Limpár Imre 2018-as előadása

Pszichológiai kérdések, melyek megváltoztatnak minket

Az ELTE Karrier Központ Hogyan tovább? című előadás-sorozata a 8. évadához érkezett, s ahogy azt a visszajáró vendégek már megszokhatták, Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológus segítségével dolgoztunk fel egy újabb izgalmas témát.

Borítókép: Limpár Imre 2018-as Pszinapszis Ízelítő – A változás kulcsa című előadása

„Nem kell megérteni a világot, csak eligazodni benne”

Aki már volt terápián pontosan tudja, hogy kérdéseire a válaszokat nem a pszichológustól fogja megtudni, hanem önmagában kell keresnie, hiszen sokkal nagyobb hatással bír egy saját felismerés, mint a szakember által megfogalmazott diagnózis. A beszélgetés során viszont a szakember kérdéseivel közelebb kerülünk önmagunkhoz és olyan válaszokra bukkanhatunk, amiket nem is sejtettünk volna. A fő cél, hogy megtanuljunk más szemszögből nézni egyes helyzeteket. Előadásunk, mintha megszólalásig ezen folyamatra épített volna. 

„Melyik életterületeden szeretnél változást? Miért most? Miért az a segítő? Mi a cél?” 

ezek a kérdések hangzottak el először. Imre kiemelte, hogy nem kell hatalmas probléma ahhoz, hogy szakemberhez forduljunk. Ha ezek a kérdések megindítottak bennünk valamit, bátran kérjünk segítséget, mert változtatni sosem késő.

Ezután elhangzott a következő gondolatébresztő, ami többet mond, mint bármelyik személyiség teszt. Egy egyszerű mondatot kellett befejeznünk: „Olyan az életem, mint…” Ezen rövid hasonlat, sokkal többről árulkodik, mint azt elsőre gondolnánk. Nem kell rajta sokat gondolkodni, az első ötlet, ami eszünkbe jut, megmutatja, milyen az aktuális lelki állapotunk és utal a személyiségünkre is.

Majd záporozni kezdtek a további kérdések: „Milyen címkéket cipelsz? Magadtól vagy másoktól kaptad? Ezek pozitívak vagy negatívak?” A külvilág visszajelzései nagyban meghatározzák énképünket, de ha emlékeztetjük magunkat, hogy ezek csak vélemények, könnyen felülírhatjuk azokat.

„Kié az életed?” A felszínen ez egy könnyen megválaszolandó kérdésnek tűnhet, ugyanakkor, ha belegondolunk hány emberrel osztjuk meg, hányszor érezzük úgy, hogy meg kell felelnünk egyes személyeknek, akkor máris árnyaltabbá válik a probléma.

A kérdések mellett a pontos válasz megfogalmazás is kiemelt fontosságú. Meg kell tanulnunk egyértelműen beszélni érzéseinkről, így a másik fél is sokkal könnyebben fog minket megérteni. Önreflexiót gyakorolni, vagyis önmagunkat ellenőrizni nem könnyű feladat, de ha sikerül az hatalmas lépést jelenthet fejlődésünk útján.  De, mi van akkor, ha nem értjük magunkat? Ha fogalmunk sincs mit tegyünk egy szituációban? Limpár Imre tanácsa szerint képzeljük el, hogy egy általunk nagyra becsült személy mit tenne az adott helyzetbe. Így máris egy másik szemszögből láthatjuk ugyanazt a problémát. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha mi is úgy cselekednénk és ez a gondolatmenet más megoldásokra is rávilágíthat.

Az előadás végén hangos tapsvihar zengte be a termet. Szólt ez egyrészt Limpár Imre gyakorlatias és gondolatébresztő kérdéseinek, másrészt a bennünk felmerülő válaszoknak. Tanulságos hetven percen lehetett túl minden résztvevő. Önismeret, karriercélok és fejlődési pályák terén egyaránt hazavihettünk valamit.