Washington Redskins kabala ellen tüntetők

Milyen hatással van a rasszizmus tematizálása a major sportokra? – logó- és névváltoztatások az USA-ban

A rasszizmus témaköre mindig is ott lebegett az amerikai kultúrában és társadalomban, de igazán előtérbe 2020-ban került, mégpedig George Floyd tragikus halálát követően. Az ezáltal felkeltett nép felháborodás elérte a major sportokat is, azon belül pedig az indián logókkal rendelkező klubokat, hogy változtassák meg logójukat és a nevüket. Most csak azokkal a klubokkal foglalkozunk, amelyek nemrégiben, tehát ezen eset nyomására változtattak elnevezést vagy “címert”, annak ellenére, hogy már régebben is voltak rasszista logókkal ellátott klubok, illetve törekvések ezek megváltozatására.

Washington Redskins-ből Washington Commanders

Az amerikai foci csapatot 1932-ben alapították (ekkor még bostoni volt a klub), az első pályájuk a Braves Fielden volt, amiről az első nevét kapta a csapat, és így lett a nevük a Boston Braves. 1933. július 8-án a Boston Red Sox baseball csapatnak is otthont adó Fenway Parkba költöztek, ami a névváltozással is együtt járt. Az első szezonjuk után felvették a Boston Redskins nevet. A Rézbőrűek nevet George Preston Marshall, a csapat edzője választotta, William Henry Dietz iránti tiszteletből, aki indián származású volt. Ez a kifejezés egyébként már a harmincas években is sértőnek számított (más kérdés hogy ezzel akkoriban nem foglalkoztak). Deitz személye körül pedig a mai napig komoly vita zajlik. Egyesek szerint nem is volt indián származású, hanem tizenévesen döntött úgy, hogy indián szokásokat kezd felvenni. Később sem tudta hitelességet érdemlően, törzsi dokumentációval igazolni, hogy valóban indián származású lenne, de mivel megjelenése olyan volt, mint egy őslakosé, és a kultúrát is jól ismerte, ezért sokan hittek neki. A washingtoni NFL-csapat neve mellett a logója is problémásnak számított, még úgy is, hogy azt 1971-ben egy őslakos tervezte meg. A “címer” egy fejdíszes indiánt ábrázol, és sok szurkoló a mérkőzéseken is hasonló fejdíszben jelent meg, holott azt komoly elismerés kiérdemelni, így kulturális szempontból is sértő lehet sokaknak, hogy a lelátón százak, ezrek vannak ebben. Az őslakosok között szentnek számító fejdíszt viselt a csapat nem hivatalos kabalája, egy Chief Zee (Zee főnök) becenévre hallgató afroamerikai vezérszurkoló is. A névből és a logóból aztán évtizedeken át csak kisebb konfliktusok voltak, de az 1990-es évektől egyre több pert és tüntetést indítottak az őslakosok, akik az utóbbi időben a szponzorok nyomásgyakorlásával ugyan, de elérték a céljukat.

A név miatti vita és az első perek a kilencvenes években kezdődtek, amikor amerikai őslakosok egy csoportja a bírósághoz fordult, hogy változtassák meg a klub nevét. Egyre több volt a tüntetés is. Az 1992-es Washington Redskins–Buffalo Bills Super Bowl (a döntő) idején kétezer őslakos tüntetett az Amerikai Indián Mozgalom szervezésében. Az 1992-es pereskedés nem is volt eredménytelen, mivel az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal először a javukra döntött, de később egy szövetségi bíró 2003-ban, majd 2008-ban is úgy foglalt állást, hogy a csapat megtarthatja nevét. 2020. júniusában Washington D.C. polgármestere, Muriel Bowser vetette fel, hogy talán ideje lenne megszabadulni a csapatnévtől. A polgármester arról is beszélt, hogy szeretné visszacsábítani a város területén belülre az NFL-csapatot, amely jelenleg a marylandi Landover-ben játszik, Washington központjától kb. 20 km-re. Ennek viszont feltétele, hogy a klub megváltoztassa a nevét.  Egy hónapra rá a Redskins stadionjának névadó szponzora, a FedEx, illetve az NFL hivatalos felszerelés gyártója, a Nike egyértelműen jelezte, hogy változást akarnak ezügyben. A FedEx konkrét kérés formájában fogalmazta meg a washingtoni csapat felé, hogy a franchise átnevezését kérik. A cég 1998-ban kötött megállapodást a klubbal a stadion elnevezéséről, akkor 205 millió dollárt fizettek azért, hogy 2025-ig FedEx Field legyen a stadion neve. Emellett a cég elnök-vezérigazgatója, Frederick Smith kisebbségi tulajdonos is a Washington Redskins-ben. A FedEx mellett a Nike is bekeményített, ők a hivatalos webshopjukból távolítottak el minden, a Redskins-hez köthető terméket

