Keresés
Close this search box.

Legyél te is hallgatós! Jelentkezz hozzánk március 3-ig!

Téli kultúrkalauz

Kultúrkalauz 6. – Téli kultúrkalauz

A Kultúrkalauz mostani részében Európa-körútra invitáljuk az olvasókat, azon belül is az igazán hideg vidékekre. Síparadicsomok, karácsonyi vásárok, hagyományok és rengeteg hó következik. Skandinávia, Izland és az Alpok országai, sőt, még Andorrába is eljutunk majd!

Borítókép: creativewalks.co.uk

Európa legészakibb földjén – így telik karácsony Izlandon

Izland
Kép: icelandtrippers.com

A cikk első részében Izlandot, Európa egyik legkevésbé lakott területét járjuk körbe. A szigetet sokáig a vikingek uralták, így nem meglepő, hogy a karácsony és más keresztény ünnepek később jutottak el ide. Izlandon a mai napig hisznek a skandináv mitológia lényeiben, például a trollokban és a manókban, így a karácsony természetesen velük is kapcsolatos. A hagyomány szerint szenteste 13 manó jelenik meg a házakban, ajándékot hoznak, de különböző csintalanságokat is elkövetnek. 

Akad köztük olyan, aki a mosatlan edényeket lopja el, egy másik a kanalakat nyalja le, míg a harmadik megissza a tehenek tejét és kicseni a tyúkok alól a tojást. Hogy azonban a ház elkerülje a tréfákat és lopásokat, étellel és alkohollal kínálják a kis lényeket, akik ezért cserébe békében hagyják a háztartást. Ezek a manók évközben sem restek, a hagyomány szerint ugyanis ilyenkor teljesítik az emberek kívánságait. 

Azonban az izlandi karácsony és téli időszak nem csak a tizenhárom kis Mikulásról szól. Az év legzordabb időszakai közé tartozik a december a szigeten, emiatt minden települést vastag hótakaró borít. Reykjavík, a főváros vásárral, díszítéssel és éjféli misékkel várja a turistákat, valamint természetesen a hagyományos izlandi fogásokkal az ünnepi asztalon. Északi elhelyezkedése miatt Izlandon a két legtöbbet fogyasztott húsféle a bárány és a hal. A karácsonyi vacsora füstölt bárányhúsból, savanyított halból és egy speciális izlandi karácsonyi süteményből, a Laufabraud-ból áll össze. A vacsorához sört és meleg teát fogyasztanak, az étkezést pedig egy fahéjas rizspuding, a Möndlu Grautur zárja.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy december a legjobb időszak a sarki fény, vagy más néven aurora borealis megfigyelésére. A gyönyörű égi jelenséget elsősorban a leghidegebb részeken lehet látni, ám ez sem tántorítja el a turistákat és a helyieket, akik a téli időszakot szeretik az aurora borealis megnézésével megkoronázni.

Ünneplés a hegyekben – mit érdemes felfedezni Ausztriában és Svájcban?

Ausztria, Svájc
Kép: onebigphoto.com

Ausztria és Svájc kulturális szempontból elég megosztottak; máshogy telik a karácsony például Bécsben, és a hegyek szívében fekvő Tirol tartományban, de arra is gondolhatunk, hogy Svájc négy különböző népcsoportja hogyan üli meg a szeretet ünnepét.

Ausztriával kezdve a sort, az országban akár már a magyar határtól nem messze is rengeteg karácsonyi vásárt, vagy németül szólva Christkindlmarktot találhatunk. Graz, Bécs, Salzburg és a fent említett Tirol tartomány székhelye, Innsbruck is híres az ünnepi forgatagról. Szent Miklós, avagy a Mikulás az osztrák gyerekeket is meglátogatja,  ám oldalán két kecskeszarvú krampusz figyel, akik megijesztik a rossz gyerekeket. Ugyanakkor az osztrák karácsonyi vásárok számos fogása és hagyománya itthon is fellelhető, ilyenek például a forralt bor (Glühwein), a mézeskalács (Lebkuchen) vagy az adventi koszorú készítése. Hogy azonban ne csak a karácsonyról írjunk: Bécsben az újév ünneplése is nagy esemény. A Bécsi Filharmonikusok hagyományosan újévkor nagyszabású keringő koncertet adnak a város nevezetes pontjain, és a Wiener Waltztól hangosak az utcák. Divat még a sült malac és a lencse fogyasztása, utóbbi a jószerencse érdekében.

