Keresés
Close this search box.

Legyél te is hallgatós! Jelentkezz hozzánk március 3-ig!

Főzni olcsón

KoliSzakács I. – Tésztás receptek

Most kezded az egyetemet, éppen csak elköltöztél otthonról, vagy elment az egyetlen lakótársad, aki tudott főzni? Nem kell tovább aggódnod, ugyanis következő cikksorozatunkban bevezetünk a gasztronómia előszobájába, és olyan recepteket és ötleteket osztunk meg veletek, amiket akár a kollégium kis konyhájában is könnyedén el tudtok készíteni.

Boritó: pikisuperstar freepik.com

Rohanó világunkban talán az egyik legnehezebb feladat lépést tartani a konyhában. Főleg, ha azt sem tudjuk, hogyan kell a tűzhelyet használni.  A főzés elsőre nehéznek és bonyolultnak tűnhet, azonban rengeteg olyan étel van, amit pofonegyszerűen el lehet készíteni és garantált a sikere. Pár nyerő fogás a tarsolyunkban mindig jól jöhet, ha szeretnénk a családot, barátokat vagy párunkat lenyűgözni, de ha csak magunk miatt tanulunk meg pár egyszerű fogást, a mindennapjainkat is sokkal jobbá tehetjük.

Kép: storyset freepik.com

Első körben a tésztaételeké lesz a főszerep. A következő két receptben az a fantasztikus, hogy nincs csak egy jó elkészítési módjuk, kedvünkre variálhatunk rajtuk. A receptekben található lesz pár opcionális megoldás is, de bátran kísérletezzetek más variációkkal is! Akár a tészta fajtáját is váltogathatjuk, de a szószok tökéletesek lehetnek a puhára főzött gnocchival is.

Tejszínes tészta (sonkával és/vagy spenóttal) – kb. 4-5 adag

Kép: brgfx freepik.com

Hozzávalók:

–          olaj

–          1 fej vöröshagyma

–          1-2 gerezd fokhagyma

–          400-500 ml főzőtejszín

–          1 db tömlős sajt (100 g)

–          só

–          bazsalikom, oregánó

–          tészta

Extra opciók:

–          szerecsendió

–          spenót levél

–          100-200 g sonka (sült vagy füstölt, de akár császárszalonna is lehet)

Elkészítés:

1.   A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük.

2. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk. Ha sonkás verzióban készítjük, ajánlatos a sonkát is előre összevágni. Szintén az apróbb darabos felkockázás az ajánlott, de ízlés szerint nagyobb darabokban is hagyhatjuk.

–      Nem megyünk vele a Mesterszakácsba, úgyhogy nem kell megijedni, ha elsőre nem sikerül mérnöki pontossággal a szeletelés, a lényeg, hogy minél kisebb darabokra vágjuk össze a hagymát.

3.   Az olajat beleöntjük a serpenyőbe.

–        Nade mennyit? Erre szokták az anyukák azt mondani: Érzésre! Ezzel nem igazán vagyunk az elején kisegítve, de tény és való, hogy idővel kialakul majd ez a fajta „főzési érzés”, de addig is első körben próbálkozzunk meg 2-3 evőkanálnyi olajjal. Éppen csak annyi szükséges, hogy a hagyma darabkákat át tudjuk benne forgatni.

4.   A hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.

–       Vagyis a kis lángon begyújtott tűzhelyen az olajban addig kevergetjük az apróra vágott hagymát, amíg az el nem kezdi megváltoztatni a színét. De figyeljünk rá, hogy ne égjen oda!

–       Ha van fokhagyma nyomónk, használjuk azt, ha nincs, a sajtreszelő is tökéletes célszerszám, de egy villával vagy késsel is össze tudjuk nyomni a gerezdeket.

5.   Eljött az opcionális hozzávalók ideje. Ha szeretnénk bele spenótót, a megmosott és lecsöpögtetett spenótleveleket adjuk hozzá a hagymához és pároljuk addig, amíg a levelek összemennek. Ha húsos verzióban készítjük, a hagyma mellé a sonkát is belerakjuk a serpenyőbe. Továbbra is kevergetjük, hogy ne égjen le addig, amíg a sonka is elkezd megsülni. Ezek közül az opciók közül ránk van bízva, melyiket választjuk. Lehet mindet is és egyiket sem.

6.   A főzőtejszínt is hozzáöntjük. Hagyjuk kicsit összefőni, néha átkeverjük.

7.   Pár perc után hozzárakjuk a tömlős sajtot is és jól elkeverjük.

8.   Ízlés szerint fűszerezzük.

–       Igen, igen, újabb fejfogós rész a receptkönyvben. Honnan tudjuk, mennyi az annyi? Próbáljunk meg behatárolni egy kiinduló helyzetet: „egy csipet só”. Bátran nyúljunk bele a sóba és szórjuk meg a szószunkat. De ha valaki biztosabbra akar menni, mondjuk azt, hogy fél-egy egész kávéskanálnyi só elég lehet. Minden más fűszerrel, amit szeretnénk bele rakni követhetjük az 1:1:1 arányt. Használhatjuk ehhez korábbi kávéskanalunkat, de a tasakból is szórhatjuk egyből a szószba. Ami fontos, hogy folyamatosan kóstoljunk, miután beleraktunk valamit, és amikor úgy érezzük, elértük a számunkra tetsző ízt, ott lesz a vége.

9.  Összefőzünk minden hozzávalót, amíg a szószunk el nem kezd sűrűsödni. Ekkor levehetjük a tűzről.

–       Ha szeretnénk, a kifőtt tésztát hozzáadhatjuk a szószhoz, ebben az esetben alaposan forgassuk át, esetleg még kis lángon visszatehetjük, hogy teljesen összefőzzük a szószt a tésztával. De ha úgy szimpatikusabb, akkor nem kell mindent összekeverni, külön is lehet őket hagyni. Ebben az esetben mindenki a számára tetsző tészta-szósz arányt tudja magának szedni.

+1 Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal is!

Paradicsomos tészta – kb. 4-5 adag

Kép: brgfx freepik.com

Hozzávalók:

–          1 fej vöröshagyma

–          olaj

–          500 g paradicsompüré

–          bazsalikom

–          oregánó

–          só

Extra opciók:

–          200 ml főzőtejszín

–          mozzarella sajt

Elkészítés: ( a fentebb említett tippek és kiegészítések itt is használhatóak)

1.     A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük.

2.     A hagymát felaprítjuk.

3.     Az összevágott hagymát az olajon megpirítjuk.

4.     Hozzáöntjük a paradicsompürét.

5.     Megsózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.

6.     Ha szeretnénk, hozzá lehet adni a tejszínt is.

7.     Hagyjuk kicsit összefőni a hozzávalókat, de ne felejtsük el néha átkeverni!

8.  Utolsó lépésként hozzá adhatjuk a mozzarella sajtot. Ha eleve mozzarella golyókat vettünk, akár egybe is bele lehet rakni őket, ha egész sajtunk van, kis kockákra összevághatjuk, de reszelt formában is megállja a helyét.