a cseresznyés vodkát, a lime szirupot, az áfonyalevet, a grenadinet és a gyümölcseinket egy nagy bólés pohárba, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Végül öntsük rá a hideg 7 Up üdítőt.

Reméljük, a fenti koktélok után nem kell a hidratáció miatt aggódni! Győzzétek le a kánikulát egy-egy ínycsiklandó koktél elkészítésével és pihenjetek, hiszen itt a vakáció ideje!