Svájcban is sok hasonló hagyomány és étel lelhető fel, ugyanakkor a svájciak nem riadnak vissza az extrém sportoktól még annak ellenére sem, hogy az országuk az egyik leghidegebb a világon. Ilyenkor kerül megrendezésre ugyanis Zürichben a Samichlausschwimmen, amit legjobban Mikulás-úszásként lehetne lefordítani. A helyiek ugyanis belevetik magukat a gyakran már fagyos Zürichi-tóba, és a mínuszok ellenére is szép távokat úsznak le. Ugyanakkor ha Svájcról van szó, nem szabad elfelejteni egy tipikus téli ételt, a fondüt sem. Mivel az alpesi ország a világ egyik legnagyobb sajttermelője, nem csoda, hogy minden évszakban fogyasztják – ez ugyanis olvasztott sajt, melyet pirítósba mártanak és fehérbort isznak hozzá.

Andorra – kis ország, nagy ünnep

Andorra
Kép: chill-outdoor.com

Andorra Európa és a világ egyik legkisebb országa is, a téli utazások ide azonban legalább annyi élménnyel kecsegtetnek, mint a fent említett területekre. Az ország ugyanis teljes egészében a Pireneusok területén fekszik, Franciaország és Spanyolország határán, nem csoda, hogy télen nemcsak az andorraiak, de a két fent említett ország lakói is célba veszik a miniállam lankáit. Az andorraiak karácsonyi hagyománya a közös síelés, melyet már a legkisebbek is korán elsajátítanak.

Az andorrai december elengedhetetlen szereplői továbbá a Tió de Nadalnak nevezett, farönkökből faragott és feldíszített fabábuk. Ezek a lények a katalán néphagyomány egyik szereplőjét szimbolizálják, aki a legendák szerint ugyanígy nézett ki. A kereszténység is jelen van ugyanakkor: Canillóban, az ország szívében ugyanis minden évben egy hatalmas betlehemet állítanak, és január 6-áig, vízkereszt ünnepéig meg is hagyják. Canilló a pásztorjátékok helyszíne is. Az andorrai karácsonyi vacsora legfőbb eleme az Escudella, ami egy zöldséges, tésztás, pörkölthöz hasonlító étel. 

A szalmakecske legendája – Svédország és Dánia 

Dánia, Svédország
Kép: europeinwinter.com

Ha hideg területekről beszélünk, nem maradhat ki Svédország és Dánia sem. A svéd karácsony már Luca napjával elkezdődik – ezen a napon ünnepi felvonulásokat tartanak a svéd városokban. A lányok hosszú, fehér köpenyeket viselnek, emellett egy speciális, a fejükhöz rögzített gyertyatartót, amelyen minden gyertyát meggyújtanak. 

A svéd karácsony másik híres eleme a Gavle kecske, amely egy hatalmas méretű, szalmából készített kecske bábu, szintén minden városban megtalálható, többnyire a nevezetesebb pontokon. A skandináv mitológiai hagyomány szerint a szalmakecskét minden újévkor felgyújtják, egyfajta évbúcsúztatóként, ezután pedig sok helyen körbe is táncolják. A hagyomány pogány eredetű, és minden városban hatalmas népünnepély övezi. Svédországban emellett fahéjas-gyömbéres kekszeket is sütnek karácsonykor, mindenféle alakként megformálva – ugyan hasonlítanak a mézeskalácsokhoz, de ízük más, és általában nem díszítik ki őket.

Dániában a karácsonyt igazi családi ünneppé teszik. Szenteste ugyanis hagyomány dán dalokat énekelve körbetáncolni a karácsonyfát. Érdekesség továbbá, hogy a dánok a mai napig igazi gyertyákat tesznek a fákra fényfüzérek helyett. A hagyományos Luca-napi felvonulás Dániában is elterjedt, emellett az izlandiakhoz hasonlóan a dánok is hallal pakolják tele az ünnepi asztalt.