Milyen a jó önéletrajz?

Jegy a karrieredhez – Milyen is a jó önéletrajz?

Bármilyen munkábaállással, karrierrel kapcsolatos oktatás, beszélgetés során örökzöld téma az önéletrajz kérdése. A "belépő", a "jegy", az "alap" ahhoz, hogy belekezdjünk álmaink új munkahelyének felvételi folyamatába. És, mint köztudott: nagyon sok is múlhat rajta. Mit tartalmazzon? Milyen hosszú legyen? Hogyan készítsem el? Ezekre a számtalanszor felmerülő kérdésekre válaszoltunk!

Borítókép: Sora Shimazaki, Pexels

Férjen bele egy oldalba?

Gyakori mítosz az önéletrajzokkal kapcsolatban, hogy bizony, ha egy oldalban nem tudunk magunkról mident elmondani, akkor már nem is érdemes. Elsőre jogosnak tűnhet a dolog, ugyanakkor a történet leginkább csak a nagyvállalati HR-esek időhiányából ered. Nem szükséges egy oldalba bezsúfolnunk mindent, hiszen leendő munkavállalónk jellemzően arra kíváncsi, hogy mi mit szeretnénk elmondani magunkról. Jól mutatja ezt a sok helyen csatolandó motivációs levél ténye is. Továbbá egyre több helyen adhatjuk le saját felületen jelentkezésünket, ahol pedig a munkakörrel kapcsolatos egyedi kérdésekre amúgy is választ kell adnunk, így önéletrajzunkon felül már az első körben számos részletre fény derül a munkaadó számára. Röviden tehát: nem kell, hogy önéletrajzunk beleférjen egy oldalba.

Milyen gyakran frissítsek?

Az első önéletrajzunk elkészítésekor persze átgondolunk mindent. Mit végeztünk, milyen elismeréseink, tapasztalataink, hobbijaink vannak. És persze „úgy egészben” milyen embernek gondoljuk magunkat. Felmerül ugyanakkor, hogy ez a magunkról mutatott kép idejétmúlttá válhat. Az önéletrajznak – persze munkaköre válogatja – jellemzően tükröznie kell az adott állásra való jelentkezés motivációit és számos olyan információt is tartalmaznia kell, ami az adott munkakörhöz kapcsolódik. Így röviden tehát: minden nagyobb jelentkezés esetén érdemes átnézni és frissíteni önéletrajzunkat. Emeljük ki a relevánsabb végzettségeket, tapasztalatokat. Legyünk tisztában megcélzott munkahelyünk „hivatalosságának” szintjével, az ottani folyamatokkal, hiszen nagyon sok múlhat az első benyomáson, amelyben nagy szerepe van az önéletrajznak is. Gondolkodjunk leendő munkaadónk fejével és mutassunk valami olyat, ami neki is tetszene.

Mit fognak kérdezni az önéletrajzomból?
Kép: Anna Shvets, Pexels

„Belekérdeznek?”

Igen. Nem elég tehát csak egyszer összerakni és elküldeni. Tisztában kell lenni minden részlettel, ami benne van, hiszen egy esetleges későbbi interjún bizony részleteiben belekérdezhetnek minden általunk megjelenített információba. Mindig tudjuk tehát, hogy milyen tapasztalataink, képességeink vannak és azokat miért írtuk oda. Legyünk tisztában az állással, amire jelentkezünk, hiszen könnyen szembetalálhatjuk magunkat olyan örökzöld kérdésekkel, mint a „miért szeretne itt dolgozni?” és a „miért gondolja, hogy ön lenne a jó választás?”. Az előbbiekből pedig értelemszerűen következik, hogy bizony füllenteni sem érdemes, ugyanis egy-egy munkaviszony, végzettség, tapasztalat valósságának könnyen utánajárhatnak, ami kellemetlen helyzeteket szülhet.

Klisé, klisé, klisé

Legyünk egyediek. Az énmárka megjelenése ugyanis nagyon fontos teljes jelentkezési folyamatunk során, így az önéletrajzunkban is. Ha jobban belegondolunk akkor mindenki proaktív, motivált, inkább kreatív, de azért a monoton feladatoktól sem ijed meg. Legalábbis, ha kérdezik, akkor mindenképp. Az persze már csak az munkában válik el, hogy ténylegesen milyenek vagyunk, „de akkor meg már úgyis felvettek”. Jó tanács, hogy magunkat se próbáljuk meg átverni, s bár nagyon utopisztikus feltevés, hogy számos, pont hozzánk illő munkalehetőségből válogathatunk, mégis igyekezzünk a nekünk objektívan legmegfelelőbbet megtalálni. A pénz sosem minden, ha hosszú távon gondolkodunk. Abba pedig mindig próbáljunk belegondolni, hogy egy-egy HR-es napi szinten hány „proaktív, szorgalmas és csapatjátékos” ember önéletrajzával találkozik. Igyekezzünk kicsit üdítöbben fogalmazni erényeinkről.

Mit várnak el egy jó önéletrajzban?
Kép: cottonbro, Pexels

Szép vagy inkább informatív?

Ha lehet, akkor mindkettő. Az Europass önéletrajzok kora ugyanis már rég lejárt. Számos olyan alkalmazás, szoftver pedig már nagyon könnyen, ingyenesen a rendelkezésünkre áll, amellyel egyszerűen felturbózhatjuk önéletrajzunk küllemét is. Nem kell ide Photoshop, ha a Canva, a cvmaker vagy a zety.com mind a rendelkezésünkre bocsát számtalan ingyenes önéletrajz sablont, amelyet könnyen kedvünkre alakíthatunk funkcionalitás és tartalom terén egyaránt. És persze mondhatjuk, hogy a tartalom az első, de önéletrajzunk külleme nagyon sokat elmond rólunk, így erre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Nagyon fontos tehát jól átgondolni önéletrajzunk teljes felépítését, tartalmát és minden kis részletet, mielőtt rányomunk a küldés gombra. A másik oldalon ugyanis nem csak egy érdekes olvasmányt várnak, hanem egy informatív, egyedi összefoglalót. Egy zanzásított anyagot arról, hogy kik vagyunk és kik szeretnénk lenni az adott szituációban.