Zene Hallgató – 3.rész

Egy hét kihagyás után újra zenei kalandra szeretném invitálni az olvasókat, amelyben továbbra is hétről-hétre 5 különböző frissen felfedezett vagy éppen megjelent muzsikát, előadót vagy akár konkrét albumot ajánlok. Tartsatok velem!

Borítókép: Fin Costello

Jó okkal maradt ki az előző heti Zene Hallgató, mivel Londonban jártam, de eközben sem voltam rest és nyitott fülekkel jártam Londinium utcáit, lemezboltjait és pubjait. Ebben a részben most 5 zenét hoztam el nektek az Egyesült Királyságból.

Fontos, hogy a rovatban továbbra sem a mainstream rádió slágerek vannak a fő sodorban, azonban olykor-olykor felkerülhet egy-két felkapott előadó vagy muzsika a listára. Ha te is oda vagy a zenéért és nyitottan állsz minden műfajhoz vagy esetleg nem tudod éppen mit hallgass, akkor jó helyen jársz! Aki esetleg lemaradt volna a legutóbbi ajánlóról, az itt érheti el.

1. The Stone Roses – Fools Gold

A manchesteri zenekar összevegyítve a 60-as évek rock zenéjét és a 80-as évek dance beatjét egy pszichedelikus beat-pop-rock egyveleget alkot. A 89-es The Stone Roses debütáló albummal egyből bekerültek a brit könnyűzene felkapottjai közé.

Elérhető: Spotify, Youtube

2. Elvis Costello – Don’t Let Me Be Misunderstood

Egyik legmegkerülhetetlenebb brit zenész, zeneszerző. The Attractions tagjaként punk rockot játszottak, ebben a formációban jelent meg a 78-as This Year‘s Model albumról a Pump It Up, ami tükéletesen bemutatja a zenekar punkos jellegét. Costello szólókarrierje során inkább a new wave irányába fordult. Ez az 1986-os King of America albumon megjelent nóta egy lassabb, szövegcentrikusabb, ódaibb pop szám, amelyet az előadó rekedtes hangja teszi még inkább esszenciálisabbá.

Elérhető: Spotify, YouTube

3. The Cure – The Lovecats

Az 1976-ban alakult The Cure jelentős formációja az angol alternatív rockzenének. A dal az 1983-as Japanes Whispers albumon jelent meg. Bár furcsa néha a macska nyávogás imitálása, de ne ijedjen meg senki se, ez egy kellemes fülbe mászó szerelmes dal.

Elérhető: Spotify, YouTube

4. The Teardrop Explodes – Reward

1978-ban alakult liverpooli együttes elsősorban punk és az abból alakult new wave műfajokban alkotott. A szigetországon belül a legnagyobb sikert aratott albumuk a Kilimanjaro, erről az albumról hoztam nektek a Reward-ot, amely egy gyors, pörgős pszichedelikusabb, rézfúvós szekcióval megerősített dal. A dalt kint egy spanyolt bárban hallottam, aminek kb. annyi köze volt Spanyolországhoz, mint nekem bölcsészként a statikához, viszont az ehhez hasonló zenék miatt imádtam a helyet.

Elérhető: Spotify, YouTube

5. Fontaines D.C. – Boys in the Better Land

Bár a Fontaines D.C. egy 2017-ben alapított post-punk ír zenekar és még csak nem is észak-ír (mivel a D.C. az a Dublin City rövidítése), azért mégis úgy gondoltam megérdemli az ajánlást, már csak amiatt is, hogy szintén Londonban hallottam a Portobello Road-on egy vintage üzletben, illetve azért, mert magával ragad a lüktetése.

Elérhető: Spotify, YouTube

Ezek voltak az elmúlt egy hét legnagyobb felfedezései számomra, ha listáról valamelyik tetszett vagy ajánlanátok ti is, akkor írjátok meg a Facebook, vagy az Instagram oldalunkon kommentben!