Szépségápolás nyáron, borítókép

Nyár, jó idő, strandolás – Mit jelent ez szépségápolás terén?

Egy ideje beköszöntött a nyári szezon, sorra kerülnek elő a fürdőruhák, talán az első fesztivált is megjártuk már, és a nyaralás napja sem tűnik olyan távolinak. Azonban az utazások és önfeledt programok szervezése közepette érdemes időt szakítanunk valamire, ami semmiségnek tűnhet, mégis kifejezetten fontos a forró hónapokban. Ez pedig a nyári bőr- és szépségápolás.

Borítókép: dungthuyvunguyen, Pixabay

Egyeseknek a bőrápolási rutin teljesen idegen fogalom lehet, mások előszeretettel tesztelik a különböző kencéket, alakítják ki azt a termékkört, amelyet napról napra szívesen használnak. A fanatikusok tudják, hogy míg a napsütötte percek a lelkünknek valódi felüdülést jelentenek, addig a bőrünk sokkal inkább megviseltté válhat. Erősebb külső hatások érik, amelyeket érdemes csökkenteni. Ehhez pedig sokszor a jól bevált krémjeinket is pihentetni kell a szekrényben. 

Fényvédelem 

Számtalanszor hallhattunk már az UV sugárzásról és annak káros következményeiről, ami azonban nem csak a szemünkre jelenthet veszélyt, hanem a bőrünk minőségét is ronthatja. Nem szeretnénk senkit a bőrrák kialakulásával riogatni, elég csak a pigmentfoltok megjelenését megemlíteni. Elsősorban a hölgyek számára lehet zavaró esztétikailag a tükörben viszontlátni őket. Ebből kifolyólag hangsúlyozzuk a fényvédők használatát, amiket jobb, ha egész évben előnyben részesítünk, ugyanis a nap sugarai mindig dolgoznak.  

Számtalan formája létezik a fényvédő krémeknek, ilyenkor célszerű a magasabb faktorszámú termékekhez nyúlni. Léteznek kifejezetten az arcbőrre kifejlesztett kencék, de testünk minden részét érdemes bekenni, amit nem takar ruha. Beleértve a dekoltázst, a nyakat, ajkakat és a fülcimpákat is. Hatásuk a nap folyamán csökken, lehetőség szerint 2-3 óránként vigyük fel újra, ha pedig sminket viselünk, javasoljuk a spray formában kapható fényvédőket. Rengeteg alapozó, BB és CC krém alapjában véve tartalmaz fényvédőt, azonban ezek kizárólagos használata nem nyújt elégséges védelmet.

Nyári szépségápolás nem csak nöknek
Kép: Freepik, lookstudio

Hidratálás 

A megfelelő hidratáltság alappillére az elegendő folyadékfogyasztás, amire nyáron különös figyelmet kell fordítani. Folyadékfogyasztás alatt pedig nem a cukros, koffeinnel teli üdítőket, hanem a tiszta vizet értjük. A kávéfogyasztók figyelmébe ajánljuk, hogy a reggeli kávé elszürcsölése után mindenképp igyanak egy pohár vizet, hiszen ez a közkedvelt ital erősen dehidratál. Kerüljük a tömény ételeket is, mert ebben az időszakban az emésztési nehézségek a rossz közérzet mellett problémásabb bőrképet idéznek elő.  

A hidratáló krémek tekintetében télen a gazdagabb, teltebb állagú termékekre vágyik a bőrünk, nyáron azonban inkább a zselés kencék, a fluidok kerülnek porondra. Egyrészt könnyeben felszívódnak, másrészt nem hagynak zsíros érzetet a bőrön, nem csillognak annyira a felvitel után. Jó választásnak bizonyulhat hidratáló arcpermetet rejteni a táskánkba, amik igazi felfrissülést jelenthetnek, főleg egy átstrandolt délelőtt után.  

Szérumok 

Habár a lazább szerkezetű krémekkel nem igazán tudunk mellé lőni, szintén áldásos lehet egy-egy jó szérumot levenni a boltok polcairól. A C-vitamin és peptid kombináció szép, egységes bőrképet ad, és a pigmentfoltok megelőzésében és kezelésében is segítő barátnak tekinthető.  

