Bringások és programok, lehet ennél jobb? – Indul a Tour de Hongrie

Két nap múlva összegyűlik a sprinterek krémje Magyarországon és elrajtol a Tour de Hongrie. A nagy neveken kívül zseniális programok is várják a bringa rajongókat és az arra tévedőket.

Kik indulnak?

A Giro d’Italia nem kedvez a leggyorsabb lábúaknak, ezért mit csinál a szerencsétlen bringás, ha nem versenyezhet Olaszországban? Otthon punnyadhat, de akár el is indulhat a Magyar Körversenyen május 10-én. A legtöbb sprinter inkább az utóbbit választotta, így a legnagyobb nevek száguldozhatnak már-már őrült módjára előttünk. Név szerint kik is ők és miért extra, hogy itt vannak?

Fabio Jakobsen a tavalyi év egyik, ha nem a legjobb sprintere már visszajáró vendég hazánkban. A 2020-as horrorisztikus bukása óta (akiket érdekel, a videó a youtube-on megtalálható, de csak erősebb idegzetűeknek) ez lesz a második alkalom, hogy minket választ felkészülés gyanánt. Tavaly megnyerte minden sprinter vágyát, a zöld trikót a Tour de France-on és idén is azon lesz, hogy bebizonyítsa a kételkedőknek, hogy még mindig benne van az erő. Ezen felül lejár idén a szerződése, szóval ezért sem utolsó szempont a jó szereplés.

Dylan Groenewegen: az ember, aki még halálos fenyegetéseket is kapott a bizonyos 2020-ban okozott bukás miatt, először országunkban nézett szembe Jakobsennel versenykörülmények között. Ez olyan jól sült el, hogy idén is megteszi. Az évben még nem mutatott semmi extrát, de ez néhány nap múlva megváltozhat.

Sam Bennett, az ír sprinter, akinek az idei éve eddig igen felejthetően alakul. Az elmúlt években az összes háromhetesről hozott már haza szakaszt, és a Tour legvégén zöld trikót is viselt már Párizsban. Idén viszont egyetlen győzelemmel és tömérdek mennyiségű feladott versennyel a háta mögött bizonyítania kell, hogy biztosan legyen szerződése jövőre.

Elia Viviani az olaszok gyors lábúja is elindul hazánk körversenyén, mivel a hazai háromhetesén csapata inkább az összetettet veszi célba. Amióta eljött a Soudal QuickStep-től valahogy nem úgy megy a bringa, ahogy régen. A pályán még mindig roppant sikeres versenyző, a csapatváltás óta viszont keresi önmagát és csupán kisebb versenyeken tudott sikereket elérni. Ilyen teljesítménnyel nem egy portál megkérdőjelezte, miért van jelenlegi csapatánál. Azt hiszem, neki is eljött az idő a bizonyításra.

Caleb Ewan is inkább kisebb versenyeket nyert az elmúlt időszakban, de tavaly legalább rengeteg dobogós helyezést hozott különböző helyekről. Idén egyetlen első helyezésével, önbizalom-növelőként nem tenne rosszat, ha ilyen illusztris társaságban szakaszt tudna nyerni. Ki tudja, hányszor találkozik még mindenkivel a Tour előtt?

Az Epronex csapata az egyetlen magyar kontinentális csapat, akik részt vehetnek a versenyen
Forrás: Epronex Facebook oldala

A sprinterekre tehát nagyon oda kell figyelni. Rajtuk kívül Egan Bernal is nagy húzónév lesz a mezőnyben. Tavaly ilyenkor még az se volt biztos, hogy újra versenyezni látjuk. Csodával határos módon felépült az edzés balesetéből és idén minket választ a forma helyrerakására.

A magyarok közül többek között Karl Ádámra lesz érdemes figyelni. Az elmúlt években rendre bizonyította, hogy ott a helye a Hongrie sprinterei között. Idén már nem a válogatott, hanem a hazai Epronex csapat színeiben láthatjuk. Összeszokott csapattal, az eddigi legerősebb sprinter mezőnyben érdekes lesz látni, mire képes Ádám.

Na de milyen programok várnak minket?

Természetesen a verseny maga is roppant izgalmas lesz, de a szervezők azokat se felejtik el, akik csak a bringa őrült családtagok miatt látogatnak ki a helyszínre. Kezdjük is a felsorolást az alkohollal! Történt ugyanis, hogy a Tour de Hongrie saját sört kapott a MONYO Brewing Co. jóvoltából. Az ital megkóstolható a dobogókői és budapesti szakasz célvonalánál.

A sör Chain Breaker néven fut.
Forrás: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid025o5sG3Fzw3VfMYBiGvLnZ7Rj1UFes9yUQmCKiahGosdw6EhVnLkGzYqLasQ6dAPxl&id=100076066254003&sfnsn=mo

Több szurkolói pont közül választhatnak azok, akik egy nagyobb szervezés keretén belül szeretnének szurkolni. Ilyen lesz például Kapolcson is, ahol a MűvészVölgy Kúria új épület megnyitója keretein belül megáll az élet arra a kis időre, amíg átszáguld a községen a mezőny. Ezen felül még további programok várják az idelátogatókat, mint például egy e-bike élménytúra.

Lesencetomaj is kitesz magáért. A Facebook eseményük mindenkit arra kér, hogy érkezzenek kékben és szurkoljanak együtt a száguldó cirkusznak. A hangulat javítása érdekében lesz sütemény, fröccs, spinning bringák és még ugrálóvár is, csak hogy a legkisebbek is el tudják magukat foglalni valamivel.

A budapestieknek sem kell búsulniuk, hiszen a verseny legizgalmasabb szakaszát Pomázon, a Breier Farmon követhetik nyomon. A helyszín előtt háromszor is elhaladnak a fiúk, de amíg máshol járnak, addig is kivetítőn lehet követni a verseny alakulását. Természetesen itt sem csak szurkolni lehet, hanem harapnivalók, üdítők, alkoholos italok és minden földi jó várja az idelátogatókat.

Akik érzik magukban az erőt, netalán vállalkozó szelleműek, bármelyik helyszínre kitekerhetnek kerékpárral. Sőt! A budapestieknek még az a luxus is megengedtetik, hogy a lezárt pályán végig mehessenek még a mezőny előtt. Hát mikor adódik még egyszer olyan lehetőség, hogy szabadon száguldozhasson az ember a főváros utcáin?
Mielőtt bárkit kényelmetlenül érne a sok lezárás, menjen ki a helyszínekre, nézze meg a rajt és befutó területén fekvő kitelepüléseket. Emberek ezrei fogják nézni országunkat előben, mivel az Eurosport.hu-n és az M4 Sporton is élőben lehet követni a teljes versenyt. A szitkozódás elkerülése érdekében kattints ide, hogy megtudd, merre ne menj a héten! Tour de Hongrie tehát május 10. és május 14. között. Kövessük együtt a mezőnyt és szurkoljunk együtt a versenyzőknek!