A George Floyd megölése után kirobbant tüntetések, majd az ezek után megerősödő, társadalmi változásokat követelő mozgalmak az NFL-be is begyűrűztek. Ezek hatására 87 befektető és részvényes (akik együttesen 620 milliárd dollárnyi értéket képviseltek) levélben követelték a washingtoni csapat legfőbb szponzorait, a FedExet, a PepsiCo-t és a Nike-t, hogy a pozíciójukat kihasználva kényszerítsék ki a névváltást. Az NFL-csapat tulajdonosa, Dan Snyder 2013-ban még egyértelműen kifejtette a véleményét a névváltással kapcsolatban:

„Nyugodtan írja le nagybetűkkel: soha nem megyünk bele a névváltoztatásba!”

2020. július 13-án azonban közölte a csapat, hogy az elmúlt hónapokban őket érő nyomásgyakorlás hatására megváltoztatják a nevüket. Tehát Snyder kijelentése meglehetősen felelőtlen volt és csak hét évig volt “érvényes”. Az egyesület ezek után nem talált végleges nevet a csapatnak, ezért egészen majdnem két évig Washington Football Team-ként szerepelt. 2022. februárjában a klub Washington Commanders-re változtatta a nevét, ami egyelőre végeleges döntésnek tűnik. A névváltoztatás, ahogy másfél éve, úgy most sem járt egyéb módosításokkal, így az együttes burgundi-arany színei is megmaradtak. A csapat logója a fejdíszes indián után egy stilizált W-re módosult, a végleges névben is megmaradt a W, csak már máshogy néz ki. Tehát ki lehet mondani, hogy a fővárosi gárda elvesztette a 90 éves identitását és kultuszát rasszizmus vádja miatt. Hozzátéve, szerintem jogosan, mivel hasznot húzni egy valakinek a kultúrájából kifejezetten undorító, mindezt úgy, hogy megsértette az adott náció hagyományait és tagjait.

Washington Redskins
A Washington Post pár évvel ezelőtt megkérdezte a helyieket, mit gondolnak a névről. Hatvanegy százalékuk nyilatkozta azt, hogy egyáltalán nem zavarja őket, viszont a korábbi felmérésekhez képest jelentős többség, 28 százalék már a változásra szavazott, kép: commanders.com

Cleveland Indians-ból Cleveland Guardians

Az amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő Cleveland Indians 2018 elején bejelentette, hogy 2019-től nem kerül fel a mezeikre a Chief Wahoo nevű logó. A vigyorgó rézbőrű karikatúra évtizedek óta vita tárgyát képezte, őslakos csoportok pedig rendszeresen tüntettek a “címer” ellen a csapat mérkőzései előtt. Az Indians tulajdonosa, Paul Dolan a hosszas vitákat követően megállapodott a baseball-liga komisszárjával, Rob Manfred-del, hogy megszabadulnak az 1947 óta használt grafikától. „Az MLB elkötelezett, hogy a játékon keresztül hozzájáruljon a sokszínűség kultúrájának felépítéséhez és a befogadás elősegítéséhez” – írta közleményében Rob Manfred. A csapattal kapcsolatos kritikák 2016-ban erősödtek meg, amikor az Indians bejutott a World Seriesbe. A playoff során a Toronto elleni párharc alatt még pert is indítottak a csapat ellen, azt követelve, hogy a kanadai tévékből tiltsák ki a logót. A bíró elutasította az indítványt, ettől függetlenül a franchise-t rengeteg támadás érte a rasszistának bélyegzett címer miatt. 

A franchise 2018-as döntésétől függetlenül továbbra is árusított Chief Wahoo-val ellátott termékeket, ezzel biztosítva, hogy más érdekcsoportok ne profitálhassanak belőle. Amennyiben ugyanis az MLB és az Indians felfüggesztette volna a termékek eladását, azzal azt kockáztatnák, hogy elveszítik a védjegy jogokat. Ebben az esetben pedig gyakorlatilag bárki felhasználhatja kereskedelmi célokra a logót. Az MLB hivatalos online áruházaiból 2019-től eltűntek a Chief Wahoo-val népszerűsített termékek, ugyanakkor a szurkolók továbbra is hozzájuthattak a stadion körüli hivatalos üzletekben. Ez azt jelenti, hogy a Cleveland Indians a döntés ellenére is profitált az eladásokból, ráadásul a lelátókon továbbra is feltűntek az indián szimbólumok. Korábban is volt példa arra, hogy az Indians engedett a nyomásnak. 2014-től például a mezeiken az elsődleges címer egy nagy „C” betű lett, és a csapat stadionjából is eltüntették Chief Wahoo-t. Sokan azonban ezekkel a változtatásokkal sem voltak elégedettek, mivel arra nem mutatott hajlandóságot a franchise, hogy a nevet is lecseréljék. 

