Borító: pikisuperstar freepik.com
Édes változatok
Alap palacsinta:
Hozzávalók: (kb. 10 db)
– 1,5 bögre liszt
– 2 evőkanál cukor
– 1 zacskó vaníliás cukor
– 2 tojás
– 1 bögre szódavíz vagy tej
– napraforgó olaj
Extra hozzávalók:
– cukrozatlan kakaópor
– dió
– meggybefőtt

Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat – vagyis a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot –, majd hozzáadjuk a tojásokat is.
- Elkezdjük összekeverni, amit a legegyszerűbben egy robotgéppel tehetünk meg, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, a jól bevált kézi megoldás is tökéletes.
- Elkezdjük hozzáönteni a folyadékot. A cél, hogy egy folyós és csomómentes tésztát kapjunk.
- Ezután a serpenyőt alacsony lángon felrakjuk a tűzhelyre, majd kis olajat öntünk bele, amit eloszlatunk a teljes felületen.
- Egy adag tésztát öntünk a serpenyőbe, amit a legegyszerűbben egy merőkanál segítségével tudunk megtenni.
- Extra tipp: A merőkanállal a megfelelő mennyiséget tudjuk a serpenyőbe önteni a tökéletesen vékony palacsinta elkészítéséhez, de ha esetleg éppen nincs kéznél egy sem, számtalan más megoldás is akad. Keressünk egy poharat, egy kisebb csészét, vagy bármit, amivel tésztát tudunk merni.
- Egy-két percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk a palacsintánkat, és a másik oldalát is sütjük újabb pár percig, amíg szép sárgás színe nem lesz.
Itt az ideje az izgalmasabb résznek: extrák. A legtöbb esetben azután adnak csak plusz feltéteket a palacsintához, hogy a tésztát már megsütötték. Azonban az alaptésztát is meg lehet bolondítani. Adjunk például két evőkanál kakaóport a száraz hozzávalókhoz, és máris készen van acsokis palacsintánk. A vonat itt nem áll meg, ugyanis ezen kívül diót is adhatunk a tésztához: akár darált formában, akár nagyobb darabokban is. A következő állomásunk a meggybefőtt. Ízlés szerint tegyünk meggyszemeket a nyers tésztánkhoz, majd ugyanúgy mehet is a serpenyőbe. Ha szeretnénk, akár a befőtt levéből is önthetünk hozzá a még erőteljesebb ízért, ebben az esetben az egyéb folyékony hozzávalók mennyiségét csökkentsük. Sőt, bármilyen más gyümölcs befőttet is használhatunk.
Töltött palacsinta
Hozzávalók:
– liszt (3-4 evőkanál)
– tojás (1 db)
– tej
– cukor (1 evőkanál/kihagyható)
– banán (2-3 nagyobb darab)
– olaj
Elkészítés:
- A lisztet és a cukrot egy tálba tesszük. A cukor mennyiségét ízlés szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük, de akár ki is hagyhatjuk, hiszen a banán biztosítani fogja az édes ízt.
- A tojást beletörjük a lisztes keverékbe, majd elkezdjük összekeverni.
- A tejet lassan hozzáöntjük. Az alap recepttől eltérően most nem szükséges, hogy híg folyadékot kapjunk, ez alkalommal sűrűbb tészta kell, hogy összeálljon.
- A banánokat felkarikázzuk, és beleforgatjuk a tésztába.
- A serpenyőbe kis olajat öntünk, és alacsony lángon elkezdjük kisütni a banánkarikákat. Csakúgy, mintha sima palacsintát készítenénk, mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Tartsuk észben, hogy még mindig palacsintát sütünk, és nem kirántjuk a banánokat, ezért nincs szükség sok olajra.
- A legjobb, ha a kis falatkákat rögtön fogyasztjuk még melegen. Társíthatjuk kakaóval, csokikrémmel, mogyoróvajjal és bármivel, amivel csak szeretnénk.
Sós verziók
Zöldséges palacsinta
Hozzávalók:
– liszt (1 bögre)
– sütőpor (1 zacskó)
– víz (1 bögre)
– só
– bármilyen zöldség, amit szeretünk, például:
– 2-3 db sárgarépa
– 1 db kisebb cukkini
– hagyma (ízlés szerint bármilyen fajtát használhatunk)
Elkészítés:
- Bármilyen zöldséget is szeretnénk használni, első lépésben megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Minél kisebb darabokra vágjuk, annál könnyebb lesz vele dolgoznunk.
- Egy tálban a lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a sütőporral és a vízzel. A mennyiségeket aszerint tudjuk változtatni, hogy mennyi zöldséget használunk.
- Csomómentesre keverjük a tésztát, amelyhez addig adagoljuk a vizet, amíg egy kicsit sűrűbb állagú tésztát nem kapunk, mint amilyen egy alap palacsintatészta. A lényeg, hogy elég folyós állaga legyen ahhoz, hogy az összevágott zöldségeket bele tudjuk forgatni.
- Ezután a serpenyőbe olajat öntünk, hagyjuk kicsit felmelegedni, majd beletesszük a zöldséges masszát, amit a serpenyőben elegyengetünk egyforma vastagságúra.
- Még mindig nem rántott zöldséget készítünk, azonban most több olajra lesz szükségünk, mintha csak sima palacsintát sütnénk ki, de nem szükséges, hogy a tésztát ellepje az olaj.
- Körülbelül három-öt perc alatt aranysárgára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük.
- Önmagában is fogyasztható, de akár szója szószba is mártogathatjuk, vagy készíthetünk hozzá egy tejfölös, foghagymás mártogatóst is.

Palacsinta wrap:
Hozzávalók: (kb. 10 db)
– 1,5 bögre liszt
– 2 tojás
– 1 bögre szódavíz
– só
– napraforgó olaj
– friss zöldségek
– bármilyen szósz
Elkészítés:
- Csakúgy, mint az édes változatnál, először a lisztet és a sót egy tálba öntjük, majd addig adagoljuk hozzá a szódavizet, amíg egy folyós tésztát nem kapunk.
- Ezután egy olajos serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
- Összevágunk friss zöldségeket, például salátát, paradicsomot, uborkát, és rárakjuk a kisütött palacsintára. Tehetünk hozzá ízlés szerint bármit: ketchup, majonéz, édes-savanyú szósz, foghagymás tejföl.
- Utolsó lépésként feltekerjük vagy összehajtogatjuk a palacsintát. A kapott tekercseket könnyedén magunkkal tudjuk vinni akár munkába vagy az egyetemre is. Tökéletes napközbeni harapnivaló.
További kolis receptekért érdemes elolvasni cikksorozatunk első részét is.