Isten áldja a Királynőt, avagy a brit könnyűzene története 1.

Volt alkalmam ellátogatni az Egyesült Királyság fővárosába, Londonba, Bár elsősorban városlátogatáson voltam közben végig azon járt az eszem, hogy mégis mi lehet ebben az országban, pláne ebben a városban, hogy a könnyűzenére ilyen nagyhatású zenészeket, stílusirányzatokat termelt ki. Ennek okán a cikkben végig veszem az angol zenetörténet jelentős korszakait.

borítókép: Rolling Stones

Az első részben a 60-as évek beatkorszakától a 80-as években megjelenő new wave-ig tartó időszakot veszem górcső alá.

Séta az Abbey Road-on

Talán nem sok embert lepek meg, hogy ha a zenetörténeti bemutatómat The Beatles-szel kezdem. Hatalmas hatással voltak a popkultúrára, emellett a 10 éves pályafutásuk alatt több eladási rekordot is sikerült felállítaniuk. Mondhatni ők voltak a popzene megalkotói. A szó eredeti értelmében mindenképpen populárisak voltak. Hozzájuk köthető a beatzene megalakulása is, amely leginkább az amerikai rock & roll, rhythm and blues, doo-wop keverékének mondható, ami a jazz és a kor más zenei műfajaival állt szemben.

The Beatles – Abbey Road albumborító

1963-ban megjelenő első, Please Please Me című albumukon – olyan számokkal, mint az I Saw Her Standing There, a címadó Please Please Me vagy a Twist And Shout – bemutatták mi is az a beatzene. The Beatles előszőr még jól öltözött, gomba frizurás együttesként lépett színpadra (ez valószínűleg az amerikai motown bandáktól ellesett reklámfogás), akik akármikor megjelentek úgy fogadták őket a lányok a nézőtéren, mint később a 90-es évek, vagy akár napjaink fiúbandáit.

Folyamatosan keresték az új hangzást, ennek köszönhető például a Tomorrow Never Knows (Revolver album), amelyen némi pszichedelikus hangzás figyelhető meg vagy akár az 1968-as legendás fehér lemezükön megjelent Helter Skelter, ami az első hard rock dalnak is nevezhető. Utolsó közös fellépésük 1969-ben történt az Apple Studio tetején, ebben az évben adták ki Abbey Road lemezüket. Majd 1970-ben felbomlottak. Legismertebb dalaik: Twist And Shout, Can’t Buy Me Love, Help!, Eleanor Rigby, Yellow Submarine, Come Together.

The Beatles, jobbról balra: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr, George Harris.
Forrás: Jeff Hochberg/Getty Images

Indulhat az invázió

A Beatles betörése után elindult a 60-as évek második felében, egészen 1970-ig, az úgynevezett brit invázió. A rock történetének azon szakaszát jelölik alatta, amikor egyre több brit blues, rock & roll, hard rock együttes emelkedett fel és megjárták az USA-t. Ezen zenekarok közé tartoznak például a The Rolling Stones, The Kinks, Led Zeppelin, The Who, illetve ekkor még a siker előtt álló Pink Floyd.

Brit invázió poszter

A rock & roll dinoszauruszai

The Rolling Stones 1962-es alapítása óta máig aktívan turnézik, így ezzel Ők váltak a világ leghosszabb ideje működő és egyik legsikeresebb rockzenekarává.  Ezalatt a hosszú idő alatt megalkotott életművel egyaránt bekerültek a zenetörténet meghatározó alakjai közé. A klasszikus rock & roll utolsó mohikánjai, és az amerikai Billboard lista szinte állandó szereplői.

Megalakulásukkor az együttes felállása: Mick Jagger (ének, szájharmonika), Keith Richards (gitár, vokál), Brian Jones (gitár, szájharmonika, vokál), Ian Stewart (billentyű), Dick Taylor (basszusgitár), a dobok mögött a kezdeti időkben többen is megfordultak, mint Mick Taylor The Kinksből, Tony Chapman és Carlo Little. Nevüket a Rollin’ Stone című Muddy Waters dal után vették fel. A guruló kövek kifejezés jelentése az angol szlengben: nyughatatlan emberek. Első albumuk 1964-ben The Rolling Stones névvel jelent meg. A lemezen saját számok és feldolgozások egyaránt találhatóak, például: Carol (Chuck Berry), Route 66 (Nat King Cole), Tell Me (saját). Ebből könnyen következtethetünk, hogy zenéjükre nagy hatással voltak az amerikai rythm & blues, rock & roll énekesek és zenészek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mint a fentebb említett Brit invázió egyik zászlóshajójaként könnyen be tudtak törni a tengerentúlra. Az egyik ilyen amerikai turnéjuk során, 1969-ben, megkapták a „a világ legjobb rock and roll-együttese” megnevezést.