Azonban 2020 decemberében a klub tulajdonosa, Paul Dolan arra az elhatározásra jutott, hogy a klub nevét is megváltozatja. „Olyan nevet szerettünk volna, amely határozottan tükrözi a clevelandiek büszkeségét, rugalmasságát és hűségét!”nyilatkozta Dolan

“A „Guardians” azokat a tulajdonságokat tükrözi, amelyek meghatároznak minket, miközben az ikonikus név hagyományait is megőrizzük. Életre kelti a clevelandiak városunk iránti büszkeségét, és azt, ahogyan együtt küzdünk mindazokért, akik úgy döntenek, hogy a clevelandi baseball-családhoz tartoznak.”

A klub 2021-től Cleveland Guardians-ként fut az MLB-ben, és az új név is elnyerte a szurkolók tetszését, illetve a közvélemény elégedettségét is.

A clevelandi együttest, illetve annak jogelődjét 1894-ben alapították, és több változtatást követően több mint száz évig volt Indians a neve. A csapat kétszer nyerte meg az észak-amerikai bajnokságot (MLB), 1920-ban és 1948-ban, kép: news-herald.com
A clevelandi együttest, illetve annak jogelődjét 1894-ben alapították, és több változtatást követően több mint száz évig volt Indians a neve. A csapat kétszer nyerte meg az észak-amerikai bajnokságot (MLB), 1920-ban és 1948-ban, kép: news-herald.com

Mi történik az egyetemeken és Chicagoban?

Más egyetemi és főiskolai csapatok azonban ugyanilyen okokból (mint az előbbi két nagy franchise) a névcsere mellett döntöttek. Igaz, azok népszerűsége és tradíciója nem hasonlítható össze például a Redskinsével: a Stanford Indians a Cardinalsra váltott, a St. John’s Redmenből is ezért lett Red Storm, nemrégiben pedig egy idahói középiskola csapata hagyta el a Redskins nevet polkorrekt okokból.

A Chicago Blackhawks jégkorongcsapat, a többi ilyen nevű klubbal ellentétben nem változtatta meg a nevét, mivel az szerintünk nem sértő és rasszista az amerikai őslakosokra nézve. Hanem épp ellenkezőleg, tisztelgés egy sauk indián törzsfőnök előtt, írja az AP hírügynökség. Az NHL-ben szereplő csapat 2020. nyarán adott ki egy közleményt, amelyben azt írják, hogy „a Blackhawks név és logó egy fontos történelmi személyiséget szimbolizál, akinek élete és tettei őslakosok és veteránok több nemzedékét inspirálták”. Véleményük szerint a név használta az amerikai őslakosok kultúrájának és tradícióinak őrzése is egyben. A csapatot az I. világháborús veterán, Frederic McLaughlin alapította 1926-ban. A választása azért esett erre a névre, mert a háború alatt a 86. gyalogos hadosztályban, a 333. gépfegyveres zászlóaljban szolgált, amelyet Black Hawk Divisionnek neveztek. 

Blackhawks
Az 1832-es Black Hawk háborúban a Fekete Sólyom nevű törzsfőnök vezette az amerikai telepesek ellen harcoló őslakosokat, a csapat logója az ő tiszteletére készült, kép: cnn.com

Akik maradtak és a konklúzió

A felsorolt Egyesült Államokbeli klubok mellett még problémásnak számíthatnak ilyen szempontból a Kansas City Chiefs (NFL), a Seattle Seahawks (NFL), és az Atlanta Braves (MLB) csapatok elnevezései, logói. Az megfigyelhető a fentiekben felsorolt kluboknál, hogy mindegyik valamilyen formában reprezentálja az amerikai őslakos kultúrát, mégpedig a csapat nevével vagy “címerével”. Viszont csak akkor számít rasszistának például egy logó, ami tulajdonképpen teljesen jogos, ha visszaél egy kultúrával (adott esetben az indiánokkal) és csak haszon húzásból használja annak hagyományait. Abban az esetben, ha ezen nációnak állít emléket, vagy büszke rá, illetve hirdeti azt a kultúrát akkor nem kell megváltoztatni a klubnak semmit. Az elmúlt pár évben az Egyesült Államokban nagyon érzékeny téma lett az egyéni és rendszerszintű rasszizmus kérdése,valamint gyakran napirendre is kerül, amit nagyon is helyesnek vélek. Összegezvén viszont úgy látom, hogy amíg az egyik sportklubnak meg kell változtatni a nevét (ezzel például “kidobva” 100 évnyi hagyományt), a másiknak meg nem (mert ők azt vallják hogy megfelelően reprezentálják az indián kisebbséget), addig szerintem nincsen megfelelő megoldás a rasszistának nyilvánított sportklub logók és nevek kérdéskörére.