Zene Hallgató – 2.rész

Zenei kalandra szeretném invitálni az olvasókat, amelyben hétről-hétre 5 különböző frissen felfedezett vagy éppen megjelent muzsikát, előadót vagy akár konkrét albumot ajánlok. Tartsatok velem!

borítókép: Müller András photography

A rovatban továbbra sem a mainstream rádió slágerek vannak a fő sodorban, azonban olykor-olykor felkerülhet egy-két felkapott előadó vagy muzsika a listára. Ha te is oda vagy a zenéért és nyitottan állsz minden műfajhoz vagy esetleg nem tudod éppen mit hallgass, akkor jó helyen jársz! Aki esetleg lemaradt volna az előző heti ajánlóról, az itt érheti el.

  1. Scissor Sisters – Take Me Out

A Scissor Sisters egy 2001-ben alapított amerikai popegyüttes, akik feldolgozták az ismert brit indie rockegyüttes, a Franz Ferdinand legnépszerűbb dalát, a Take Me Out-ot. A dal a Scissor Sisters verziójában egy nagyon Elton John-os hangzású zongora-ének kettőssel kezd, majd a váltásnál beszáll egy country-blues témával a gitár. Összességében egy jól sikerült feldolgozásról beszélhetünk.

Elérhető: Spotify, YouTub

2. Sunflowers – Post Breakup Stoner

A Sunflowers portugál együttes professzionális rockbandaként hivatkozik magára az Instagram oldalán, azonban leginkább punkot és punk-rockot játszanak, amit megfűszereznek néma surf rockkal a 60-as évekből. Így történt ennél a muzsikájuknál is, amelyben az énekes röviden ismerteti volt kedvesével, hogy miután a lány elhagyta jól betépett. A szöveg nincs túl bonyolítva, a zene pedig pörgős és vidám. Szóval nem kell félni, semmi nem fog lehozni az életről. Elérhető: Spotify, YouTu

3. Papooz – None of This Matters Now (LP)

Az idillikus indie popot játszó francia Papooz-t nagyjából egy éve fedezhettem fel. Egyből megtetszett, valamiért mégis parkolópályára került úgy nagyjából 2022 januárjának környékéig. Fogalmam sincs mi lehetett az oka, de valahogy ismételten egymásra találtunk és újra felgyulladt a szerelem. Azóta lelkesen hallgatom és követem tevékenységüket. Így nagy örömmel fogadtam, amikor a napokban megjelent az új albumuk None of This Matters Now címmel. Személyes kedvenceim a Baby Girl, White Roses, Cocaine Angel. Kifejezetten ajánlani tudom napsütéses tavaszi és nyári napokra egy-egy hideg nedűvel miközben a szellő lágyan simogatja az ember arcát.

Elérhető: Spotify, YouTube

4. Ivan & The Parazol – I Can’t Recall

A 2010-ben alapított beat-rock, rock & roll-t játszó Ivan & The Parazol mára megkerülhetetlen alakjai a magyar könnyűzenének. Jó ideje ismerem az együttest, de valahogy a Ha Megnyitod a Szíved-en és még pár ismertebb számukon kívül nem hallgattam őket annyira. Emlékeim szerint a vízválasztó 2020-ban megjelent Játék volt, amelynek videóklipje is zseniális, viszont rajongásom csak a Budai Pop album után alakult ki, ekkor kezdtem el szépen lassan beleásni magam a korábbi munkásságukba. Őszintén nem értem, hogyan sikerült csak a napokban felfigyelnem erre a szerzeményre. A szám 2019-ben az Exotic Post Traumatic albumon jelent meg.

Elérhető: Spotify, YouTube

5. The Mothers Of Invention – Anyway The Wind Blows

1964-ben alakult kaliforniai rock együttes, amelynek frontembere Frank Zappa volt, aki 30 éves pályafutása alatt meghatározó alakjává vált a könnyűzenének. Olyan dalokat köszönhetünk neki, mint a My Guitar Wants To Kill Your Mama, Trouble Every Day, illetve szóló karrierje során a Bobby Brown Goes Down. Az Anyway The Wind Blows hallgatása utánkönnyen dallamtapadása lehet az embernek.

Elérhető: Spotify, YouTube

Ezek voltak az elmúlt egy hét legnagyobb felfedezései számomra, ha listáról valamelyik tetszett vagy ajánlanátok ti is, akkor írjátok meg a Facebook, vagy az Instagram oldalunkon kommentben!