Rolling Stones

2022. júniusában indulnak útra egy újabb európai turnénak, amelynek keretein belül a 6 évtizedes fennállásukat ünneplik. Június 1-én kezdődő SIXTY névvel ellátott koncertsorozat Madridban startol el. Hozzánk legközelebbi állomásuk Bécsben lesz július 15-én. The Rolling Stones munkásságából, amiket a leginkább ajánlok és biztosan felcsendülnek majd a turné során: Paint It, Black, Satisfaction, Sympathy For The Devil, Brown Sugar, Can’t You Hear Me Knocking

Rolling Stones – Dirty Work albumborító

Kezdődjön, hát az Anarchia!

A punk rock létrejötte a 70-es évek populáris zenei műfajaira, mint például a diszkóra volt egyfajta válaszcsapás. Elsősorban a rendszerkritikus szövegek, erőszak, lázadás és az ehhez köthető anarchia jellemezte a punk zenekarokat. A brit punkból két együttest érdemes kiemelni, az 1975-ben alakult Sex Pistols-t és az egy évre rá létrejövő The Clash-t.

A Sex Pistols eredetileg 1972-ben Strand néven indult, majd későbbi elhíresült nevüket egy barátjuk boltja után vették fel. Koncertjeik a  botrányaikról voltak híresek. Első igazán a rendszert kritizáló és az anarchia szellemesigében megjelenő daluk az 1976-os Anarchy In The UK. A kislemezt többen pozitívan fogadták és sokan egyetértettek a szövegben megfogalmazott kinyilatkoztatásokkal. Innentől a zenekarhoz és a punkhoz hozzákapcsolódott a politikai állásfoglalás. Az átütő sikert végül 1976. december 1-jén, Bill Grundy műsora után szerezték meg, ahol a tagok erős szóváltásban keveredtek a műsorvezetővel. Több káromkodás és személyeskedés is elhangzott az élő adás során. A Sex Pistols helyett a Queen lett volna a show vendége, azonban ők nem értek rá, így végül a fiatal punkcsapatot hívták meg. Többek szerint a tagok és Grundy egyaránt alkoholos befolyás alatt álltak, amikor elkezdték egymást megjegyzésekkel illetni. A történtek bejárták a sajtót,  ezzel hírnevet szerezve a Sex Pistols-nak az egész szigetországban. Második kislemezük a God Save The Queen 1977-ben jelent meg. A monarchia ellenessége miatt már a megjelenése előtt számos nehézségbe ütközött a szám kiadása, miután pedig kijött hatalmas port kavart az Egyesült Királyságban. A brit média jelentős része nem engedte leadni. Ugyanebben az évben debütált első és utolsó nagylemezük a Never Mind The Bullocks, Here’s The Sex Pistols.

Sex Pistols

The Clash-re nagy hatással volt a Sex Pistols. Zenéjükben fellelhetőek reggae, funk és a későbbi albumjaikban new wave elemek és hangzás. Eredeti felállásuk 1977-re alakult ki (Joe Summer, Mick Jones, Paul Simonon, Topper Headon) és egészen 1986-os felbomlásukig együtt léptek fel. ’77-ben jelent meg a banda nevével megegyező The Clash album, amelyből már érezhető volt, hogy Sex Pistols-szal ellentétben a Clash nem az anarchizmus és a nihilizmus elveit tartja feltétlenül szem előtt, hanem sokkal inkább a társadalmi problémákat. A csúcsra törést az 1979-ben megjelenő harmadik  nagylemezükkel, a London Calling-gal érték el. Valószínűleg a műfaji sokszínűségnek és figyelemfelkeltő szövegeknek köszönhető. Azonban a siker nem tarthatott sokáig mert bár hivatalosan is berobbantak a köztudatba, azonban a 80-as évek bukások sorozatát tartogatta számukra, ez alól kivétel a ’82-es Combat Rock-on megjelenő Should I Stay or Should I Go és a Rock The Casbah. A new wave irányába való nyitásba viszont belebuktak, 1986-ban pedig véglegesen feloszlottak.

The Clash-London Calling albumborító
The Clash-Combat Rock albumborító

Bár hosszan nem térek ki rájuk, de muszáj megemlítenem a punkból kialakuló new wave-vel kapcsolatban Elvis Costello nevét, akinek korábban már ajánlottam egy számát a Zene Hallgatóban és a 80-as évek egyik igazán populáris és stílusilag vegyes együttesét The Police-t, akiknek olyan dalokat köszönhetünk, mint Every Breath You Take, Roxanne vagy a Message In A Bottle.

A következő részben folytatjuk brit zenetörténeti kirándulásunkat, ahol a 80-as évek pop ikonjaitól egészen a 2000-es évek elei indie rockjáig ellátogatunk.