Mire számíhatunk idén a Ligue 1-ben? – Hallgató Tippjáték

Augusztus elején megkezdődnek az európai topbajnokságok, és a Hallgatónál úgy döntöttünk, tippjátékot indítunk. Az öt legmagasabb színvonalat képviselő ligát tíz szempont alapján járjuk körbe, amelyekre öten adtuk le tippjeinket. Következzék tehát az a bajnokság, amire hivatkozhatunk a jövő legnagyobb sztárjainak keltetőjeként: vagyis a francia első osztály, a Ligue 1!

A bajnok

Levi kivételével mind arra számítunk, hogy idén is a Paris Saint-Germain fog felülni Franciaország trónjára. A PSG megvált Mauricio Pochettinotól és Galtier-vel képzeli el a jövőjét. Az új edző filozófiájának megfelelően egyelőre igazán nagy sztárigazolásokat nem jelentett be a klub. Ezidáig véglegesítették Nuno Mendes kölcsönszerződését, valamint megszerezték Vitinhát és Mukielét. A francia futball legújabb csatárígérete, Hugo Ekitiké is Párizsba igazolt, de az idei szezont még a Reims csapatában tölti. Nem mintha a párizsiaknak olyan óriási erősítésekre lett volna szüksége. Levi azonban bízik abban, hogy a Marseille idén képes lesz szintet lépni, és 2010 után újra elhódítja a bajnoki trófeát.

 A legjobb játékos

Áron úgy gondolja, hogy a tavaly nyáron Párizsba érkező Lionel Messi idén újra régi önmagát fogja mutatni. Bár számai az előző szezonban is kimagaslóak voltak, ezt sokan kevésnek érezték: hiszen mégis Messiről van szó. Az argentin kicsit hátrébb húzódva, irányító-kiszolgáló szerepkörben tetszelgett, és persze ebben is világelit teljesítményt nyújtott. Kristóf szerint Neymar lesz az, aki idén megmutatja, miért döntött érte anno átigazolási rekordot a PSG. Bár a brazil remek teljesítményt nyújtott az elmúlt években is, a sérülések és kihagyások (valamint Kylian Mbappé) meggátolták abban, hogy a szezon legjobb teljesítményének járó díjat neki ítéljék. Hármunk szerint Mbappé lesz a legjobb, de róla részletesebben a gólkirály címszó alatt.

A gólkirály

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva egyikünk sem kételkedik abban, hogy Mbappé továbbra is legyőzhetetlen. Az előző szezon arról szólt, hogy a francia nyáron Madridba teszi át székhelyét, végül mégis maradt a PSG-nél. Ráadásul egy nagyon előnyös szerződést alkudott ki magának, óriási befolyással a klubon belül. Mindezek ellenére biztosak vagyunk abban, hogy idén sem lesz senki, aki megközelítheti a fiatal zsenit. 

A Real szeretete kétségtelen, de Mbappé egyelőre Párizsban képzeli el a jövőjét. Forrás: marca.com

A legtöbb clean sheet

Áron Donnarummától, Kristóf és Balázs Keylor Navastól várják a legtöbb kapott gól nélküli meccset. Bár a PSG kapusai egyértelműen a világ élvonalába tartoznak, az, hogy mindketten a csapatban játszanak, megnehezítheti a dolgot. Az előző szezonban Navasnak 21 meccsen kilencszer, Donnarummának 16 meccsen ötször maradt érintetlen a hálója. Ez összeadva pontosan az a szám, amit a Nice PSV-be távozó kapusa, Benítez hozott össze. A nizzaiakat viszont nem kell félteni, hiszen Kasper Schmeichel érkezett a kapu elé. A többiek abban bíznak, hogy a Marseille portása, Pau López lehet idén a befutó. Gondot okozhat azonban, hogy a tavaly egészen kiváló William Saliba visszatért az Arsenalhoz. Az ő helyét Chancel Mbemba és Isaak Touré igyekezhet betölteni.

Top 3

Franciaországban az első két helyezett jut be automatikusan a Bajnokok Ligájába, a harmadiknak már selejtezőt kell vívnia. Abban mind egyetértettünk, hogy a PSG jövőre is szerepelni fog a legmagasabb szinten. A tavalyi második Marseille csapatáról pedig négyen gondoljuk úgy, hogy ismét a BL-ben láthatjuk őket. Három szavazatot kapott a Monaco. A hercegségbeliektől távozott Tchouaméni, de megszerezték a fifások örök ígéretét, Embolót és a Liverpooltól távozó Minaminót is. A két szavazatot kapó Lyon ennél jelentősebbet erősített. Ingyen tért vissza a klubhoz a külföldön hozzájuk fűzött reményeket be nem váltó Lacazette és Tolisso. Ráadásul igen olcsón szerezték meg a védelem bal oldalán bevethető Tagliaficót is. Egy szavazatot kapott a Botmant és Ben Arfát elvesztő Lille is. A piros-kékek igazán nagy nevet nem igazoltak, Mohamed Bayo viszont jelentheti azt a pluszt a támadó harmadban, ami a BL-hez szükséges. 

