Ponthatárok 2022 borítókép továbbtanulás

Ponthatárok 2022: Ami népszerű, az növekszik.

Csütörtökön este 8 órakor kihirdetésre kerültek az idei felvételi ponthatárok. A legnépszerűbb szakokra a tavalyi évhez képest jellemzően növekedtek a ponthatárok. Mérlegen a majd 100.000 felsőoktatásba jelentkező diák teljesítménye.

Borítókép: Wokandapix, Pixabay

Idén szinte mindegyik tradicionálisan népszerű szakon több pont kellett a bejutáshoz. Az összes orvosi vagy jogász szakon növekedés volt megfigyelhető. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a legmagasabb ponthatár idén az állami ösztöndíjas jogász szakon volt (475), ezt követte a pszichológia alapszak (452). A Budapesti Corvinus Egyetemen húzták a legmagasabb ponthatárt, az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakhoz minimum 478 pontra volt szükség. Máshol is születtek extrém magas ponthatárok. A Semmelweis Egyetem önköltséges gyógyszerész képzéséhez 471 pont, a Károli Gáspár Református Egyetem levelező, állami ösztöndíjas jogászképzéséhez pedig 469 pont kellett.

A legnépszerűbb szakokra a tavalyi évhez képest ponthatárnövekedés volt jellemző, forrás: felvi.hu

A „legnagyobb” egyetemek

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre idén rekordszámú hallgató került be. Alapszakra 7248-an, mesterszakra 2666-an, összesen pedig 11355-en kerültek felvételre, közel 90%-uk pedig állami ösztöndíjas formában kezdheti meg képzését szeptembertől. A legtöbb hallgatót idén is a Bölcsészettudományi Karra vették fel, amelyet a nemrégiben indított Gazdálkodástudományi Kar követ. Az alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemre összesen 2059 hallgatót vettek fel, 245-tel kevesebbet, mint egy évvel korábban, és több mint 700-zal kevesebbet, mint 2020-ban. Az ELTE az összesen felvett hallgatószám mellett az első helyes jelentkezések tekintetében is vezeti a listát. Összesen 15.610 jelentkezőt fogadott, amelyet a Debreceni Egyetem (8444), a Szegedi Tudományegyetem (7218) és a Pécsi Tudományegyetem (6772) követ.

A legnépszerűbbek

Idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová majdnem 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület. A szakok bontását tekintve első helyen a gazdálkodás és menedzsment alapszak végzett, amely több, mint 10.000 jelentkezőt vonzott. Ebből több, mint 5000 első helyen jelentkezett érettségizőt. Második és harmadik helyen a pszichológia és a jogász szak végzett, amelyek esetén jóval magasabb volt az első helyen jelentkezettek aránya.

A ponthatárok 2022-ben bár növekedtek, a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése idén is folytatódott. A tavalyi évhez képest majd 3000-el kevesebben adták be jelentkezésüket Magyaroszágon működő felsőoktatási intézménybe és ez a tendencia az alapszakok mellett a mesterképzésben is jelen van. A fiatalok körében népszerűek a külföldi egyetemek is, amelyek számos esetben nem igénylik az ithoni érettségi eredményeket.