Létezik azonban olyan része a rutinnak, amit jobb, ha az esti órákra halasztunk, amikor már nem tervezünk a nap sugaraiban fürdőzni. Ezek a különböző hámlasztó termékek, mint az AHA vagy BHA savak. Ez nem jelenti azt, hogy ki kell őket iktatni, viszont lényegesen több fényvédelmet igényel a használatuk ilyenkor, így, ha ezt nem tudjuk biztosítani vagy könnyen elfeledkezünk róla, akkor tegyük estére az alkalmazását, végső esetben pedig az őszi szezonra.  

Napégés 

Hiába kentük gondosan, akár literszámra a fényvédőket, a napégést nem mindig tudjuk elkerülni. A legtöbb módszer sajnos a gyógyulást nem gyorsítja, viszont a kellemetlen tüneteket segít enyhíteni. Elsőre furán hangzik, de a tejtermékek kiváló ápolást nyújtanak bőrünknek ilyen esetekben. A tejföl, joghurt vagy egy tejbe áztatott textil borogatás gyanánt remekül hűsíti a megpirult felületet, zsírtartalmuk csökkenti a bőr szárazságát, húzódását. 

Az aloe vera számos jótékony hatásáról hallhattunk már, nincs ez másképp a napégés tekintetében sem. Több napozás utáni termék egyik fő összetevője, rengeteg ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet, aminosavat tartalmaz. A legjobb a friss gél, ezért, ha valakinek van otthon ebből a növényből, a szárából kinyert “zselé” elsőosztályú gyógyszer a bőrnek.

A nyári szépségápolásban, bőrünk védelmében nagy szerepet játszhat az aloe vera
Kép: Pixabay, kerdkanno

Hajápolás 

Akárcsak a bőrünk, a hajunk is minőségi ápolást igényel a nyári melegben. Sokaknál ez kimerül abban, hogy félreteszik a hajszárítót és hagyják természetesen megszáradni a tincseiket. Ez sajnos nem elég. A hajkoronánkra is ugyanúgy tanácsos fényvédővel ellátott sampont, pakolást vagy napozás alatti hajvédő sprayt igénybe venni.  

Ha tartósan napfény éri, alapvetően is fakul a hajunk, ám a festett haj speciális termékekkel való gondozása különösen fontos. A frizuránk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a csattok, hajgumik ne törjék folyamatosan a hajszálakat, egy lazább konty vagy fonás kímélőbb, mint egy szoros, magas copf. A napszúrás és a hajroncsolódás elkerülése végett viseljünk jól szellőző kalapot vagy kendőt. Óvjuk a hajunkat a sós és klóros víztől, mert nehezen fésülhetővé és rugalmatlanná válik. Ha tehetjük, mérsékelt időt töltsünk légkondicionált terekben, ugyanis ez a hajat és a fejbőrt egyaránt szárítja.  

És egy kis biológia 

A bőr természetes színét adó festékanyagot melaninnak nevezik, amely a hámsejtek között elhelyezkedő melanocytákban termelődik és a melonoszóma nevű sejtszervecskékben raktározódik. Ezek száma nagyjából mindenkinél azonos, de egyes rasszok más-más mennyiségű pigmentet termelnek, ebből adódik, hogy különbözik az emberek bőrszíne.  

A melanin termelés legjobb ingere a napfény 290-320 nanométeres (parányi hosszmérték, a milliméter milliomodrésze) tartománya. Az UV mennyisége az év során ingadozik, a bőr barnulásáért az UVB felelős, míg a bőröregedést az UVA sugarak gyorsítják.  

A napsugárzás természetes hatás, amire a szervezetünk szintén természetes formában, megfelelő élettani folyamatokkal reagál. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát. Azonban semmiképp sem ártunk azzal, ha néha csökkentjük a szervezetünkre nehezedő terheket, és tudatosan közbe lépünk olyan folyamatoknál, amelyek hosszú távon megviselik testünket és megrövidítik annak normál működését.