A korábban remek játékot nyújtó páros képes lesz újra csúcsformába lendülni? Forrás: sportsmax.tv

Kiesőjelöltek

A Ligue 1-ből ezidáig 3 csapat esett ki és 3 csapat jutott fel. Ez a rendszer az idei szezonnal megváltozik: négy kieső és mindössze két feljutó lesz. A francia szövetség (LFP) ugyanis úgy döntött, hogy 18 csapatosra redukálja a ligát, ezt pedig drákói módszerekkel éri el. A Clermont kiesésére öten, az Auxerre és az Ajaccio távozására négyen, a Toulouse és a Lorient disszidálására hárman számítunk. Áron szerint pedig a Troyes nem fogja jövőre megtapasztalni, milyen a 18 csapatos Ligue 1.

A legjobb új játékos

Balázs, Benedek és Áron abban hisznek, hogy a visszatérő Tolisso Franciaországban megmutatja, miért tartott rá igényt a Bayern München. Levi a Bundesligából érkező Embolo kibontakozását várja. Annak ellenére is, hogy a 25 éves támadó leggólgazdagabb szezonjai a 2014/15-ös és 2015/16-os pontvadászatok voltak. Mindkét szezont a svájci Baselben töltve és csupán tíz gólig jutva. Kristóf csalt egy kicsit, hiszen új igazolást választott, ez viszont Nuno Mendes lett, aki az előző szezont már kölcsönben Párizsban töltötte. A fiatal játékos képességeihez nem fér kétség, biztosan nagy hasznára lesz a fővárosiaknak.

Meglepetéscsapat

Balázs és Benedek a Strasbourgra számít az idei szezon “fekete lovaként”. A tavalyi szezonban csupán három ponttal maradtak le a kupaindulást érő helyekről, és egyelőre sikerült egyben tartani a keretet. Erősítést a PSG-től kölcsönbe érkező Dagba ígér, aki komoly előnyt jelenthet a jobb oldalon. Levi és Áron a Marseille felzárkózására számít. A tengerparti csapat tavaly 15 ponttal maradt le a PSG-től, a különbség szerzőink szerint kisebb lesz az új idényben. Kristóf pedig a Lyontól várja a csodát, akik tavaly a csalódást keltő nyolcadik helyen végeztek. Az biztos, hogy egy idei, esetleges rossz szereplést nem tudnának a kettős terhelésre fogni.

Guendouzi és Saliba után idén Nuno Tavares is kölcsönbe érkezik az Arsenaltól Marseillebe. Forrás: ligue1.com

A legjobb edző

Kristóf Galtier győzelmére számít. A francia mester a Lillenél és a Nizzánál bizonyította képességeit, de az igazi erőpróba számára nem a nemzeti bajnokság lesz. Párizsban a hazai pontvadászat megnyerése alapkövetelmény, nem megsüvegelendő teljesítmény. A többiek Igor Tudor, a marseille-i mester győzelmére számítanak, bízva abban, hogy valóban csökkenteni tudja az első és második közti távolságot. A bátrabb Levi szerint meg is fogja előzni a fővárosi sztárcsapatot, ugyanis nem csak a Tour de France lehet izgalmas sportesemény Franciaországban.

Egy bátor tipp

Levi az utolsó bekezdésre sem változtatott álláspontján, szerinte a Marseille lesz a bajnok. Kristóf merész tippje az, hogy a Lyon legalább öt helyet javítva érmet fog nyerni a szezon végén. Benedek úgy gondolja, hogy az Angliában átlagosan 10,8 gólt szerző Lacazette hazatérve 20 gól felett fog végezni. Áron pedig azzal húzza meg a váratlant, hogy szerinte az új szezonban ismét egy csúcsformában lévő Lionel Messit láthatunk majd. Balázs úgy véli, a PSG előnye nőni fog és legalább 15 pont előnnyel lesz a Ligue 1 bajnoka.

Tippjeink összefoglalva, hogy elő lehessen venni minket a szezon végén